Senatorul Gyorgy Frunda, unul dintre cei mai cunoscuţi parlamentari ai UDMR, a ratat intrarea în Parlament, în urma alegerilor de pe 9 decembrie. Frunda a candidat pentru un nou mandat de senator în judeţul Mureş.
Frunda, unul din cei mai vechi parlamentari din România şi inamic declarat al Agenţiei Naţionale de Integritate, s-a pronunţat, de-a lungul timpului, pentru autonomia teritorială a ungurilor din Transilvania, pentru dizvolvarea Parlamentului şi chiar le-a promis alegătorilor că UDMR va modifica Constituţia. De asemenea, Frunda s-a confruntat de-a lungul timpului cu acuzaţia de colaborator al Securităţii (2006) şi cu ancheta ANI, pentru că declaraţia de avere nu coincidea cu veniturile reale (2010).
În campania electorală din acest an, le-a promis maghiarilor că UDMR va modifica Constituţia. „Ea trebuie modificată în punctele ei nefuncţionale în acest moment. Dacă vor fi desemnate regiuni, sunt pentru înfiinţarea unei regiuni în care populaţia maghiară este compactă de secole. Pentru a apăra drepturile colectivităţii maghiare din România trebuie să fim prezenţi la adoptarea Constituţiei”, declara Frunda în noiembrie.
De asemenea, tot în această campanie, el a acuzat autorităţile locale din Târgu Mureş că i-au dat jos bannerele din centrul municipiului şi a făcut apel la poliţiştii locali să rămână imparţiali.
Citeşte şi Mureş: Frunda a depus plângere penală pentru distrugere după ce i-au fost date jos mai multe bannere
Gyorgy Frunda este unul din cei mai longevivi politicieni din România, el ocupând funcţia de deputat din partea UDMR (1990-1992) şi senator, începând cu 1992 (până în 2012). Frunda a fost implicat în mai multe scandaluri politice, de-a lungul timpului.
În 2006, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o recomandare promovată de politician, care susţinea autonomia teritorială a minorităţilor naţionale în statele membre ale Consiliului Europei. La momentul respectiv, Frunda a avut o declaraţie controversată- „Eu acolo nu reprezint România (la Consiliul Europei). Eu sunt şeful Delegaţiei României, ales de 10 membri care reprezentau România la nivel parlamentar”, susţinea politicianul.
Tot în 2006, Frunda s-a confruntat cu acuzaţia de colaborator al Securităţii. Totuşi, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a arătat că politicianul UDMR nu a colaborat cu Securitatea.
De asemenea, Gyorgy Frunda este un vechi inamic al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În 2010, politicianul a fost anchetat de ANI pentru că nu-şi putea justifica averea prin veniturile oficiale.
În acelaşi an, Frunda a reclamat că ANI nu a depus rapoarte de activitate la Senat şi a cerut demiterea preşedintelui Agenţiei, Cătălin Macovei, precum şi a secretarului general, Horia Georgescu. Tot el s-a răzgândit atunci, motivând că abia fusese adoptată legea de funcţionare a ANI, iar o demitere a conducerii Agenţiei ar fi considerată o amânare a aplicării actului normativ.
În 2011, Comisia pentru Drepturile Omului din Senat, condusă de Frunda, i-a chemat pe reprezentanţii ANI să-şi prezinte raportul de activitate pe ultimii doi ani, însă Agenţia a explicat că rapoartele de audit se trimit Consiliului Naţional de Integritate, şi nu Parlamentului.
Citeşte şi Războiul UDMR-ANI se mută la Senat
În plus, Frunda susţine că legea ANI e neconstituţională, pentru că introduce o jurisdicţie paralelă cu cea a statului român. „UE are 27 de ţări membre, nici una nu are o Agenţie Naţională de Integritate”, explica senatorul.
De asemenea, în 2010, politicianul UDMR se declara împotriva acordării de dublă cetăţenie pentru români. „Nu sunt un susţinător al acestui lucru şi cred că acordarea dublei cetăţenii, la ora actuală, nu este nici necesară şi nici nu rezolvă problemele. În clipa în care toţi cetăţenii români putem să ne stabilim reşedinţa, domiciliul, în oricare dintre cele 26 de ţări cu care suntem parteneri în Uniunea Europeană, în clipa în care poţi să lucrezi în Ungaria oricând şi sunt mulţi români care locuiesc în Ungaria, eu cred că acordarea dublei cetăţenii este un semnal politic de încurajare a plecării ungurilor din Transilvania şi de stabilire a lor în Ungaria”, sublinia senatorul UDMR.
O altă declaraţie controversată a politicianului datează din 2012, când Frunda a afirmat că, în Constituţie, ar trebui să existe posibilitatea dizolvării Parlamentului în caz de criză politică.