Poliţia din Irlanda de Nord a folosit gloanţe de cauciuc şi tunuri de apă după ce a fost atacată la Belfast de protestatari, luni, pentru a cincea seară consecutiv, informează Mediafax.
Tulburări sporadice au avut loc cu intermitenţe la Belfast după decizia consiliului municipal din 3 decembrie de a nu mai arbora drapelul britanic pe clădirea primăriei decât în unele zile ale anului şi nu permanent.
Aproximativ 1.000 de loialişti au manifestat paşnic, luni, în faţa primăriei, în timp ce consiliul municipal se reunea în clădire pentru prima dată din 3 decembrie.
Dar în altă parte a oraşului, pe Newtownards Road, poliţia a folosit gloanţe de cauciuc şi tunuri cu apă după ce a fost atacată cu pietre şi cocteiluri Molotov, în timp ce încerca să separe grupurile de loialişti de cele de republicani.
Drapelul britanic va fin din nou înălţat miercuri, de ziua de naştere a ducesei de Cambridge, Kate, soţia prinţului William, fiul cel mare al moştenitorului coroanei britanice.
Decizia contriversată a consiliului municipal din Belfast, capitala provinciei britanice Irlanda de Nord, de a nu mai arbora permanent Union Jack pe clădirea primăriei, a determinat de joi seara violenţe repetate din partea protestanţilor, susţinători ai menţinerii Irlandei de Nord în cadrul Marii Britanii.
Peste 60 de poliţişti au fost răniţi şi 100 de persoane au fost arestate începând de joi seara.
Reprezentanţi religioşi şi ai mai multor partide s-au reunit duminică într-o biserică din Belfast pentru a încerca să pună capăt acestor violenţe.
Ulster s-a confruntat cu 30 de ani de violenţe intercomunitare între protestanţii unionişti şi republicanii catolici, susţinători ai unirii cu Irlanda, soldate cu 3.500 de morţi.
După acordul de pace din 1998, în provincie s-au produs incidente sporadice.