3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
AcasăSpecialScandal în Irlanda. O femeie a MURIT pentru că medicii au REFUZAT...

Scandal în Irlanda. O femeie a MURIT pentru că medicii au REFUZAT să-i facă AVORT

2.000 de oameni au protestat miercuri seara la Dublin, în faţa Parlamentului, cerând  reformarea legislaţiei în domeniul avortului, după ce o femeie de 31 de ani a murit de septicemie, dn cauză că doctorii au refuzat să îi întrerupă sarcina la timp, relatează BBC News.

Presa internaţională relatează încă de ieri despre cazul femeii din Irlanda, care a ajuns la spital pentru că avea o sarcină toxică şi care s-a plâns de dureri. Totuşi, doctorii i-au explicat că nu pot face nimic, cât timp inima fetusului bate încă. Familia le-a cerut doctorilor să-i facă un avort medical, însă ei au refuzat, argumentând că „Irlanda este o ţară catolică”.

„Savita era în agonie”

Savita Halappanavar, originară din India, era medic stomatolog. La sfârşitul lunii octombrie, femeia, îsărcinată în 17 săptămâni, s-a dus la spitalul din Galway, acuzând dureri mari. În urma investigaţiilor medicale, i s-a spus că are probleme cu sarcina. După o săptămână, a murit din cauza septicemiei. Timp de trei zile, femeia şi familia ei le-au cerut doctorilor să-i facă un avort medical, însă ei au refuzat.

Soţul Savitei, Praveen Halappannanavar, un inginer în vârstă de 34 de ani, a declarat la BBC că soţia lui ar fi trăit, dacă medicii ar fi intervenit în timp util, după ce au anunţat-o că oricum sarcina nu avea să fie dusă la termen.

„Savita era în agonie. Era foarte tristă, dar a acceptat că urma să piardă sarcina. Când doctorul a venit luni dimineaţă, Savita l-a întrebat dacă, având în vedere că nu se poate salva viaţa copilului, să îi facă o întrerupere de sarcină, iar doctorul i-a spus că, atâta timp când se înregistrează o activitate cardiacă la fetus, nu se poate face nimic. Marţi, discuţia s-a repetat, iar doctorul a spus că asta este legea, iar Irlanda este o ţară catolică. Savita i-a spus: ‘Eu nu sunt nici irlandeză, nici catolică’, dar i-au spus că nu se poate. În seara aceea, a vomitat mult şi a leşinat. A început tratamentul cu antibiotice. A doua zi de dimineaţă, mi-a spus că îi era foarte rău şi le-am cerut să încheie sarcina, însă au refuzat din nou. Vineri de dimineaţă, a fost mutată la terapie intensivă. Până seara, inima, rinichii şi ficatul nu mai funcţionau. În seara aceea, am pierdut-o”, a povestit soţul femeii.

Citeşte şi Turcia: Drama unei femei însărcinate, care şi-a decapitat violatorul ca să-şi scape copiii de ruşine

Acum, familia victimei ia în considerare reclamarea autorităţilor pentru că au refuzat să intervină la timp. Pe de altă parte, reprezentanţii spitalulu au transmis că regretă pierderea familiei, dar că nu pot comentat în presă cazul tinerei, potrivit publicaţiei „The Guardian„.

Legislaţie reformată?

Acum, în Irlanda se desfăşoară două investigaţii: o anchetă internă la spitalul University Hospital Galway, desfăşurată de un expert independent şi una supervizată de Institutul de Sănătate din Irlanda.

În plus, coaliţia de guvernământ pregăteşte un raport de reformare al legislaţiei privind întreruperile de sarcină, în lumina drepturilor omului, conform cărora este interzis ca femeile să nu aibă dreptul de a hotărî asupra propriului corp, conform „The Guardian”. Astfel, un parlamentar irlandez, Patrick Nulty, a subliniat că este necesar ca Irlanda să-şi reformeze politicile în materie de avort.

Citeşte şi Dieta poloneză RESPINGE un proiect de întărire a legii antiavort

Pe de altă parte, ambasadorul indian în Irlanda a declarat că Ambasada supraveghează cercetările şi că trebuie să fie luate măsuri pentru ca cetăţenii indieni să nu mai treacă prin astfel de situaţii.

Fătul este cetăţean irlandez

Încă din anii ’80, legea irlandeză recunoaşte dreptul la viaţă al fătului, precum şi drepturile sale cetăţeneşti, încă din momentul conceperii. Consiliul Medical irlandez precizează că avortul este ilegal în Irlanda dacă nu există „un risc substanţial de pierdere a vieţii mamei” (decizie luată în urma unei speţe din anii ’90, denumită Cazul X).

De asemenea, Consiliul mai arată că, dacă există „complicaţii rare”, doctorii pot interveni, dacă nu există nici un fel de speranţă că fătul ar supravieţui. „În aceste circumstanţe extraordinare, ar putea fi necesar să se încheie sarcina pentru a proteja viaţa mamei, în timp ce se fac toate eforturile pentru a salva copilul”. Totuşi, aceste decizii sunt lăsate la latitudinea echipei medicale care se confruntă cu cazurile.

Din 1980, cel puţin 138.000 de femei au cǎlǎtorit în strǎinǎtate pentru a accesa avorturi sigure. Conform ziarului „The Guardian”, în primele şase luni ale lui 2012, 183 de femei din Irlanda au cerut ajutor pentru a putea avorta în Marea Britanie.

De-a lungul timpului, Irlanda s-a confruntat cu numeroase scandaluri, din cauză că a interzis avorturi. Celebre au rămas două speţe: cazul X, în care o copilă de 14 ani a fost violată şi a rămas însărcinată, iar, când a hotărât să plece în Anglia pentru avort, statul nu i-a permis, şi Cauza A,B şi C împotriva Irlandei”, în care trei femei au contestat la CEDO legislaţia naţională în materie de avort.

Citeşte aici mai multe informaţii despre legislaţia anti-avort din Irlanda.

Citeşte şi O nouă iniţiativă legislativă: Consiliere obligatorie pentru femeile care vor să facă avort

Cele mai citite

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

AUR se așteaptă la cel puțin 30000 de oameni la protestul pe care-l organizează duminică

AUR-ul condus de George Simion a anunţat că aşteaptă "cel puţin 30.000 de români" la "Mitingul pentru democraţie" din Capitală. În acest context, AUR vine...

DGASPC Mureș răspunde acuzațiilor CRJ după ce au fost sesizate nereguli foarte grave în patru centre

Directorul general al Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Hajnal Katalin Miklea, susține că cei 63 de copii cu dizabilități din cele...
Ultima oră
Pe aceeași temă