Senatorul UDMR Gyorgy Frunda, care candidează pentru un nou mandat în Târgu Mureş, a depus plângere penală pentru distrugere după ce reprezentanţii municipalităţii i-au dat jos mai multe bannere pe care le-a amplasat pe clădiri din centrul municipiului, potrivit MEDIAFAX.
Frunda, care candidează pentru un nou mandat în Târgu Mureş, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că această campanie „a început într-o atmosferă încordată şi de nelegalitate din partea Primăriei” municipiului, el făcând apel la Poliţia Locală „să nu se implice în lupta politică”.
„Astăzi dimineaţă ( miercuri dimineaţă – n.r.) angajaţi ai Primăriei au apărut pe clădirea care este a Bisericii Catolice unde aveam două bannere – unul în limba maghiară, altul în limba română – nu au anunţat pe nimeni, însoţiţi de Poliţia Locală s-au urcat şi au dat jos bannerele. De asemenea, bannerul care era vizavi de Prefectură, pe o clădire privată, cu acordul proprietarilor. Poliţia Locală, când l-am sunat pe domnul Bretfelean (şeful Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean – n.r.) a făcut referire la o hotărâre a Consiliului Local din 2012, pe baza căreia, în timpul campaniei electorale, formaţiunile politice au dreptul la afişaj gratuit numai după obţinerea aprobării municipalităţii, inclusiv pe clădiri proprietate privată situate în zona centrală a oraşului. Ca să fie clar pentru toată lumea: perioada campaniei electorale este o perioadă specială şi reglementată expres de legea în vigoare. Nu se poate face derogare de la această lege, orice îngrădirea a drepturilor prevăzute de lege, înseamnă o îngustare, o limitare a dreptului meu. Este o îngrădire a dreptului meu, cu efecte directe asupra şanselor mele, într-un cuvânt, este nelegal. Am anunţat organele competente, am depus sesizare la Biroul Electoral Judeţean şi plângere penală la Parchetul Judecătoriei Târgu Mureş”, a spus Frunda.
El a afirmat că aceia care i-au dat jos bannerele, fără a cere acordul lui sau al proprietarilor, au comis infracţiunea de distrugere, sancţionată şi de Legea electorală şi de Codul Penal.
Totodată, Frunda a susţinut că vineri mai mulţi oameni de afaceri din Târgu Mureş, care i-au închiriat sau oferit locuri de afişaj în perioada campaniei electorale, i-au relatat că „oameni de la Primărie” i-au căutat şi le-au spus că, dacă vor fi afişe de ale lui pe clădiri, vor urma controale.
„Şi la alegerile locale din vară, şi la alegerile locale de acum patru ani am avut bannere în acelaşi loc. Atunci nu a deranjat pe nimeni. Acum a deranjat pentru că PDL nu are niciun afiş pus cum a fost în vară, pentru că primarul şi echipa lui vor în mod ilegal să îmi diminueze şansele electorale. Voi sesiza toate forurile legale pentru acest incident şi eu sper ca această decizie ilegală şi imorală, această lovitură sub centură, să se întoarcă ca un bumerang împotriva acestor oameni fără bun-simţ. Sunt convins că târgumureşenii vor reacţiona la acest lucru şi îi vor sancţiona prin vot. Fac un apel public la toate instituţiile statului, care sunt deconcentrate la nivelul judeţului şi la municipiul Târgu Mureş, să respecte legalitatea şi să asigure egalitatea de şanse a tuturor candidaţilor, să nu intervină administrativ în competiţia politică. Fac un apel clar către Poliţia Locală şi Poliţia Comunitară ai cărei membri se comportă ca angajaţii personali ai primarului, să nu se implice în lupta politică”, a afirmat Frunda.
El a reclamat, în acest context, şi faptul că i s-au respins cererile de afişaj electoral în cartierele Dâmbul Pietros şi Aleea Carpaţi, unde a avut afişe electorale la alegerile locale.
De cealaltă parte, şeful Poliţiei Locale, Valentin Bretfelean, a declarat că angajaţii acestei instituţii au însoţit doar angajaţii Primăriei Târgu Mureş, care au dat jos bannerele de pe clădirile de patrimoniu.
„Orice altă interpretare emoţională, electoral-conjuncturală, aparţine politicienilor, iar Poliţia Locală se detaşează de ea”, a declarat Bretfelean.