Nu treceți indiferente pe lângă relatările unor femei care știu ce înseamnă cancerul ovarian și care trag semnale de alarmă prin diverse campanii de atenționare. Cancerul ovarian este o afecțiune ce poate fi tratată dacă este depistat în faze incipiente.
Or, acest lucru este posibil numai dacă, conștientizând pericolul, înțelegem cât de importante sunt controalele periodice și analizele de depistare a acestei afecțiuni periculoase și înșelătoare.
Cancerul ovarian cauzează mai multe decese decât oricare alt tip de cancer al sistemului reproducător al femeii, respectiv 150.000 de decese anual. Pe PaginaMedicala.ro, medical oncolog Dragoș Median subliniază acest lucru precizând: “Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supravietuire la 5 ani de 93%, însă doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare“.
Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu afecțiuni pe care le bagatelizăm, cum ar fi cele gastrointestinale. Astfel, ele includ dureri diverse în abdomen, senzația de sațietate precoce, necesitatea de a urina mai des, balonare persistentă, de lungă durată. Prezentarea la medicul ginecolog la un control anual sau atunci când avem aceste simptome este vitală pentru viața noastră. Ce trebuie însă să știm este că nu testul Babeș-Papanicolau este cel care depistează cancerul ovarian, el fiind un indicator al cancerului de col uterin.
În lume, peste 250.000 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer ovarian, doar 45% reușeind să învingă boala în primii cinci ani de la diagnosticare.