-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialIordache, acuzat de 27 de falsuri sub semnătură privată

Iordache, acuzat de 27 de falsuri sub semnătură privată

Procurorii anticorupţie au cerut arestarea preventivă a omului de afaceri Nelu Iordache (foto), acuzat de delapidare, deturnare de fonduri, fals în înscrisuri şi spălare de bani.

 

Cel supranumit „regele asfaltului” datorită contractelor sale cu statul a ajuns ieri în faţa instanţei. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl vor după gratii pe perioada cercetării pentru că, spun ei, ar putea împiedica buna desfăşurare a anchetei.

Mai exact, oamenii legii au descoperit 27 de falsuri sub semnătură privată. Având în vedere că Iordache şi-a obligat subordonaţii să săvârşească o parte dintre aceste falsuri, el reprezintă un pericol public, spun procurorii. În plus, el ar putea, în libertate fiind, să exercite presiuni asupra angajaţilor, fapt care ar dăuna anchetei.

Astfel, DNA l-a reţinut sâmbătă pe omul de afaceri, pentru 24 de ore, pentru că procurorii au descoperit şi alte fapte penale în afară de cele de care a fost învinuit la data de 30 noiembrie. Noile amănunte din anchetă au ieşit la iveală atât în acte ridicate la percheziţii, cât şi în cursul audierii celorlalţi făptuitori.

Cum a început ancheta

DNA s-a sesizat din oficiu în cazul lui Nelu Iordache, iar ulterior a apărut şi o sesizare de la Departamentul de Luptă Antifraudă România, la solicitarea Oficiului European de Luptă Antifraudă.

Totul a început de la o recla­maţie făcută la Comisia Europeană de firma Monteadriano Engenharia e Construcao SA, parteneri ai firmei lui Iordache, Romstrade, în construcţia tronsonului de autostradă Arad-Năd­lac. Portughezii nu au primit banii cuveniţi din avans de la Iordache, motiv pentru care au sesizat Comisia Europeană, care a trimis sesizarea la OLAF.

Ancheta procurorilor a scos la iveală faptul că Nelu Iordache, în calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, ar fi schimbat, fără a respecta legea, destinaţia sumei de 25.000.000 lei (aproape 6 milioane euro), bani încasaţi pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac-Arad. Lucrarea a fost finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al UE. Cea mai mare parte, 9.724.780 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, ar fi fost folosită pentru achitarea unor datorii ale societăţilor în care era direct interesat, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legă­­tură cu derularea contractului pentru autostradă, susţin anchetatorii.

O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, a fost retrasă în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare- cumpărare fictive. Iordache a falsificat personal 7 dintre aceste contracte.

În ceea ce priveşte alte 20 de operaţiuni comerciale ce nu au legătură cu proiectul construirii autostrăzii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajaţi ai SC Romstrade SRL să falsifice documente justificative. Banii au fost folosiţi pentru plata unor restanţe la credite, onorariu notar, lucrări de construcţie a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni – localitatea sa natală. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii, au explicat procurorii într-un comunicat.

Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală în stare de libertate şi faţă de de  asociatul lui Iordache, Gheorghe Cruceru, percum şi faţă de administratorii de la firmele Blue Air, SC Construct Plus SRL, SC Union Prod Company SRL, SC Union Prod Company SRL, SC Habitat Construct SRL, SC Grup Construct SRL.  Text Box:  

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă