14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBursa din Toronto a votat cu Gabriel Resources la referendumul din Alba

Bursa din Toronto a votat cu Gabriel Resources la referendumul din Alba

Referendumul privind repornirea mineritului în Roşia Montana a revigorat cotaţiile Gabriel Resources la  bursa din Toronto. Acţiunile picaseră accelerat în momentul în care demiterea Cabinetului Ungureanu prindea contur, de la 6 dolari până la 1,2 dolari în mai. În prezent, acţiunile companiei ce deţine 80% din Roşia Montană Gold Corporation se tranzacţionează la 2,8 dolari.

 

Referirile la minerit din discursurile preşedintelui s-au împuţinat vizibil din momentul în care Cabinetul Ungureanu a fost demis de Parlament, la fel informaţiile privind proiectul de la Roşia Montană. Au început să dispară spoturile de promovare, nu s-a mai vorbit despre stadiul eliberării autorizaţiei de mediu, iar cotaţiile Gabriel Resources (GBU) au început să alunece treptat la bursa din Toronto, de la 6 dolari ajungând la minimul de 1,27 dolari pe 5 mai. Din septembrie însă începe o revenire solidă a preţului acţiunilor, semn că anumiţi investitori s-au pregătit din timp pentru referendum (când acesta a fost anunţat oficial – 16 noiembrie-acţiunile erau deja la 2,5 dolari, dar au găsit imediat resurse pentru un salt de 10% în şedinţa respectivă de tranzacţionare). În ultima lună, creşterea preţului acţiunilor depăşeşte 13%. Canadienii de la GBU deţin 80% din acţiunile companiei ce operează cea mai mare exploatare auriferă din România – Roşia Montană Gold Corporation. Restul de acţiuni revin Minvest Deva, cu 19%, şi altor doi acţionari minoritari care au mai puţin de 1%. În ultimii ani GBU a raportat pierderi (16 milioane dolari în 2011, 23 milioane în 2010, 26 milioane în 2009). Printre acţionarii companiei canadiene se regăsesc nume mari din business – speculatorul John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

Nu înseamnă neapărat că un vot  în favoarea exploatării rezervelor de aur şi argint (314 tone aur şi 1.480 tone argint după estimările RMGC) de la Roşia Montană, pronunţat de majoritatea celor 72.000 de cetăţeni chemaţi duminică la urne, dă automat undă verde demarării proiectului. Avizul de mediu nu se decide totuşi prin vot. Rezultatele referendumului vor fi folosite însă ca mijloc de presiune prin media de RMGC şi putem vedea de săptămâna viitoare un stoc proaspăt de localnici care „nu vor decât să muncească”. Presiuni care îşi pot dovedi eficacitatea ţinând cont de poziţia fragilă a Guvernului în 2013, cu cheltuieli deja angajate cu salariile şi pensile, în căutare disperată de noi fonduri la buget. De urmărit şi discuţiile viitoare privind nivelul redevenţelor.

Victime colaterale

Vă aşteptaţi ca declinul GBU la bursa din Toronto să afecteze un fond mutual închis listat la Bucureşti? Ei bine, s-a întâmplat. E vorba de iFond Gold, un fond închis lansat de Intercapital, care a plasat 40% din active în acţiuni Gabriel Resources. Fondul a pierdut 50% din valoarea de la listare (decembrie 2010), dar trebuie să ţinem cont că în acel moment o acţiune GBU era 8 dolari. Fondul are încă 20% în acţiuni European Goldfields (deţinătoarea proiectului de la Certej; acţiunile sunt listate tot la Toronto, dar nu s-au mai tranzacţionat din aprilie), restul fiind plasat în alte acţiuni ale unor companii miniere fără legătură cu zăcăminte româneşti. Ironia sorţii face ca, în condiţiile în care iFond a pierdut jumătate din valoare în doi ani, gramul de aur să fi crescut în acest interval de la 140 la 190 lei (a beneficiat şi de evoluţia cursului leu-dolar). Dovadă că o investiţie „ocolită” în aur nu e cea mai scurtă cale spre profit. 

Consultare de aur

Referendumul organizat de Consiliul Judeţean Alba în ziua alegerilor parlamentare în patru oraşe (Zlatna, Câmpeni, Abrud, Baia de Arieş) şi 35 de comune din zona Munţilor Apuseni a judeţului a apărut la solicitarea primarilor din localităţile respective. 72.000 de cetăţeni cu drept de vot au fost chemaţi să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?”.Bugetul pentru organizarea referendumului s-a ridicat la 300.000 lei; s-au înfiinţat 148 de secţii de votare, diferite de secţiile de votare de la alegerile parlamentare.

Cele mai citite

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă