Dr. Andreea Dragomirescu, de la Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină, afirmă că terapiile holistice folosesc remedii și proceduri care se adresează nu numai aspectelor fizice, ci și celor mentale și emoționale ale ființei, iar acestea trebuie individualizate pentru fiecare pacient în parte.
Ce este medicina holistică? Pe ce principii se bazează?
Andreea Dragomirescu: Etimologic, termenul „holistic“ provine din grecescul „holos“, care înseamnă „întreg“. Prin urmare, medicina holistică este acea medicină care ia în considerare ființa ca un întreg. Conduita terapeutică se decide în funcție de o multitudine de aspecte care definesc ființa umană într-un anumit context. Pe de o parte, în medicina holistică se ia în considerare funcționarea întregului organism, nu numai a unui organ, chiar dacă aparent numai un singur organ este în suferință, iar pe de altă parte se ține cont atât de aspectele fizice, cât şi de cele mentale și psiho-emoționale.
Dar medicina ayurvedică? Este o specialitate în sine sau cuprinde mai multe specialităti? Detaliaţi puţin principiile acestui tip de abordare a omului şi afecţiunilor sale.
A.D.: Ayurveda este medicina tradițională indiană, cel mai vechi sistem medical al lumii. ”Ayurveda” înseamnă ”Știința vieții” și cuprinde un sistem complex de învățături teoretice și practice care se referă la: stil de viață, dietă, remedii naturale, proceduri terapeutice, practici spirituale, menite să susțină ființa umană în menținerea stării de sănătate și echilibru, prevenirea și tratarea diferitelor tipuri de afecțiuni, dobândirea longevității, metode de reîntinerire. Ayurveda ne învață cum să prevenim și să tratăm bolile, dar și cum să trăim îndelung, echilibrat și armonios. În cadrul medicinii ayurvedice se descriu mai multe specialități, printre care Medicina Internă, Pediatria, Psihiatria, Remedii pentru reîntinerire.
Fitoterapia este o ramură a medicinii ayurvedice?
A.D.: Fitoterapia se referă la prevenirea și tratarea afecțiunilor cu ajutorul plantelor medicinale și preparatelor naturale din plante medicinale. Avem remedii fitoterapeutice atât în cadrul medicinii tradiționale ayurvedice, cât și în toate sistemele medicale tradiționale: Medicina tradițională chineză, Medicina tradițională geto-dacă, Medicina tibetană, Medicina tradițională nord-americană etc. Plantele medicinale au reprezentat timp de mii de ani cele mai importante remedii terapeutice folosite de oameni pe întreaga planetă.
Are fitoterapia reacţii adverse, contraindicaţii?
A.D.: Există și în fitoterapie atât reacții adverse, cât și contraindicații, dar ele nu se referă la fitoterapie în ansamblu, ci la anumite remedii cu administrare în cazuri particulare. Nu se poate spune că fitoterapia este contraindicată într-o anumită situație, ci anumite plante medicinale sunt contraindicate în anumite situații particulare. De exemplu, nu se vor administra plante medicinale cu potențial avortiv femeilor însărcinate sau plante medicinale care pot fi iritante pentru stomac unei persoane ce suferă de gastrită ori plante medicinale ce inhibă funcția tiroidiană cuiva care suferă de hipotiroidie. De aceea medicul fitoterapeut trebuie să fie un bun cunoscător al plantelor medicinale pe care le recomandă.
Care sunt afecţiunile ce nu pot fi tratate prin fitoterapie?
A.D.: Nu se pot trata prin fitoterapie cazurile de urgență medicală, atunci când este nevoie de un remediu cu acțiune foarte rapidă pentru a susține funcțiile organismului, situațiile ce necesită o intervenție chirurgicală, afecțiunile în fază terminală, defectele genetice, bolile congenitale. Răspund mai greu la tratamentul fitoterapic afecțiunile cronice instalate de mult timp și cele care au afectat în mare măsură funcțiile organismului, dar chiar și în aceste cazuri se pot obține prin fitoterapie rezultate cel puțin parțiale.
Care este gama de afecţiuni ce pot fi tratate prin fitoterapie?
A.D.: În principiu, orice afec-țiu-ne, cu excepția celor mai sus menționate, se poate trata prin fitoterapie. Există, desigur, situații în care numai fitoterapia nu este suficientă, remediile din plante medicinale putând fi folosite ca adjuvante alături de remediile alopate, și e necesar să se ia în considerare că aproape întotdeauna pentru reușita unui tratament natural este necesară și o ajustare a dietei și a modului de viață. Mai există însă un aspect foarte important: în toate sistemele medicale holistice se consideră că nu este în primul rând important ce boală are un pacient, ci mai ales ce fel de pacient are o anumită boală. Bolnavii care sunt foarte determinați să realizeze transformările necesare în viața lor pentru a se vindeca vor răspunde întotdeauna mai bine la tratamentul fitoterapic, chiar dacă suferă de o boală teoretic mai greu vindecabilă.
Ramurile medicinii holistice, în general, şi fitoterapia în special pot fi folosite şi pentru prevenţie?
A.D.: Toate tipurile de medicină holistică – și în special fitoterapia – pot și este chiar foarte indicat să fie folosite pentru prevenție. Este mult mai ușor de prevenit o afecțiune decât să fie vindecată odată ce s-a instalat. Din acest punct de vedere, Medicina tradițională chineză oferă un model aproape de ideal: în China antică medicul era plătit atât timp cât pacienții lui erau sănătoși, iar dacă aceștia se îmbolnăveau el avea datoria să-i trateze gratuit, se considera că este responsabilitatea lui să-i mențină sănătoși. Merită să reflectăm la acest model. Este destul de departe de ce vedem în jur în ziua de azi, deși ne considerăm foarte evoluați…
În ce măsură medicina ayurvedică ne poate ajuta să ne menţinem echilibrul în lumea stresantă în care trăim? Cum putem să ne gestionăm emoțiile pentru a depăşi greutăţile inerente vieții?
A.D.: Ayurveda ne învață să avem o viață cumpătată, să menținem un echilibru optim între repaus și activitate. Ges-tio-narea stresului în Ayurveda se face printr-o dietă echilibrată, adaptată tipului constituțional, cu ajutorul plantelor medicinale, cu ajutorul cromoterapiei, meloterapiei, prin proceduri spe–ciale ayurvedice de oleație externă (atât masaj, cât și alte proceduri specifice), cu ajuto-rul tehnicilor de relaxare și respirație. Există, de exemplu, o procedură numită Shirodhara, care a fost preluată din Ayurveda și este folosită în prezent în multe spa-uri din Occident ca metodă de relaxare. Este, în realitate, o procedură ce ajută la o bună regenerare a sistemului nervos, la obținerea unei stări de calm și echilibru emoțional, la diminuarea stresului și agitației minții, la combaterea insomniilor, la îmbunătățirea memoriei. Cei care recurg la remediile Ayurvedei ajung să cunoască multe tipuri de proceduri cu ajutorul cărora pot face față mult mai bine vieții stresante și fluctuațiilor emoționale.
Ce îi spuneţi unui pacient venit pentru prima dată la clinica unde practicaţi, care nu ştie foarte multe despre medicina holistică? Cum îl convingeţi că specialităţile ei merită a fi încercate?
A.D.: De regulă, cei care ni se adresează la cabinet sunt deja convinși de beneficiile terapiilor holistice, cel mai des văzând efectele lor la cei apropiați, la prieteni sau la cei din familie. Dacă totuși nu știu prea multe despre aceste terapii, în câteva cuvinte se poate spune că terapiile holistice folosesc remedii și proceduri care se adresează nu numai aspectelor fizice, ci și celor mentale și emoționale ale ființei, prin urmare, acțiunea lor este mult mai complexă, sunt remedii blânde, naturale și eficiente, individualizate pentru fiecare pacient în parte, lipsite de efecte adverse dacă sunt administrate corect și adecvat. Pentru a avea eficiență maximă, este necesar ca aceste remedii să fie însoțite de o ajustare a modului de viață și dietei, ceea ce pe termen lung se traduce într-o certă ameliorare a calității vieții.
Putem apela la medicina ayurvedică, cu ramurile ei, fără a fi neapărat bolnavi, ci pentru evaluarea stării noastre de sănătate?
A.D.: Într-o consultație ayurvedică primul pas este determinarea tipului constituțional al pacientului și, pe baza acestei determinări, precum și ținând seama de particularitățile diferitelor afecțiuni, se oferă ulterior indicații privind dieta, modul de viață și remediile. Chiar dacă nu există nici o afecțiune la un moment dat, Ayurveda ne învață cum să ne păstrăm echilibrul și starea de sănătate adoptând o dietă și un stil de viață specifice tipului nostru constituțional, ceea ce ne face să fim mult mai rezistenți la factorii care ne-ar putea îmbolnăvi la un moment dat.
Cum abordează medicina ayurvedică bolile autoimune?
A.D.: În Ayurveda afecțiunile autoimune se abordează la fel cum se abordează la modul general orice altă afecțiune: se determină tipul constituțional al pacientului, se identifică modul particular în care boala autoimună îl influențează, pentru că o afecțiune cu același nume poate avea un impact foarte diferit la două persoane diferite, iar tratamentul este strict individualizat, ținând cont de toți acești parametri: de particulari–tățile pacientului și ale bolii la acel pacient. Există tipuri de dietă, remedii din plante medicinale, proceduri ayurvedice care sunt recomandate pentru fiecare caz în parte.
CV Andreea Dragomirescu
În 1997 a terminat Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, Facultatea de Medicină Generală. Și-a luat rezidențiatul în Medicină de Familie, iar în 2007 atestatul în Fitoterapie, Apiterapie și Aromaterapie. Paralel, are și o intensă activitate de popularizare a fitoterapiei, susținând cursuri și expuneri la facultate, conferințe și în media. A activat în cadrul mai multor clinici de sănătate, în prezent fiind la Centrul Naturist de Sănătate Steaua Divină.