0.2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSănătateFirma care a oferit Ministerului Sănătății gratuit echipamente de plasmafereză își anulează...

Firma care a oferit Ministerului Sănătății gratuit echipamente de plasmafereză își anulează donația!

La începutul acestei luni, Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3000 de kituri de colectare de plasmă. Valoarea totală a donației este de aproximativ 103.950 euro fără TVA (63.000 euro echipamentele și 40.950 euro kiturile).

Scopul anunțat al donației era acela de a asigura accesul pacienților români infectați cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalesceți, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament salvator de vieți.

Cele 3 echipamente și cele 3000 de chituri de colectare de plasmă urmau să fie folosite exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), conform criteriilor stabilite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

Plasma umană astfel colectată trebuia să fie utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.

La trei săptămâni de la semnarea protocolului de donație, Florin Hozoc, CEO-ul BPHD Life Solutions a anunțat că vineri, 23 aprilie, Ministerul Sănătății a fost notificat asupra deciziei firmei de începere a retragerii echipamentelor de plasmafereză ale BPHD din centrele de transfuzie sanguină din țară.

Potrivit lui Florin Hozoc, ”3 sunt motivele importante pentru care facem acest lucru:
1. Dezinteresul complet al Ministerului Sănătății, în ultimele 4 luni de zile, cu privire la colectarea de plasmă convalescentă anti-SARS-COV-2, ceea ce a dus la scăderea dramatică a cantităților de plasmă colectată, așa cum am arătat în comunicatul transmis ieri; 2. Neîndeplinirea obligațiilor asumate de către Minister, prin protocolul de donație semnat împreună acum un an, în special nerealizarea Registrului Donatorilor Convalescenți și a Registrului Receptorilor de Plasmă Convalescentă și nerealizarea unei campanii de informare publică pentru stimularea donării de plasmă anti-SARS-COV-2; 3. Lipsa de reacție cu privire la informațiile false apărute în media, prin care terapia cu plasmă convalescentă era considerată fără efect sau ca nemaifăcând parte din protocolul de tratament al pacienților COVID-19, lipsă de reacție care a erodat încrederea potențialilor donatori de plasmă și a dus și el la reducerea semnificativă a cantităților colectate”.

Besmax Pharma Distribution și-a argumentat susținerea faptului că Ministerul Sănătății din România nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate atunci când a preluat în folosință gratuită sau în proprietate aparatele de plasmafereză donate de către BPHD. Cea mai importantă obligație care a fost încălcată, spun reprezentanții BPHD, a fost aceea de realizare a unui minim de 65 de proceduri lunare de plasmafereză per echipament, țintă care, din păcate, a fost ratată de către toate centrele de transfuzie sanguină unde funcționează aceste echipamente. Conform datelor statistice, media europeană pentru colectarea de plasmă convalescentă per echipament este de 130 de proceduri pe lună.

Manifestându-și, totuși, deschiderea față de posibilitatea de a muta echipamentele de plasmafereză pe care le retrag din centrele de transfuzie sanguină care nu mai colectează plasmă convalescentă către acele centre care în continuare se străduiesc și au nevoie de astfel de echipamente, CEO-ul BPHD consideră retragerea echipamentelor ca fiind un semnal sever dar, totuși, ”unul necesar, prin care sperăm să trezim autoritățile medicale, care trebuie să facă eforturi mult mai mari pentru a combate eficient COVID-19, inclusiv prin intermediul terapiei cu plasmă convalescentă”.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă