Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, duminică, într-o conferinţă de presă, că raportul Comisiei Europene, numit Mecanismul de Cooperare şi Verificare, privind România este „corect, temeinic, bazat pe fapte şi acţiuni“. Acesta a subliniat că dezbaterea pe marginea raportului a fost profund politizată, iar raportul trebuie luat în serios.
m observat că raportul a fost profund politizat. Fiecare chel şi-a pus mâinile în cap, fie că a fost vorba de oameni politici, fie de presă. Cine se amăgeşte cu ideea că propagandistic vom păcăli Comisia Europeană sau statele membre este împotriva interesului naţional. Ce avem de făcut e să luăm în consideraţie punctele de vedere exprimate şi să acţionăm pentru eliminarea a ce este negativ, pentru că ne-am angajat să îndeplinim standardele UE“, a declarat preşedintele. Acesta a mai spus că a studiat documentul cu atenţie şi a ajuns la concluzia că raportul Comisiei Europene nu cere o lege a presei, ci că subliniază necesitatea menţinerii libertăţii presei şi cere instituirea unor soluţii de sancţionare pentru cei care sunt în mod nedrept atacaţi, linşaţi, discreditaţi. Instituţia care reglementează audiovizualul ar trebui să facă nişte reguli pentru evitarea linşajelor mediatice, a mai spus Băsescu.
„Raportul arată că la nivelul politicienilor la vârf nu suntem la standardele europene. Politicienii nu sunt deasupra legii şi ei trebuie să fie un exemplu. Comisia Europeană nu se leagă niciodată de aleşi, dar când intri în instituţiile la vârf şi eşti pus sub semnul întrebării, trebuie să existe reacţia demisiei. Deşi raportul e făcut după alegeri, nu este nici o critică la votul electoratului“, a mai spus şeful statului. Acesta consideră că raportul MCV este o oglindă corectă a acţiunii instituţiilor statului. „Raportul are o abordare pozitivă faţă de instituţiile care fac obiectul supravegherii. Se constată progrese la CSM, se relevă pozitiv activitatea ICCJ, este evidenţiată activitatea ANI. Remarca extrem de importantă pe care o face raportul este că, deşi începând din vara anului trecut statul de drept a fost pus sub semnul întrebării, aceste instituţii şi-au îmbunătăţit activitatea în această perioadă“, consideră şeful statului, sugerând că mulţi dintre politicienii care au comentat raportul nu-l citiseră pe tot. „Atenţionez public că raportul trebuie luat în serios, este temeinic şi corect“, a punctat Băsescu.
Comisia Europeană respectă suveranitatea poporului român, dar dezaprobă practicile din Parlament
Şeful statului a atras atenţia că reprezentanţii Comisiei Europene respectă suveranitatea şi dreptul românilor de a-şi alege parlamentarii, dar, în acelaşi timp, dezaprobă practicile parlamentarilor noştri care nu se încadrează în standardele europene. „Au fost trei miniştri găsiţi incompatibili de ANI, dar au fost menţinuţi în Guvern. Cum să nu semnaleze raportul acest lucru, când Guvernul nu se încadrează în standardele europene? Nu veţi vedea niciodată Comisia Europeană întrebând de ce a fost ales un politician cercetat penal. Dar când eşti numit în Guvern şi este pusă la îndoială integritatea există demisia. Nu întreabă nimeni de ce a fost votat domnul Stan, pentru care se ceruse arestarea. Se respecta suveranitatea poporului de a-şi alege reprezentanţii. Dar CE vine şi întreabă de ce Parlamentul nu a aprobat arestarea domnului Stan. De ce Parlamentul a respins cererile de urmărire penală a miniştrilor Borbely şi Dobre? De ce Parlamentul s-a opus hotărârii definitive care constata incompatibilitatea domnului Diaconu? Asta găsim în raport, iar mesajul CE este: «Nu mai faceţi lucrurile astea»“, a conchis Băsescu.
Comisia Europeană a publicat miercuri raportul MCV, afirmând că, deşi unele progrese s-au făcut, România ar trebui să facă mai mult pentru funcţionarea statului de drept, purtătorul de cuvânt Mark Gray precizând că s-au făcut câţiva paşi, dar nu toţi cei recomandaţi de CE.