Sandra Pralong Budiş, candidat ARD pentru Senat în colegiul trei din Capitală a declarat în cadrul unei emisiuni electorale că sistemul de învăţământ încă mai produce oameni docili, utili în perioada comunistă. Lipsa de valori a tinerilor, despre care se vorbeşte în mass-media, are drept una dintre cauze şi modul în care se face educaţie în şcoli. Însă ar putea fi aceasta şi una dintre cauzele care au dus la existenţa unui electorat dezorientat?
Invitată în cadrul „Dezbaterilor României libere” la o emisiune pe teme electorale Sandra Pralong discută cu Floare Comşea despre lipsa de orientare a electoratului din România, lipsa de identitate promovată în sistemul de învăţământ, dar şi despre soluţiile pe care le are România în momentul de faţă pentru a ieşi din criza economică şi politică. Cu o experienţă bogată în lucrul cu organizaţiile internaţionale pe probleme de comunicare, cum ar fi ONU sau Banca Mondială, Sandra Pralong este în prezent consultant independent şi Preşedinte al Asociaţiei Române pentru Relaţii Publice.
„Obedienţa”, prezentă atât în rândul electoratului, cât şi la politicieni
„Nu e de mirare că într-o ţară în care creăm în continuare aceiaşi oameni docili ca în comunism, de fapt numai oamenii cu tupeu, obraznici şi needucaţi o iau îaninte. Asta e drama României”, a spus Sandra Pralong referindu-se la modul în care funcţionează sistemul de învăţământ din România. O problemă deseori adusă în atenţia publicului, a sistemului nostru de învăţământ este educarea în spiritul obedienţei, ceea ce împiedică formarea simţului critic şi duce mai târziu la existenţa unui electorat docil, incapabil să se revolte împotriva abuzurilor comise de conducătorii lor.
Sandra Pralong aminteşte şi de amploarea pe care au luat-o în ultima perioadă de timp manifestele, venite atât de pe plan internaţioanal cât şi intern, împotriva lipsei de reacţia a ministrului Ecaterina Andonescu faţă de plagiatul lui Victor Ponta. Recent peste 2000 de persoane, printre care profesori universitari din România şi din străinătate, au semnat o scrisoare trimisă Ecaterinei Andronescu, în care i se cere retragerea titlului de doctor lui Victor Ponta.
Pralong consideră că în timp ce persoane ca Gigi Becali prosperă, pe piaţa muncii sunt o mulţime de tineri cu facultate, care şi-au făcut şi un doctorat şi nu au unde lucra. „Dacă [n.r. tinerii doctoranzi] au zece milioane pe lună încă sunt cazuri fericite, iar cineva care le copiază teza de doctorat e prim ministru,” a mai spus Pralong cu referire la cazul lui Victor Ponta.
Voinea (USL): Soluţiile dreptei, un rău necesar care a salvat România
Pralong aminteşte în emisiune de declaraţia făcută de Liviu Voinea, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, conform căreia soluţiile guvernului Boc au reprezentat un „rău necesar”. Pralong crede că tocmai aceste măsuri au împiedicat România să o ia pe urmele Greciei. Pe de altă parte România a avut un avantaj, acela de a nu fi împrumutat de-a lungul timpului sume de bani uriaşe precum Grecia, sau chiar Spania şi Italia.
„Soluţiile [n.r. pentru ieşirea din criză] nu sunt foarte complicate. Problema o reprezintă stabilitatea cadrului politic, stabilitatea cadrului legislative şi o politică economică făcută cu cap.” Pralong consideră că revizuirea creşterii economice a României de la circa 2 %, aşa cum fusese ea stabilită anterior de fostul guvern, la 1,5% şi apoi la 1,2% are ca principale cauze politica guvernului Ponta. Pe de altă parte Victor Ponta punea scăderea pe seama secetei din agricultură şi a unor previziuni supraevaluate de către guvernul PDL.
„Cineva spunea că dacă România nu ar fi avut un guvern s-ar fi purtat mai bine din punct de vedere economic decât cu guvernul USL, care a stricat infinit de mult pentru că a tăiat din investiţii”, a mai spus Sandra Pralong. „Mechel a plecat din România, Lafarge reduce producţia cu 40%. De unde o să vină joburile de mâine? De unde să susţii creşterea salarială care a fost făcută la începutul săptămânii, care nu are cum să fie sustenabilă?”
Revine România la începutul anilor 90?
Pralong este de părere că evenimentele din ultima perioadă retrogradează poziţia României în Europa până la începutul anilor 90. „Constituţia pe care o propune USL , cu Parlamentul care poate invalida hotărârile Curţii Consituţionale, ne întoarce înapoi la Constituţia lui Ion Iliescu, care a fost amendată ca să putem intra în U.E. […] Am asistat astă vară la o dictatură a majorităţii parlamentare, ceea ce este la fel de grav ca dictatura unui singur om. Asta nu înseamnă că nu respecţi majoritatea, dar ea nu poate schimba legile după bunul plac. Există proceduri, există maniere de a aduce schimbări, există consultare, există vot. Nu poţi să faci de capul tău şi să schimbi regulile jocului. „
Pralong aduce în discuţie şi mult criticata ordonanţă de urgenţă prin care s-au schimbat regulile de funcţionare ale CNA. „Ordonanţa Voiculescu, ca s-o spun pe aia dreaptă, este făcută cu destinatar clar, care să-şi apere propriul trust de amenzile repetate”, consideră Pralong. „Oamenii trebuie să reacţioneze. Nu o să o facă nimeni pentru ei… Apărarea demnităţii naţionale este apărarea regulilor statului de drept, pentru că asta înseamnă apărarea demnităţii fiecărui cetăţean. Este atunci când politica nu este mai presus de lege, ci ea se supune legii.”
Sandra Pralong a lucrat de-a lungul timpului pe probleme de comunicare atât pentru mediul privat cât şi pentru insituţii guvernamentale din lume. Cunoscută mai ales ca activistă pe diverse domenii, ea a trăit o perioadă îndelungată de timp în străinătate, mai ales pe parcursul studiilor, fiind implicată în numeroase programe de dezvoltare în domeniul comunicării. În prezent ea mai deţine şi funcţia de preşedinte al Consiliului Director al Fundaţiei ORANGE-România.