3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportFirea: Bucureştiul va deveni capitala mondială a dansului şi a muzicii tradiţionale

Firea: Bucureştiul va deveni capitala mondială a dansului şi a muzicii tradiţionale

Înainte de a demisiona din Senat pentru a își prelua funcția de primar General al Capitalei, Gabriela Firea a inițiat, alături de senatorii PSD Gabriel Mutu (ales primar al Sectorului 6), Mihai Fifor și Sorin Iliesiu, un proiect de lege de înființare a Festivalului Internațional "București-Pasărea Măiastră", care ar urmă să aibă loc de două ori pe an și care are că "scop conservarea și promovarea patrimoniului românesc și universal de dansuri și muzică tradițională sacră și laică".  

Ce prevede proiectul de lege: 
 Festivalul va avea loc în fiecare an în București, în două perioade calendaristice: primăvară (durată acești perioade va fi stabilită prin regulamentul Festivalului) și iarnă, în perioadă 25 Decembrie-1 ianuarie. 
 Printre secțiunile festivalului se numără: 
 a) Muzică tradițională sacră și laică din patrimoniul românesc și universal 
 b) Dansuri tradiționale din patrimoniul românesc și universal 
 c) Concurs pentru copii și tineri 
 sau, în cazul celui de iarnă, muzică sacră tradițională de Crăciun din patrimoniul românesc și universal. 
 În termen de 60 de zile de la publicarea prezenței leg în Monitorul Oficial, Primăria Municipiului București și Ministrul Culturii, în acord cu Centrul Național pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, vor numi personalități în următoarele funcții de conducere a Festivalului, pentru un prim mandat de doi ani: director artistic, președinte de onoare și director general. Aceștia își vor numi consilieri în termen de 30 de zile. 
 În termen de 120 de zile de la publicarea legii, Ministerul Culturii va elabora normele de aplicare ale prezenței legi, în acord cu personalitățile din conducerea Festivalului. 
 După cel mult 30 de zile de la elaborarea normelor de aplicare, personalitățile din conducerea Festivalului și consilierii acestora vor elabora regulamentul de organizare a Festivalului. 
 Pentru realizarea scopului Festivalului, organizatorii vor putea colabora cu organizații guvernamentale și non-guvernamentale naționale și internaționale. Printre cele enumerate de inițiatori: Muzeul Țăranului Român, Societatea Română de Televiziune, Academia Română, Institutul Cultural Român, Parlamentul European, Comisia Europeană, biserici etc. 
 Insitutiile și organizațiile partenere ale Festivalului vor putea avea drept de difuzare gratuită integrală sau parțială. 
 Guvernul și Primăria Municipiului București vor asigură bugetul pentru organizarea Festivalului, vor aloca sediul acestuia, îl vor dota cu cele necesare și vor suportă costurile personalului angajat pentru organizarea și derularea Festivalului. Festivalul va mai putea fi finanțat din fonduri europene și internaționale, din fonduri guvernamentale sau neguvernamentale din România și din alte țări, precum și din resurse proprii. 
 
 În expunerea de motive care însoțește această initativa, semnată de Sorin Iliesiu, este explicat numele ales pentru festival: "așa a supranumit-o pe Măria Tănase ilustrul istoric Nicolae Iorga".  
 Iliesiu spune că "dacă festivalul va fi conceput și realizat la cel mai înalt nivel din toate punctele de vedere, Bucureștiul va deveni capitală mondială a dânsului și a muzicii tradiționale sacre și laice." 
"Festivalul Internațional București-Pasărea Măiastră va avea șansa de a deveni un brand al României, comparabil cu cel al Festivalului Internațional "George Enescu". Concertele de Crăciun și de Anul Nou de la București vor rivaliza cu concertul de Anul Nou de la Viena, dar impactul celor din capitală României va fi mai mare, muzică tradițională fiind mai apreciată de marele public decât cea clasică" se mai arată în expunerea de motive.   
Proiectul de lege a fost depus pe 21 iunie la Senat și va intră în procedura legislativă din sesiunea următoare. 
  
  

Cele mai citite

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...

Referendum în București: Care sunt cele trei întrebări esențiale la care ar trebui să răspundă locuitorii Capitalei

Pe 24 noiembrie, bucureștenii votează nu doar pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, ci și la referendumul inițiat de primarul general Nicușor Dan. Cele trei...

Cristian Popescu Piedone, amendat pentru reclamație nefondată la o secție de votare

Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5 și candidat PSD Giurgiu la Senat, a primit o amendă de 2.000 de lei după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă