23.2 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăSpecialViscol şi zăpadă de un metru şi jumătate în nord-estul ţării

Viscol şi zăpadă de un metru şi jumătate în nord-estul ţării

După sărbători sărace în precipitaţii,viscolul a luat prin surprindere autorităţile din mai mai multe judeţe din regiunea Moldova.

Şapte drumuri naţionale au fost blocate, sute de oameni au rămas blocaţi în zăpadă în autocare şi maşini personale, un tânăr era ieri dat dispărut.

După ce luni zăpada a început să cadă abundent, metereologii au emis o atenţionare de cod galben de viscol ieri dimineaţă. După doar câteva ore, agenţiile de ştiri şi televiziunile anunţau închiderea a şapte drumuri naţionale în judeţele Vaslui, Botoşani şi Vrancea. Vântul puternic – rafale cu viteze de 60-70 kilometri pe oră – spulbera zăpada şi bloca traficul. Pompierii şi militarii au intervenit pentru salvarea a peste 130 de persoane blocate în patru autocare în apropiere de oraşul Huşi, pe DN 24 B, spre vama Albiţa. 
Alte 80 de persoane, printre care şi 30 de adolescenţi cu vârste de până la 17 ani, au fost găsite înzăpezite în două autocare, în apropiere de localitatea vasluiană Valea Grecului, de pe DN 24B, din cauza viscolului puternic.

Ieri, în judeţul Vaslui au fost blocate pentru mai multe ore patru drumuri naţionale: DN 2F Vaslui – Bacău, DN 24B Huşi – Albiţa, DN 26 Murgeni – Galaţi, DN 11A Bârlad – Adjud, iar pe DN 24 Vaslui – Iaşi este impusă restricţie de circulaţie pentru maşinile cu masa de peste 3,5 tone. De asemenea, viscolul puternic a închise traficului rutier şi nouă drumuri judeţene.

Ambulanţe înzăpezite ore întregi

Tot în judeţul Vaslui, patru ambulanţe au rămas înzăpezite din cauza viscolului puternic. Autorităţile le-au solicitat medicilor de familie din comune să acorde primul-ajutor bolnavilor până la sosirea autosanitarelor la intervenţii. Cele patru autosanitare au rămas înzăpezite în drum spre urgenţe din localităţile Perieni, Berezeni, Iana şi Silişte. După câteva ore, cele patru ambulanţe au reuşit să preia pacienţii pentru care au existat solicitări, unul dintre aceştia fiind în stare critică după ce a intrat în stop cardiac în aşteptarea autosanitarei.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vaslui, bolnavii au fost preluaţi din localităţile de domiciliu cu tractoare sau maşini de teren cu tracţiune integrală şi transportaţi câţiva kilometri prin zăpadă până la ambulanţe. Ulterior, pacienţii au ajuns la spital cu autosanitarele.

Autorităţile au fost puse pe jar şi în judeţul Iaşi, unde un tânăr a dispărut în nămeţi. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Iaşi, dispariţia a fost anunţată luni seară în jurul orei 22.30, când tânărul, care ajuta un şofer rămas înzăpezit în localitatea Dagâţa, nu a mai fost găsit. El plecase împurenă cu alte două persoane, dar pe drum a rămas în urmă, îndepărtându-se de ceilalţi doi localnici, în condiţiile în care era viscol. În acea zonă, pe unele porţiuni stratul de zăpadă măsoară chiar şi un metru şi jumătate.
Vremea nu s-a lăsat înduplecată nici în cursul zilei. Avertizarea de cod galben de vânt puternic a fost prelungită în Iaşi, Vaslui, Galaţi, Bacău, Vrancea şi Neamţ, până ieri seară.

Cele mai citite

Rusia ar sprijini includerea Pakistanului în BRICS, afirmă vicepremierul rus

Viceprim-ministrul rus Alexei Overchuk a declarat că Moscova ar susține includerea Pakistanului în BRICS, scrie Reuters. Rusia ar sprijini includerea Pakistanului în BRICS „Am sprijini acest...

Ministerul Economiei introduce noi reguli stricte pentru monitorizarea ajutoarelor de stat în sectorul industrial

Ordinul nr. 2.887 din 9 septembrie 2024, semnat de ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, introduce noi măsuri pentru monitorizarea strictă a ajutoarelor...

Forțele de ordine din SUA au destructurat un al doilea grup major de hackeri chinezi

Forțele de ordine din SUA au perturbat un al doilea grup major de hackeri chinezi, supranumit „Flax Typhoon”, a declarat miercuri directorul FBI, Christopher...
Ultima oră
Pe aceeași temă