Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din Romania va lansa, vineri, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) o campanie de educare şi informare a consumatorilor cu privire la reducerea risipei în domeniul alimentelor, în conformitate cu practicile europene.
La începutul acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care solicită măsuri urgente pentru reducerea la jumătate a risipei de alimente, în condiţiile în care în Uniunea Europeană 79 de milioane de persoane trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile, scrie Agerpres.
Eurodeputaţii au susţinut că este nevoie de o strategie coordonată care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor, pentru fiecare sector şi a aborda de urgenţă problema risipei de alimente.
Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât şi naţional, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor. Statele membre vor trebui să introducă cursuri în unităţile de învăţământ, care să explice cum trebuie păstrate, gătite şi aruncate la gunoi alimentele şi, de asemenea, să facă schimb de experienţă în acest sens.
Pentru a promova ideea aplicării principiului durabilităţii în domeniul resurselor de hrană, PE a propus ca anul 2014 să fie desemnat „An european împotriva risipei alimentelor”.