20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecial1 Decembrie electoral în Transilvania

1 Decembrie electoral în Transilvania

Ziua Naţională a României a fost ignorată de către Guvern tocmai în oraşul Marii Uniri, Alba Iulia, municipiu aflat sub conducerea PDL.

 

Criza şi, mai ales, situaţia politică actuală au slăbit importanţa Zilei Naţionale a României în 2012. Guvernul nu a mai fost atât de generos cu acordarea de fonduri ca în anii precedenţi şi a lăsat în seama autorităţilor locale şi judeţene plănuirea evenimentelor ce vor avea loc mâine. Cea mai afectată din acest punct de vedere este chiar capitala Marii Uniri, Alba Iulia, oraş pe care Guvernul l-a tăiat de pe lista alocărilor financiare în acest an. Astfel, albaiulienii vor fi privaţi tocmai de parada militară, cel mai aşteptat moment al fiecărei zile de 1 Decembrie. Ba mai mult, prefectul susţinut de USL al judeţului Alba, Flaviu Cozuc, a declarat săptămâna trecută că nu va mai exista nici celebra masă populară din oraş, prin intermediul căreia erau împărţite, în fiecare an, peste 3.000 de porţii de fasole cu cârnaţi, „pentru a nu fi acuzaţi de pomeni electorale”. Între timp, însă, cum organizarea Zilei Naţionale a României a căzut strict în seama Primăriei Alba Iulia şi a Consiliului Judeţean (CJ) Alba, instituţii conduse de către membri PDL, masa a fost reintrodusă în programul manifestărilor. „Noi ne-am făcut şi ne vom face datoria faţă de Alba Iulia de 1 Decembrie chiar dacă am rămâne singurii care am sărbători această zi importantă pentru românii de pretutindeni. Ne pare rău că Guvernul a politizat Ziua Naţională a României, mai ales că altă dată politicul era uitat de 1 Decembrie. Oricum, în viitor ne vom pregăti din timp pentru această manifestare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. În cei 200.000 de lei alocaţi de către autorităţile locale şi judeţene vor intra şi focurile de artificii, un concert de muzică populară şi un recital al lui Ştefan Stan. De asemenea, mâine seară vor fi aprinse şi luminile de sărbători în oraş.

Sibiul militar

Dacă Alba Iulia va fi lipsită de parada militară în 2012, Sibiul va avea în premieră un astfel de eveniment. În organizarea Consiliului Judeţean, a cărui preşedinte este liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea, dar şi a Prefecturii, programul Zilei Naţionale a României are drept vedetă parada militară, care va fi compusă, însă, doar din aproximativ 500 de militari, fără tehnica din dotare. „Este prima paradă militară care se face în judeţul Sibiu şi cred că Sibiul merită o astfel de manifestare de 1 Decembrie, mai ales că aici este a doua garnizoană ca mărime din ţară după Bucureşti”, a spus preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea. Fasolea cu cârnaţi, dar şi sarmalele de post nu vor lipsi din „meniul” Zilei Naţionale, iar sibienii se vor putea delecta cu un concert de muzică populară, unde va cânta Nicolae Furdui Iancu sau Veta Biriş, dar şi cu unul de muzică simfonică. Clujenii par, însă, cei mai fericiţi ardeleni de Ziua României, pentru că aceştia vor fi martorii unei parade militare complete. Peste 150 de militari vor defila prin centrul oraşului alături de câteva transportoare blindate, tunuri antiaeriene sau aruncătoare de proiectile. Vor fi prezente şi câteva dube cu mascaţi, ambulanţe SMURD sau autospeciale de pompieri, însă piesa de rezistenţă va fi survolarea cerului de către trei avioane MIG 21 Lancer şi a câtorva elicoptere IAR Puma Socat, însă doar dacă condiţiile meteo vor permite acest lucru. 

1 Decembrie de criză

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită şi la Timişoara, acolo unde bugetul pentru manifestări este acelaşi cu cel de anul trecut, aproximativ 50.000 de lei. Timişorenii vor asista la o scurtă defilare militară, la concerte, focuri de artificii, dar şi la deschiderea oficială a Târgului de Crăciun. Pe de altă parte, târgumureşenii nu vor mai fi la fel de norocoşi ca anul trecut, pentru că autorităţile au redus cu 50% bugetul pentru acest an faţă de 2011. Astfel, aceştia vor participa la un concert susţinut doar de cinci cântăreţi de muzică populară, iar focurile de artificii de mâine seară nu vor dura mai mult de cinci minute.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă