În contextul în care acţionarul majoritar din acte al Universităţii Cluj, Ioan Mărgineanu, a încercat să introducă echipa de fotbal în insolvenţă, iar potenţialii investitori sunt alungaţi de datoriile mari, de incertitudinea juridical şi de problemele penale ale şefilor clubului sportive, există posibilitatea de a salva echipa de fotbal prin manevre mai puţin ortodoxe. Mai exact, la finalul actualului sezon, Primăria Cluj-Napoca, cea care deţine brandul şi palmaresul Universităţii Cluj, ar putea retrage actualului club sportiv dreptul de a le folosi. Dreptul de utilizare ar putea fi cesionat unui investitor privat, care le-ar putea „transplanta” unei echipe din Liga I sau din Liga a II-a care se confruntă cu problem financiare. Posibilitatea a fost sugerată chiar de primarul Emil Boc. „Anul 2013 va aduce probleme financiare la multe echipe”, a spus primarul din Cluj. Modelul sugerat de Emil Boc a fost folosit în trecut în cazul Politehnicii Timişoara.
O perioadă nefericită
Universitatea Cluj traversează cea mai proastă perioadă, în special la nivel financiar, din întreaga sa istorie de peste 90 de ani. Clubul „studenţesc” a cerut insolvenţa din cauza datoriilor care depăşesc şase milioane de euro, iar nici un investitor nu pare dornic să-şi rişte banii, acum, pentru „simbolul unor inimi româneşti”. Toate problemele au apărut după ce Florian Walter a renunţat să mai finanţeze echipa la finalul sezonului trecut. Omul de afaceri, alături de mâna sa dreaptă, Ioan Mărginean, nu au reuşit să găsească un investitor serios în mai mult de jumătate de an, timp în care pe jucători nu au avut cine să-i plătească, datoriile la diverşi furnizori s-au înmulţit în fiecare zi, iar Cluj Arena a găzduit meciurile Universităţii doar prin bunăvoinţa Consiliului Judeţean. Anamaria Prodan, managerul care a pozat în salvarea echipei, a plecat de la Cluj după ce a pierdut războiul cu suporterii, iar Marius Şumudică, garantul că situaţia va reveni la normal, a căzut victimă promisiunilor şi a părăsit-o pe „U” după doar câteva zile. În acest timp, deţinătorul, în acte, al pachetului majoritar de acţiuni, Ioan Mărginean, a tot refuzat să se prezinte la şedinţele Adunării Generale a Acţionarilor (AGA), iar săptămâna trecută a introdus cererea de intrare în insolvenţă a clubului la Tribunalul Comercial Cluj. Pentru că „Limoniu” nu s-a consultat cu ceilalţi acţionari minoritari atunci când a cerut insolvenţa, judecătorii au refuzat acest lucru, iar acum sunt aşteptate noi şedinţe ale AGA în care să se discute viitorul clubului. În continuare venirea unui investitor pare cea mai convenabilă variantă, însă nimeni nu pare interesat să preia problemele unei echipe aflate deja pe un loc retrogradabil. Ultimii care şi-au arătat disponibilitatea în a prelua-o pe „U” au fost cei de la Alexandrion Grup, însă cele peste şase milioane de euro datorii, la care se adaugă şi proaspătul Dosar al Transferurilor II în care este implicat clubul alb-negru fac ca tranzacţia să fie, practic, imposibil de realizat în aceste condiţii. Pe de altă parte, jucătorii care nu au plecat deja de la „U” sunt de aşteptat să îşi depună memorii pentru a deveni liberi de contract, astfel că antrenorul Marius Popescu ar putea folosi o echipă formată aproape în totalitate din juniori până la finalul actualului sezon.
Probleme juridice
Pe lângă problemele cu banii, peste „U” Cluj au intervenit la finalul anului trecut şi procurorii DIICOT, care au început să-i ia la rost pe foştii jucători ai clubului la care a investit, până vara trecută, Florian Walter. Chiar dacă, „şepcile roşii” sunt parte vătămată în acest caz, totuşi pata juridică proaspăt pusă pe emblema alb-negru nu reprezintă deloc un avantaj în perspectiva unui viitor lipsit de griji. Fără nici un orizont financiar în faţă, retrogradarea bate tot mai tare la uşile Universităţii în acest sezon.