5.9 C
București
miercuri, 27 noiembrie 2024
AcasăSpecialCum ne apărăm de ultraviolete

Cum ne apărăm de ultraviolete

După un an de muncă, visăm cu ochii deschiși la perioada de relaxare. Indiferent de locul pe care îl alegem – mare, munte sau propria grădină –, de cât de mult ne dorim să ne bronzăm și să profităm de soare, nu trebuie să  uităm că excesele dăunează.

Comisia Europeană, medicii dermatologi atrag atenția asupra numărului în creștere al bolilor de piele cauzate de radiațiile solare, subliniind importanța măsurilor de protecție. Efectele nocive ale expunerii necontrolate la soare sunt multiple şi deloc de neglijat: de la îmbătrânirea prematură a tenului, pete şi pistrui până la grave probleme de sănătate cum sunt cancerele cutanate.

Radiaţiile ultraviolete sunt cele care produc cele mai importante modificări la nivel cutanat. Ultravioletele de tip B, UVB, sunt cele care generează arsurile solare şi dezvoltarea proceselor de carcinogeneză de la nivelul pielii prin efectul lor distructiv asupra ADN-ului. Ultravioletele de tip A, UVA, constituie cea mai mare parte a radiaţiilor emise de soare şi au o intensitate constantă pe tot parcursul zilei (spre deosebire de UVB).

Este important de ştiut că UVA contribuie la procesul de îmbătrânire cutanată, deoarece pătrund mai profund în piele distrugând fibrele de colagen.

Măsuri de protecție în zilele însorite

Prima și cea mai importantă măsură de protecție este, desigur, să evităm să stăm la soare între orele 11.00 și 15.00 sau, dacă suntem afară în acest interval de timp, să avem grijă să ne acoperim. Capul să fie neapărat protejat cu o pălărie sau șapcă și să purtăm ochelari de soare, având grijă ca lentilele să fie de bună calitate. Vestimentația trebuie să fie lejeră și din materiale naturale. Chiar dacă nu ne este sete, trebuie să consumăm multe lichide gen apă plată, ceaiuri, sucuri naturale, în nici un caz alcool.

Pentru o mai bună hidratare este bine să consumăm fructe, legume proaspete și iaurt. Eforturile fizice trebuie bine gestionate, iar încăperile în care ne aflăm trebuie ventilate corespunzător, având grijă ca aparatul de aer condiționat să fie reglat la o temperatură redusă cu cinci grade Celsius față de temperatura ambientală.

Creme de protecție solară

Este obligatoriu să folosim creme de protecție solară adecvate fiecărui tip de piele, care să ne protejeze de UVA și UVB. Nu trebuie însă uitat că nici o cremă nu ne oferă protecție totală împotriva acestor raze solare. Etichetările de genul „ecran solar total“ sau „protecție totală“ nu numai că nu reflectă rea-litatea, dar sunt chiar interzise. Aceste creme sunt produse dermato-cosmetice în diverse formule (cremă, lapte de corp, spray, stick, cremă colorată) care conţin filtre solare sau ecrane minerale, cu rol de a absorbi, respectiv a reflecta radiaţiile solare. E de preferat să alegem creme cu un SPF mare, desigur în funcție de tipul de piele al fiecăruia, acesta reprezentând unitatea de măsură a eficienţei produselor pentru protecţie solară. Este important nu numai tipul de cremă pe care-l alegem, ci și aplicarea corectă. Pentru a atinge nivelul de protecție indicat de „factorul de protecție solară“, trebuie aplicată o cantitate de 2 mg/cm², adică aproximativ 36 de grame sau, mai simplu, șase lingurițe de cremă. Este bine să aplicăm crema protectoare cu jumătate de oră înainte de a ieși la soare.

Crema nu se aplică însă numai atunci, ci după fiecare intrare în apă. Ideal ar fi ca produsul să fie reaplicat o dată la două ore sau după fiecare ieșire din apă, pe toată suprafața corpului.

Chiar dacă ne-am bronzat la solar sau cu ajutorul unor loțiuni autobronzante înainte de perioada călduroasă a anului, în această perioadă tot trebuie să folosim creme de protecție solară, deoarece autobronzantele nu includ ingrediente cu proprietăţi de protecţie solară, persoanele bronzate artificial necesitând în continuare metode de protecție.

Îngrijirea corpului nu se oprește aici: după expunerea la soare pielea noastră trebuind să fie hidratată, calmată, hrănită cu produse specifice, cu acțiune antiinflamatorie, cicatrizantă, vitaminizantă.

Cele mai citite

BNR estimează creșteri temporare ale inflației, urmate de o scădere graduală până în 2026

Rata anuală a inflației este prognozată să crească la 4,9% în 2024, înainte de a scădea la 3,5% în 2025 și la 3,3% în...

Trofeul Golden Boy 2024 a fost câștigat de Lamine Yamal

Lamine Yamal, atacantul Barcelonei, a câștigat miercuri premiul Golden Boy 2024, devenind cel mai tânăr câștigător al acestui premiu acordat celui mai bun jucător...

Airbnb readuce atmosfera Romei Antice: lupte de gladiatori în Colosseum, după 1.500 de ani

Platforma de închirieri turistice Airbnb anunță un eveniment inedit pentru anul viitor: organizarea unor lupte de gladiatori în faimosul Colosseum din Roma, marcând o...
Ultima oră
Pe aceeași temă