1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialOameni care şi-au învins dizabilitatea. O tânără luptă cu sindromul Down în...

Oameni care şi-au învins dizabilitatea. O tânără luptă cu sindromul Down în paşi de vals

Raluca are 26 de ani. Este o tânără cochetă, care dansează vals şi zumba şi are o diplomă de tehnician horticultor. Participă la concursuri cu prietenii ei şi vine acasă, la Cluj, cu numeroase premii. Acum, tânăra îşi doreşte să îşi întemeieze o familie.

Dorinţe normale pentru un om normal: Raluca s-a născut cu sindromul Down, dar asta n-o împiedică să aibă o viaţă firească şi să fie fericită. „Raluca a avut mereu prieteni copii şi tineri sănătoşi – sună ciudat”, recunoaşte mama tinerei – „pentru că Raluca este la fel de sănătoasă ca noi toţi, doar cu o stare genetică diferită”, explică Adriana Avram pentru România Liberă.

Raluca participă acum la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi, ediţia 2012. Ea luptă, alături de toţi cei înscrişi în concurs, să le arate celorlalţi, oamenilor sănătoşi, că şi ei sunt la fel ca ceilalţi, că şi ei au realizări, că şi ei reuşesc în viaţă.

Cum a apărut primul centru educaţional pentru persoanele cu sindrom Down din Cluj

În 2010, părinţii Ralucăi şi-au dat seama că fiica lor nu mai avea unde să socializeze cu alţi tineri cu sondromul Down. Ei şi-au luat toate economiile şi i-au investit într-un centru educaţional în care tinerii cu sindromul Down să-şi petreacă timpul în mod plăcut, învăţând totodată lucruri practice şi integrându-se în societate. În 2011, Centrul Educaţional „Raluca” a primit şi o subvenţie de la autorităţile locale.

„Dacă alţi părinţi aleg pentru copiii lor să facă afaceri aducătoare de câştiguri cât mai mari, noi am ales pentru fetele noastre o afacere de suflet, unde învăţăm să preţuim adevăratele valori: omenia, onestitatea, dragostea necondiţionată”, explică Adriana Avram.

Nu lasă loc pentru discriminare

„Raluca a fost mereu cuminte, a fost acceptată de colegii ei şi de comunitatea în care noi ne învârteam, pentru că eu nu am conceput niciodată că ar putea fi altfel. Şi Raluca împreună cu sora ei cu trei ani mai mare, Alexandra, erau mereu cu noi la toate evenimentele la care luam parte. Raluca este iubită şi acceptată, pentru că a devenit o domnişoară delicată şi foarte prezentă în toate activităţile pe care le desfăşurăm”, spune mama tinerei de 26 de ani.

Citeşte şi Cum a ajuns o profesoară în scaun cu rotile doctorandă în Scoţia şi bursieră Google

Raluca este drăguţă şi cochetă, este o fire competitivă şi îi plac muzica şi dansul – zumba şi vals. De altfel, la centru, împreună cu cei 10 colegi, merge la concursuri de dans, de unde se întoarce şi cu premii.

„Chiar dacă am zărit în ochii interlocutorilor mei o undă de … nu-ştiu-ce, am condus în aşa fel discuţia încât să nu las prilej pentru discriminare”, povesteşte Adriana Avram.

Răsfăţ pentru viitorul soţ

Tânăra îşi doreşte să aibă o familie a ei, să aibă copii şi o casă de care să se ocupe. „Noi suntem alături de ea, pentru a face aceste lucruri posibile, cu ajutorul lui Dumnezeu”, arată mama Ralucăi. De altfel, tânăra spune că îi place să gătească şi vrea să-l răsfeţe pe viitorul ei soţ cu piure de cartofi, şniţele şi ciorbă de perişoare.

Cel mai mare obstacol pe care familia a fost nevoită să-l treacă este cel legat de sănătatea Ralucăi, pentru că tânăra se îmbolnăveşte extrem de uşor, motiv pentru care mama ei o „îndoapă” cu tratamente naturiste.

Învingătorii

În ciuda obstacolelor pe care le-a întâlnit de-a lungul vieţii, Raluca nu se dă bătută. Familia ei luptă pentru păstrarea centrului educaţional şi chiar şi cuantumul indemnizaţiei ei şi al însoţitorului, tatăl ei, intră „negreşit” în costurile de întreţinere ale centrului. „Nu ne plângem”, conchide Adriana Avram, „o primim ca pe o provocare şi vrem să ieşim învingători”. Raluca primeşte pe lună, de la statul român, 293 lei.

În România, trăiesc aproximativ 30.000 persoane cu sindromul Down. Gala Persoanelor cu Dizabilităţi este un eveniment anual ce ilustrează beneficiile pe care le are societatea ca urmare a integrării persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii, în învăţământul de masă, în viaţa culturală şi în politicile publice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă