-0.9 C
București
joi, 16 ianuarie 2025
AcasăSpecialBanatu-i fruncea în rugby-ul românesc

Banatu-i fruncea în rugby-ul românesc

Sezonul 2012 din Superliga Naţională de Rugby a fost o afacere între Banat şi Maramureş, zonele din România în care acest sport poate fi considerat cu adevărat „sportul rege”. Investiţiile făcute în ultimul timp la RCM Timişoara, care au însemnat, printre altele, aducerea unui antrenor din Africa de Sud, s-au făcut simţite din plin în ultimul sezon. Pe de altă parte, campioana din 2009, 2010 şi 2011, CSM Ştiinţa Baia Mare, a confirmat trendul ascendent din ultimii ani şi în ediţia 2012 a campionatului, iar faptul că cele două echipe au ajuns să dispute finala Superligii nu a mirat pe nimeni. După o partidă, ce a avut loc la începutul lunii octombrie la Bucureşti, în care a fost marcat un singur eseu, RCM Timişoara s-a încoronat campioană a României după o pauză de 40 de ani. Elevii lui Chester Williams s-au impus cu 16-6 în faţa celor mai noi rivali din acest sport, iar a doua zi au sărbătorit cu fanii într-o Piaţă a Unirii din Timişoara aproape plină. „Finala a fost una de luptă, însă niciodată nu am crezut că o putem pierde. Mă bucur că am reuşit să câştigăm şi să aducem primul titlu la Timişoara după 40 de ani”, a declarat unul dintre jucătorii bănăţeni, Daniel Carpo. La sărbătoarea din Piaţa Unirii, tehnicianul sud-african al RCM-ului şi-a arătat încă o dată ataşamentul pentru fanii şi oraşul de pe Bega şi a anunţat că va rămâne în continuare antrenorul celei mai de succes echipe timişorene din 2012. De asemenea, finanţatorul Dan Dinu le-a promis suporterilor că RCM Timişoara va deveni un nume şi în competiţiile europene, iar primarul Nicolae Robu a spus că, din viitorul sezon, rugbyştii bănăţeni vor juca partidele de acasă pe stadionul CFR, al cărui nume va fi schimbat în Gheorghe Răşcanu. Fostul mare jucător al timişorenilor a fost pe teren la titlul cucerit de aceştia în 1972, însă a decedat în decembrie 2011.

Baia Mare a luat Cupa

Bucuria RCM-ului pare că a durat, însă, mai mult decât ar fi trebuit, iar componenţii formaţiei bănăţene au ratat, în noiembrie, calificarea în finala Cupei României. Steaua Bucureşti a fost un adversar mult prea tare pentru proaspăta campioană, iar roş-albaştrii se pregăteau să joace finala cu CSM Ştiinţa Baia Mare, chiar pe terenul acestora. Maramureşenii, după ce au câştigat cel puţin un trofeu în fiecare din ultimii trei ani, nu concepeau să încheie fără nici o performanţă anul 2012, iar trei lovituri de pedeapsă transformate au fost suficiente pentru ca băimărenii să pună mâna pe Cupa României. „Studenţii” s-au impus cu 9-3 în faţa „militarilor” chiar de Ziua Naţională şi au cucerit un trofeu care a mai alinat din suferinţele elevilor lui Eugen Apjok, după ce aceştia au pierdut titlul de campioană. „Am avut câteva absenţe, însă băieţii au dat dovadă de mare caracter şi de o dăruire demnă de o finală jucată pe teren propriu. Cu cât a fost mai greu, cu atât a fost mai frumos în cele din urmă. Viitorul sună bine la Baia Mare”, a fost declaraţia antrenorului maramureşean imediat după ce echipa sa a câştigat a cincea Cupă a României din istorie.

Cei mai buni

Performanţa echipei RCM Timişoara a făcut ca formaţia bănăţeană să fie desemnată, aşa cum era de aşteptat, echipa anului la Gala Sportului Timişorean. Nu doar autorităţile din Banat au apreciat reuşita RCM-ului, ci şi Federaţia Română de Rugby, care l-a numit pe antrenorul Chester Williams „tehnicianul anului”. Atât RCM Timişoara, cât şi Ştiinţa Baia Mare sunt favorite din nou să joace finala şi în actualul sezon, care va porni la drum în a doua jumătate a lunii martie.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...

Artistului Grigore Leșe i s-a făcut rău și a ajuns la spital după un recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”

Interpretul de muzică populară Grigore Leșe a fost dus de urgență la spital în urma unui recital susținut la Gala Premiului Național de Poezie...

Rusia va pune condiții dure la negocierile cu Trump. Ucraina să nu adere niciodată la NATO

Rusia va cere Ucrainei să devină un stat neutru, cu o armată limitată, și să nu adere niciodată la NATO. Aceasta ar fi condiția...
Ultima oră
Pe aceeași temă