Satul Nadăş a fost înapoiat urmaşilor unui grof maghiar.
Incredibil, dar adevărat: satul arădean Nadăş a fost retrocedat. Judecătorii arădeni au decis ca foştii moştenitori ai grofului Iosif Grosz să primească 8700 de hectare, adică satul Nadăş cu cimitirul şi biserica. Sătenii sunt şocaţi şi în urma intervenţiei executorilor, o bătrână a vrut să-şi ia zilele şi s-a spânzurat. Acum, oamenii încearcă să-şi salveze gospodăriile şi bat drumul Aradului, cu speranţa că vocea lor va fi ascultată de judecătorii arădeni.
Urmaşii grofului au luat satul
La Nadăş, un sat uitat parcă de lume din judeţul Arad, oamenii păreau a nu avea probleme mai mari ca alţi ţărani din judeţ. Se mai plângeau că recoltele lor sunt mici, că le mai taie alţii pădurea. În cursul anului trecut, s-au trezit însă că recoltele lor au fost pur şi simplu compromise. „Ne-am lucrat terenurile până anul trecut, când au intrat peste recoltele noastre şi le-au cosit”, povesteşte Nicolae Rad din satul Nadăş. Sătenii au aflat că există o sentinţă definitivă din anul 2006, prin care urmaşii grofului Iosif Grosz au primit 8.700 de hectare la Nadăş. Iniţial, au luat pădurea şi şi-au înfiinţat un ocol silvic privat, apoi au vrut şi satul şi de aici a început întreg scandalul. „Familia respectivă a câştigat întreaga suprafaţă a satului. Cea mai mare parte sunt terenuri împădurite, peste 5.000 de hectare, aşa că noii proprietari au acum şi un ocol silvic privat”, a declarat Petrică Horga, viceprimarul comunei Tauţ, de care aparţine şi satul Nadăş. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Arad au declarat că pădurea obţinută prin sentinţa definitivă în cazul Nadăş a fost înainte de 2007 în gestiunea statului. Cele 5.000 de hectare de pădure au fost retrocedate la Nadăş şi reprezintă cea mai mare suprafaţă restituită în judeţul Arad.
În România, totul devine posibil
Localnicii invocă reforma agrară de la finele Primului Război Mondial şi spun că ei locuiesc pe terenurile moştenite de la strămoşii lor. Unii acuză justiţia de rea intenţie şi susţin că judecătorii ar fi trebuit să ştie ceea ce s-a întâmplat cu ţăranii din Ardeal, că doar au învăţat la istorie. Oamenii explică situaţia: mulţi dintre predecesorii lor au primit pământ la reforma agrară, dar nu toţi şi-au perfectat actele din lipsă de bani. Alţii şi-au întocmit acte şi au vândut terenurile. După mai bine de jumătate de veac, s-au trezit că de fapt pământul nu mai este al lor. Stelian Lupu, avocatul a peste 20 de familii din Nadăş, a rezumat situaţia clienţilor săi: „Nadăşul are aproximativ 2.600 de numere topografice pentru întreaga suprafaţă. Or, instanţa a dat tot satul pe 101 numere topografice. Este o eroare”.
Până să fie recunoscută şi îndreptată eroarea, actualii proprietari ai satului Nadăş sunt disperaţi. Executorii judecătoreşti le bat la poartă şi vor să îi evacueze. Buldozerele au demolat garduri, iar proprietarii caselor au fost somaţi să plece. Majoritatea este vârstnică, iar casele lor sunt moştenite din bătrâni, construite la începutul secolului trecut. În urmă cu o săptămână, grofii au încercat demolarea unei gospodării. Proprietarul casei spune că el a cumpărat terenul în 1968, de la vechii proprietari. În 1970, şi-a construit casa. Patruzeci de ani nu a avut nici o problemă, dar acum este somat să plece. Unde, nici el nu ştie. Buldozerul i-a dărâmat deja gardul. A făcut apel la poliţie, iar poliţistul a venit, a văzut şi a întocmit un proces verbal, la presiunile oamenilor. A scris că a văzut gardul dărâmat, dar nu a menţionat cine a făcut-o, deşi buldozerul era în faţă. Disperată, o bătrânică a vrut să-şi ia viaţa şi s-a spânzurat, dar a fost salvată în ultima clipă. Avocatul Stelian Lupu explică că pe rolul instanţelor de judecată se află mai multe procese, prin care oamenii din Nadăş încearcă să le explice judecătorilor, cu acte vechi, că pământul pe care se află casele lor a fost primit la reforma agrară sau a fost cumpărat.
În cazul femeii care a încercat să-şi ia viaţa, ea a iniţiat un proces de superficie. A obţinut un ordin de suspendare a demolării până la judecarea procesului de superficie. De aceea, a introdus contestaţii la executare. Conform sentinţei invocate, prin care oamenii din Nadăş vor fi evacuaţi, avocatul Lupu spune că Tribunalul Arad nu s-a pronunţat în cazul construcţiilor existente. Şi cu toate acestea, oamenii au mai primit o tură de somaţii de evacuare. A fost trimisă o plângere la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, în care a fost arătată întreaga situaţie: executorul judecătoresc vrea să evacueze fără a avea o sentinţă de evacuare. „Aşa ceva nu s-a mai pomenit”, a declarat avocatul Stelian Lupu.
Oamenii cred că este o eroare
Legea trebuie aplicată, dar cei peste 1.000 de locuitori din Nadăş spun că ei mor cu dreptatea în mână. Ei cred în justiţie şi speră că până la urmă se va face dreptate. Nimeni nu contestă dreptul de proprietate al urmaşilor grofului Iosif Grosz, dar oamenii din Nadăş speră că este vorba despre o eroare şi că reforma agrară a fost valabilă şi pentru judecătorii arădeni.