3.9 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialSurse: SUA transferă arme NUCLEARE din Turcia în România. Reacții de la...

Surse: SUA transferă arme NUCLEARE din Turcia în România. Reacții de la MAE, MApN şi Pentagon. Cum explică experţii de securitate

UPDATE 19,45: Departamentul Apărării din SUA a precizat joi, la solicitarea Mediafax privind presupusul transfer al armelor nucleare din Turcia în România, că politica SUA este să nu confirme dar nici să nu infirme prezenţa sau absenţa armelor în vreun loc, din motive de securitate.

Locotenent-comandorul Patrick Evans, de la departamentul de comunicare al Pentagonului, a explicat că această politică vine din necesitatea de a bloca accesul adversarilor la informaţii militare şi de a proteja sistemul de armament de ameninţări teroriste sau sabotaj.

„Această politică se bazează pe refuzul de a furniza informaţii militare care ar putea fi folosite de inamicii efectivi sau potenţiali, nevoia de creştere a eficienţei în descurajarea ameninţărilor nucleare şi de a contribui la securitatea armelor nucleare, în special faţă de ameninţările de sabotaj sau a celor teroriste”, a spus Patrick Evans.

–––––––––-

UPDATE. EXCLUSIV ROMÂNIA LIBERĂ. Jurnalistul care semnează articolul publicat pe site-ul EurActiv, Georgi Gotev, a declarat exclusiv pentru România Liberă, că sursele sale sunt extrem de credibile şi că a discutat cu autorităţile române înainte de a publica informaţiile respective.

Citeşte şi EXCLUSIV. INTERVIU cu Georgi Gotev, autorul articolului EXPLOZIV privind transferul de armament nuclear din Turcia în Romania. AUDIO

––––-

Statele Unite pregătesc operațiunea de transferare a unor arme nucleare din Turcia în România, din cauza deteriorării situației de securitate de la Ankara, precum și a tensionării relațiilor dintre cele două țări, susţin două surse independente citate de site-ul EurActiv.

Portalul afirmă că transferarea armelor nucleare va ridica probleme delicate din punct de vedere tehnic dar și din punct de vedere politic, explicând că „nu e ușor să muți mai mult de 20 de focoase!”.

Componentele nucleare ar urma să plece de la baza Incirlik din Turcia și să ajungă pe teritoriul României. Una dintre locațiile probabile ar fi baza de la Deveselu (județul Olt), aflată sub dublă protecție – a armatei române și a NATO – și unde sunt deja instalate elementele din România ale scutului antirachetă.

Ministerul român al Afacerilor Externe a dezmințit cu fermitate informația făcută publică de Euroactiv, conform căreia România ar deveni gazdă pentru arme nucleare americane. „Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, Ministerul Afacerilor Externe respinge ferm aceste informaţii”, a comunicat în scris un purtător de cuvânt al MAE, pentru România Liberă.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului român al Apărării au evitat să comenteze subiectul: „Pentru noi acest subiect nu există. Răspunsul celor de la MAE este clar”.

Citește și: Ministrul Apărării, despre informațiile privind mutarea armelor nucleare din Turcia în România: Nu există planuri în această direcţie

=========

Expertul în securitate Hari Bucur Marcu a declarat pentru România Liberă că această ştire este o legendă urbană, inclusiv faptul că ar exista arme nucleare la Incirlik, în condiţiile în care americanii nu au confirmat niciodată treaba aceasta. „Într-adevăr, există posibilitatea să aibă un anumit tip de armanent, vorbim de nişte rachete micuţe care se pun pe avioanele de luptă şi se lansează împotriva unor ţinte mai mici, nu vorbim de arme nucleare de tipul Hiroshima sau mult mai mari decât atât. Asemenea arme nu a fost niciodată confirmat că ar exista în Turcia, ca urmare mutarea lor în România este o legendă urbană. În acelaşi timp, în România nu există condiţii de depozitare şi de control a unor asemenea arme. Chiar dacă sunt mici şi ar fi suficient un buncăr pentru a le depozita, problema este că noi nu avem aeroporturi cu piste multiple şi cu capacităţi de disimulare a unor asemenea arme. Aşa că nu are nici un fel de bază această ştire, indiferent câte surse au folosit ca informaţie înainte de a o lansa în spaţiul public„.

El a mai afirmat că este posibil ca în spatele acestei informaţii să fie Moscova, care ar avea de câştigat: „Din momentul în care a aparut ideea unei baze americane permanente în România, ruşii au zis “dacă aveţi o bază în România înseamnă că o s-o folosiţi pentru armamentul nuclear şi ca urmare noi o să lovim această bază cu armamentul nostru nuclear în momentul în care baza devine operaţională”.

Citește și:  Armata Turciei – decapitată în urma loviturii de stat. România devine principalul pilon al NATO la Marea Neagră

Pe de altă parte însă, analistul politico-militar Iulian Fota, fost consilier prezidențial, a explicat, pentru România Liberă, că nu trebuie să ne temem că am deveni o țintă a Rusiei. „Întotdeauna când România ia o decizie militară ni se răspunde că am putea deveni o țintă a Rusiei. Suntem o țintă de când am intrat în NATO”. În privința unui eventual transfer de arme nucleare din Turcia în România, Iulian Fota consideră că această operație nu ar reprezenta o problemă, nici din punct de vedere tehnic și nici din punct de vedere juridic”.

=======

Potrivit analiștilor americani, în baza de la Incirlik, folosită în comun de SUA și de armata Turciei, ar fi stocate circa 50 de focoase nucleare de tip B 61.

O controversă pe tema siguranței acestora s-a declanșat în ultima perioadă, imediat după tentativa de lovitură de stat eșuată de la 15 iulie din Turcia. Regimul Erdogan a decis arestarea generalului turc aflat la comanda bazei, acuzat că a participat la complot, și a întrerupt alimentarea cu energie electrică a bazei militare, ceea ce a creat probleme în activitatea ei.

EurActiv mai scrie că a solicitat reacții de la Departamentul de Stat al SUA, precum și din partea Ministerului de Externe de la Ankara și a MAE de la București. Oficiali americani și turci au promis că vor furniza răspunsuri. După câteva ore, Departamentul de Stat a declarat că subiectul ar trebui deferit Departamentului Apărării. EurActiv menționează că va publica reacția Pentagonului de îndată ce o va primi.

Între timp, NATO a trimis EurActiv un răspuns formulat în termeni diplomatici, indicând că aliații trebuie să se asigure că armele nucleare americane desfășurate în Europa rămân „sigure”.

„La întrebarea Dumneavoastră, va rugăm să verificați Comunicatul Summitului NATO de la Varșovia (publicat pe 9 iulie 2016), paragraful 53: „Abordarea de descurajare a NATO se bazează, de asemenea, în parte, pe armele nucleare ale SUA prepoziționate în Europa și pe capabilitățile și infrastructura furnizate de Aliații implicați. Acești Aliați vor asigura ca toate componentele de descurajare nucleare ale NATO să rămână sigure și operaționale”, a transmis un scris un purtător de cuvânt al NATO către EurActiv.

Conform EurActiv, riscurile pentru focoasele nucleare americane de la Incirlik au mai fost legate și de proximitatea războiului din Siria și de numeroasele atacuri teroriste care au avut loc în Turcia în ultimele luni, unele atribuite de Ankara Statului Islamic, altele PKK.

 

 

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

David Popovici și Selly, apeluri către români în ziua alegerilor prezidențiale: „Hai la vot!”

Campionul olimpic la înot David Popovici a votat duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale, și a transmis un mesaj mobilizator către români. Și...

Studiu: 40% dintre angajații români care lucrează în ture, se confruntă cu epuizare constantă

Un studiu recent realizat de Centrul de Formare Profesională APSAP, preluat de Agerpres, arată că patru din zece angajați români care lucrează în ture,...

A treia zi de vot în diaspora: prezență mai redusă comparativ cu 2019, dar superioară anului 2014

Procesul electoral pentru românii din diaspora, desfășurat pe parcursul a trei zile, a intrat în ultima zi. Votul pentru alegerile prezidențiale a început vineri dimineață,...
Ultima oră
Pe aceeași temă