15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialHobbiţii, puşi să tragă în sus economia Noii Zeelande

Hobbiţii, puşi să tragă în sus economia Noii Zeelande

Decizia guvernului din Noua Zeelandă de a găzdui şi investi sume importante pentru producerea unei trilogii demne de Hollywood a stârnit controverse dar poate aduce şi un mare plus economic.

 

Primul ministrul al Noii Zeelande, John Key, şi- a pus viitorul politic în joc atunci când a pus la cale un uriaş experiment care nu reprezintă altceva decât o îmbinare între industria cinematografică şi proiectul de guvernare, scrie The New York Times.

Tărâmul fanteziei

Noua Zeelandă este o ţară cu o populaţie de 4,4 milioane de locuitori, un pic mai numeroasă decât cea a oraşului Los Angeles dar a devenit locul unde a fost filmată o trilogie extrem de costisitoare: „Hobbitul”.

De altfel, scrie publicaţia americană, peste tot la Wellington, se simte efervescenţa stârnită de aşteptata premieră a primei părţi: „Hobbitul – o călătorie neaşteptată”. La aeroport, o replică uriaşă a lui Gollum îi întâmpină pe turişti în timp ce standurile cu suveniruri sunt invadate de replici ale unor obiecte şi personaje din film.

Însuşi premierul se mândreşte cu o sabie din filmul „Stăpânul inelelor” dăruită de şeful de la Casa Albă, Barak Obama. De altfel, remarcă presa de peste ocean, pentru Key „conducerea unei ţări merge mână în mână cu realizarea unor pelicule grandioase”.

Drumul către finalizarea acestrui proiect a fost unul, adeseori, anevoios. În urmă cu doi ani, când o dispută cu sindicatele a ameninţat să închidă proiectul cinematografic – punând astfel în pericol câteva mii de locuri de muncă şi un angajament cu Warner Brothers de jumătate de miliard de dolari – premierul Key a convins Parlamentul să modifice legislaţia naţională în domeniul muncii.

A fost o soluţie la limită chiar şi într-o ţară entuziastă în sprijinirea proiectelor cinematografice. În plus, guvernul a decis să ofere un sprijin de 99 milioane de doalri pentru costurile de producţie şi alte 10 pentru bugetul de marketing.

Biroul de turism va cheltui anual suma de 8 milioane de dolari ca parte a unei campanii de promovare a ţării drept paradis pentru filmele fantastice.

Motorul economiei?

Însă, acest sprijin este greu de trecut cu vederea de populaţia unei ţări mici în care tăierea sumei de 35 de milioane de dolari din bugetul Educaţiei a stârnit furie. Chiar în mijloul euforiei naţionale stârnită de lansarea primei părţi din „Hobbitul”, scepticismul legat de strategia guvernului de a se focaliza asupra dezvoltării cinematografiei, rămâne viu.

Există suspiciuni că puternicii oameni din industria filmului american i-au cerut premierului să îl extrădeze pe Kim Schmitz (Dotcom) în SUA unde acesta este acuzat că a încălcat legea copyright-ului. S-a mers până acolo încât presa l-a acuzat că vrea să facă din Noua Zeelandă al 51-lea stat american. Tot presa l-a criticat că a evitat să participe la o întâlnire cu Regina Elisabeta a II-a pentru a ajunge pe platourile de filmare.

New York Times mai scrie că dincolo de aceste disensiuni, dincolo de concesiile făcute de guvern, „nicăieri, producţia de fime nu poate reprezenta singură motorul unei economii. Dar, în cazul Noi Zeelande, dacă la aceasta adăugăm turismul există un potenţial de creştere economică important”.

Un proiect desfăşurat timp de doi ani

Trebuie spus că filmul va fi primul dintr-o trilogie regizată de Peter Jackson, care se întoarce astfel la romanele lui JRR Tolkien, după imensul succes obţinut cu adaptările după „Stăpânul inelelor”. Jackson trăieşte în Wellington, iar filmările pentru „Hobbitul” s-au desfăşurat pe teritoriul Noii Zeelande. Premiera mondială a filmului „Hobbitul” va avea loc miercuri, în capitala Noii Zeelande, Wellington, care va fi redenumită, pentru trei săptămâni, „Middle Earth/ Pământul de Mijloc”, după elementele de decor ale oraşului fictiv. Cea de-a doua parte a trilogiei, „The Hobbit: The Desolation of Smaug”, urmează să fie lansată în decembrie 2013. Ultima parte a trilogiei „Hobbitul” – „The Hobbit: There and Back Again” – va fi lansată cel mai probabil în iulie 2014.

Noua Zeelandă a contribuit cu 150 de milioane de dolari la trilogia Stăpânul inelelor.

Cele mai citite

Armata libaneză își detonează controlat mai multe aparate de comunicații

Armata libaneză a anunţat joi că îşi detonează controlat o serie de aparate de comunicaţii "suspecte", după sabotajul atribuit Israelului în care mii de...

Kevin de Bruyne s-a accidentat și e incert pentru derby-ul cu Arsenal!

Căpitanul lui Manchester City, Kevin De Bruyne, a suferit o nouă accidentare în meciul din Liga Campionilor contra lui Inter Milano, reluând un șir...

VIDEO. Nicolae Ciucă, „încolțit” de Andreea Esca. „Nu este așa”

Într-o apariție la Știrile PRO TV, Nicolae Ciucă a fost întrebat de Andreea Esca despre investiția de 4 milioane de euro în promovarea cărții...
Ultima oră
Pe aceeași temă