22.5 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia va ieşi din procedura de deficit excesiv

România va ieşi din procedura de deficit excesiv

Autorităţile române vor notifica Comisia Europeană până la 1 aprilie că deficitul calculat al României a fost mai mic de 3% din PIB anul trecut, dacă valorile preliminare ale execuţiei bugetare se confirmă, iar în mai-iunie Ecofin ar putea adopta decizia finală de abrogare a deficitului excesiv.

“Dacă valorile preliminare ale execuţiei bugetare pentru 2012 se vor confirma, autorităţile române vor notifica până la 1 aprilie, Comisiei Europene, faptul că deficitul calculat a fost mai mic de 3% din PIB, cât şi faptul că va continua tendinţa de reducere a deficitului structural”, a declarat marţi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Cătălin Doltu într-un comunicat, după ce a participat la reuniunea Consiliului Ecofin, la Bruxelles.

Decizia Ecofin privind existenţa deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB. În consecinţă, România a trebuit să adopte măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum şi alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern, se arată în comunicatul MFP.

Comisia Europeană va analiza posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv în România, iar în lunile mai – iunie s-ar putea adopta decizia finală în acest sens.

“Contextul general care permite îmbunătaţirea guvernanţei fiscale este favorabil. Acum există legea responsabilităţii fiscale, Consiliul Fiscal, s-a realizat un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu, a continuat rafinarea prognozelor, s-au redus rectificările bugetare pe parcursul anului fiscal. Autorităţile române au reuşit, chiar şi într-un an dificil, marcat de campanii electorale majore, cum a fost 2012, să imprime o tendinţă descrescătoare a dezechilibrelor interne reflectate în deficitul bugetar”, a arătat Doltu. La sfârşitul anului trecut, 20 din cele 27 de ţări membre ale UE se aflau în procedura de deficit excesiv, cu excepţia Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului şi Suediei.

Cele mai citite

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...

Doi cetățeni ucraineni au fost recuperați de Salvamont și Poliția de Frontieră în Munții Maramureșului

Cei doi cetăţeni ucraineni care au trecut graniţa în România prin Munţii Maramureşului au fost găsiţi de echipa mixtă formată din salvamontişti şi poliţişti...

Viktor Orban „a recidivat”: În 2013, în România, a murit un om după un accident cu o mașină din coloana oficială

Accidentul a avut loc în timp ce coloana oficială a lui Viktor Orban gonea spre aeroportul din Stuttgart. Cum se întâmplă în astfel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă