6 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecial10 destinații europene recomandate de Lonely Planet (I)

10 destinații europene recomandate de Lonely Planet (I)

Din nordul Coastei Dalmate (Croaţia) până pe insula Texel (Olanda) există numeroase trasee care n-ar trebui să fie ignorate, iar editorii celebrelor ghiduri de turism Lonely Planet au realizat un Top 10 al celor mai bune destinații europene.

Ca în fiecare an, Lonely Planet a ales, urmând sfaturile şi comen­­tariile experţilor săi, cele mai bune destinaţii din Europa în 2016. Un Top 10 – „Best in Europe” – în care nu figurează neapărat cele mai vizitate locații. Din contră, au fost alese oraşe şi regiuni care abia au început să suscite interesul, locuri care sărbătoresc un eveniment special sau, pur şi simplu, locuri care trebuie să fie descoperite înainte de sosirea turismului în masă. Din Peloponezul grec până în oraşul danez Aarhus şi din Veneţia până pe coasta de est a insulei spaniole Tenerife, au fost alese destinaţii din ce în ce mai apreciate de turişti.

PELOPONEZ – Grecia

Despre Grecia se ştie că trebuie să fie vizitate Atena şi Acropola sa (înscrisă pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial), că insulele sale sunt minunate (Mykonos, Santorini ori Delos, înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial), dar turiştii trebuie să-şi rezerve câteva zile şi pentru a descoperi în profunzime Peloponezul, una dintre cele mai interesante regiuni ale ţării, leagăn al culturii.

Această peninsulă unită de continent prin Istmul Corint este gazda unor oraşe din Grecia antică precum Olympia, unde se desfăşurau Jocurile Olimpice şi al cărui sit arheologic a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Micene, unul dintre cele mai importante centre ale civilizaţiei greceşti; vechiul oraş Epidaur, considerat locul de naştere al zeului medicinei, Asclepios, şi înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Mystras, al cărui sit istoric a fost înscris pe lista Patrimoniului Mondial; Sparta şi multe altele. Printre noile atracţii se numără ruta Menalo, degustări în regiunea viticolă Nemeea, scufundări în largul coastei Pylos (Navarino), vechile turnuri de piatră din Peninsula Mani transformate în luxoase locuri de cazare, propunerea de artă contemporană şi arhitectură din Nauplion (Nafplio), oraş cunoscut pentru fortăreţele sale şi pentru străduţele cu aer veneţian.  Pe scurt, Peloponezul oferă istorie, peisaje care inspiră noi călătorii şi multă viaţă tradiţională.

Cum ajungi: Cea mai rapidă cale de a ajunge aici, dacă nu vrei să străbați cu mașina aproape 1.300 kilometri, este să zbori până la Atena – există până la patru curse directe, pe zi, cu plecare din București, operate de TAROM, Aegean Airlines și compania low-cost Ryanair, și trei zboruri directe săptămânale din Constanța, operate de compania low-cost BlueAir. De la Atena este indicat să închiriezi o mașină și astfel vei avea posibilitatea să descoperi mai multe zone și orașe ale Peloponezului.

AARHUS – Danemarca

Al doilea oraş ca mărime al Danemarcei va fi în 2017 Capitală Europeană a Culturii şi Regiune Gastronomică Europeană, şi deja se pregăteşte pentru acest rol. Este momentul de a-l vizita înainte de a fi descoperit şi invadat de circuitele turistice.

Aarhus este minunat pentru o excursie de câteva zile sau cel puţin pentru o escapadă pentru a-i cunoaşte excelentele restaurante şi animata viaţă nocturnă. Oraşul oferă însă mult mai mult: plaje, poteci prin pădurile din împrejurimi şi un mare muzeu de artă, ARoS, uşor de recunoscut datorită originalei şi translucidei pasarele colorate.

Sunt mai multe exemple de arhitectură interesante, printre care clădirea Iceberg, proiect internaţional al mai multor studiouri de arhitectură, sau marea noutate din zona portului, Dokk1, cea mai mare bibliotecă din Scandinavia, amplasată într-un fotogenic edificiu. Dedicat mai ales artei moderne şi contemporane daneze, muzeul ARoS este uşor de recunoscut prin pasarela circulară de 150 metri care se află pe acoperişul clădirii şi care a devenit un simbol al oraşului. Acoperită cu panouri de sticlă multicolore, oferă o panoramă completă a oraşului Aarhus în diversele culori ale arcului iris. Muzeul Moesgaard, specializat în arheologie şi etnografie, are în colecţia sa o mumie milenară.

Aarhus este şi un oraş în care au loc serbări ce recreează istoria vikingilor şi festivaluri de muzică în timpul verii. Una dintre cele mai cunoscute faţete ale acestui oraş danez este gastronomia: sunt multe restaurante cu stele Michelin.

Cum ajungi: Aarhus nu este, din păcate, o destinație legată de România printr-un zbor direct, astfel că trebuie să zburați la Copenhaga – compania de linie Scandinavian Airlines operează un zbor zilnic din București – sau la Malmö, unde compania low-cost Wizzair operează două curse pe săptămână, lunea și vinerea. Din unul dintre aceste două orașe puteți lua trenul, însă călătoriile durează peste trei, respectiv patru ore. Dacă nu vreți să pierdeți o zi pe drum la dus și una la retur, puteți opta pentru zboruri cu escală – tot Scandinavian Airlines, via Copenhaga, însă prețul poate fi destul de piperat: în jur de 350-400 euro/persoană.   

Cele mai citite

De Crăciun, „se poartă” ciocolata cu jumări, bomboana cu fetească neagră și pralina cu vin fiert

Ciocolatierii români își lansează colecțiile de dulciuri și cadouri pentru sărbătorile de iarnă,  la Sala Polivalentă din București Festivalul “Chocolate Saga“ deschide sezonul cadourilor...

Tot mai mulți angajați revin la birou: 63% lucrează exclusiv din sediu, doar 10% rămân remote

Un sondaj realizat de Genesis Property, pe un eșantion de 1.168 de respondenți din România, arată o creștere semnificativă a prezenței fizice la birou,...

Leasingul de personal: o soluție pentru deficitul de muncitori calificați în România?

Confruntându-se cu un deficit de muncitori calificați, România se află în fața unui mare obstacol în calea dezvoltării economice. Astfel, leasingul de personal se...
Ultima oră
Pe aceeași temă