Titlul mi l-a dat prietenul şi colegul meu de generaţie, Dorel Năsui, în cadrul excelentei conferinţe despre antreprenoriat, ţinută de el în Amfiteatrul Şcolii de Business a UBB, pe data de 4 decembrie, 2012. Am fost foarte bucuros că au fost prezenţi colegii mei din LIR, care împreună cu studenţii de la business, au pus întrebări foarte pertinente. Dorel Năsui este un exemplu al succesului în afaceri a unui imigrant în SUA, ajungând în acest moment cel mai mare dealer Motorola din lume. Maramureşan din Vişeu de Jos, a emigrat în SUA, în acelaşi an cu mine, 1986.
A trăit timp de 26 de ani în Chicago. A lucrat ca inginer programator timp de câţiva ani la Motorola, după care a început propria afacere în cadrul firmei. Membru fondator al Băncii Transilvania, este un om care a muncit şi munceşte enorm, coordonând activitatea celor peste 20 de birouri pe care firma lui, AIR International le are în întreaga lume. Dorel Năsui încurajează antreprenoriatul fiecărui individ, căruia îi sugerează să fie încăpăţânat, un fanatic a ceea ce şi-a ales să facă, indiferent de suişurile şi coborâşurile prin care inevitabil trebuie să treacă. Antreprenorul este cel care creează plus valoare în societate. Este cel care prin profit, creează progres. Antreprenorul este întotdeauna de dreapta, care cere întotdeauna socoteală despre cum se cheltuiesc banii pe care statul îi primeşte de la el, luptă împotriva celor care sunt leneşi, ineficienţi şi pierd vremea.
Ca om de afaceri, face parte din Comitetul de Coordonare a Facultăţii de Business a Universităţii din Chicago, unde una din obligaţii este pregătirea unui student din facultatea de business. A relatat despre unul din ultimii studenţi care i-a fost alocat şi care a reuşit în carieră. Ar fi deosebit de bine ca şi la noi să se aplice cât mai repede această metodă de coordonare a unor studenţi, de către oamenii de afaceri consacraţi. Şi pentru că scriu aceste rânduri după afişarea primelor rezultate a alegerilor parlamentare, PDL (ARD), a pierdut pentru că a încercat să facă reformă de mentalitate, împotriva puterii de înţelegere a societăţii româneşti de azi. În ultimii 60 de ani, peste 8.400.000 de persoane au migrat de la sat la oraş. Dintre aceştia, nici a treia generaţie nu şi-a însuşit, nu a reuşit să gândească, să se comporte în mod citadin.
„Ei tot manele ascultă”, cum îmi spun sociologii. Am mai publicat acest aspect al societăţii româneşti. Suntem o ţară nepregătită pentru standardul Europei de Vest. Economic vorbind, majoritatea populaţiei ţării noastre este extrem de îmbătrânită atât la oraş, cât şi la sat, şi aşteaptă să primească de la stat. Un stat care este deja sufocat. Ne aşteaptă vremuri grele. Cei din USL nu sunt diferiţi. Ei nu pot schimba în profunzime societatea românească. Schimbarea reală va avea loc lent, în următorii 50, 100 de ani. În Europa de Vest, cu valori, gândire de dreapta şi structuri capitaliste construiesc, iar stânga are ce să cheltuiască.