16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMai este BCA-ul doar materialul săracilor?

Mai este BCA-ul doar materialul săracilor?

Folosirea Ytong A+, produs de zidărie de tip BCA al firmei Xella, aduce numeroase beneficii celor care îşi construiesc o casă. Oficialii firmei Xella au prezentat câteva date privitoare atât la costurile de construcţie în cazul folosirii BCA Ytong A+, comparativ cu elementele ceramice cu goluri, cât şi la cele necesare ulterior pentru încălzirea casei.

Economii la construcţie


Socotit la preţul metrului cub de material, BCA-ul Ytong A+ este mai scump decât cărămida, însă materialul propriu-zis nu e totul la construirea unei case. Dacă în cazul Ytong A+ preţul elementelor de zidărie este de 280 de lei pentru metru cub, pentru elementele ceramice cu goluri verticale acest preţ este de 220 lei. În cazul elementelor ceramice avem însă, cel puţin, un consum de mortar mai mare, deoarece acesta intră în golurile elementelor, ducând la creşterea consumului. La BCA acesta se aşterne în pat subţire. „Utilizarea mortarului în pat subţire face ca punţile termice să fie reduse la minim iar pierderile de căldură, semnificativ mai mici. Prin comparaţie între zidăria Ytong A+ (35 cm) şi o zidărie tradiţională de cărămidă eficientă (38 cm) se constată că, deşi preţul iniţial de achiziţie pe metrul cub este mai mare în cazul Ytong A+, preţul final pe metru pătrat de zid pentru peretele realizat din Ytong A+ va fi mai mic decât în cazul celui realizat din cărămidă eficientă”, spun ei.

De asemenea, nu trebuie uitate costurile adiţionale date de încărcarea clădirii, (o greutate mai mare a pereţilor determină costuri mai ridicate în alcătuirea structurii de rezistenţă) sau timpul de execuţie, care de asemenea implică cheltuieli suplimentare. Pe acelaşi exemplu, timpul de punere în operă pentru zidirea unui metru pătrat de perete realizat din Ytong A+ este redus la jumătate.
In final dacă un metru pătrat de zidărie construită din Ytong A+ cu grosime de 35 de centimetri va costa 120-130 de lei, cel de cărămidă gros de 38 de centimetri va costa 150 de lei.

Costuri de încălzire mai mici

In plus, caracteristicile termice ale BCA Ytong A+ sunt mai bune decât cele ale elementelor ceramice, susţine Xella. Pereţii construiţi cu Ytong A+ nu necesită termosistem şi menţin temperatura constantă, amortizând variaţiile din exterior. Această excelentă izolare se obţine cu ajutorul aerului, cel mai bun izolator termic existent. In structura Ytong A+, materialul solid reprezintă doar aproximativ 30%, iar restul de până la 70% este aer, reţinut în milioane de pori închişi.

Utilizarea mortarului în pat subţire face ca punţile termice să fie reduse la minim iar pierderile de căldură, semnificativ mai mici. Ytong A+ are cea mai mică valoare a conductivităţii termice, respectiv 0.09 W/mK, în condiţiile în care cea mai performantă cărămidă are 0,14 W/mK.
„Costul total al zidăriei este de 4-5% din valoarea casei. Aşadar, de ce să nu alegem materiale de zidărie care oferă beneficiile clare: timp redus pentru construcţie, confort termic şi costuri cu execuţia şi întreţinerea mai mici?”, conchid oficialii Xella.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă