16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAi înfiinţat un SRL sau un PFA. Ştii ce obligaţii ai din...

Ai înfiinţat un SRL sau un PFA. Ştii ce obligaţii ai din acest moment?

„Orice obligaţie omisă este pasibilă de amendă. Uneori sumele sunt considerabile şi încep de la 500 lei pentru o banală declaraţie nedepusă până la zeci de mii de lei pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare” spune Elena Rădulescu de la firma de contabilitate Conta Rădulescu, care a răspuns unor întrebări ale cititorilor României Libere pe acest subiect.

Obligaţiile unei societăţi comerciale

Toate societăţile nou înfiinţate sunt din start neplătitoare de TVA, urmând să devină platitoare de TVA în urma unei opţiuni sau a depăşirii unui plafon al cifrei de afaceri. Presupunem că societatea pe care aţi înfiinţat-o este plătitoare de impozit pe profit şi aţi declarat un punct de lucru. În termen de 30 zile de la înfiinţarea punctului de lucru sunteţi obligat să depuneţi o declaraţie informativă la administraţia financiară. Amenda de nedeclarare în termen este de 500 lei. De asemenea, până pe data de 25 a lunii următoare sunteţi obligat să vă calculaţi impozitul pe profit, să-l declaraţi şi să-l achitaţi la bugetul de stat.

Tipul declaraţiilor financiare, numărul acestora şi frecvenţa lor diferă în funcţie de statutul („vectorul”) societăţii, care este definit de următorii indicatori: impozit 16% pe profit/impozit 3% pe venit; plătitor TVA/ neplătitor TVA; cu salariaţi/fără salariaţi.

Dacă societatea pe care aţi înfiinţat-o este plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, în termen de 60 zile de la data înfiinţării sunteţi obligat să aveţi angajaţi. Există foarte multe şanse ca la data înfiinţării sa se fi optat în mod eronat pentru indicatorul de impozit 3%. Această eroare poate fi remediată prin depunerea unui formular la Administraţia financiară, în cea de-a 61-a zi, prin intermediul căruia notificaţi neangajarea de personal, prin urmare pierderea calităţii de plătitor de impozit de 3% asupra veniturilor şi obţinere a celei de plătitor de impozit de 16% pe profit.

Altă obligaţie care intervine de la data înfiinţării societăţii este achiziţia în termen de 30 zile a registrului unic de control. Acest registru se poate achiziţiona doar de la Administraţia financiară şi în cazul în care omiteţi achiziţia în termenul legal sunteţi pasibil de amendă în valoare de 500 lei.

În cazul în care vindeţi produse către populaţie, iar contravaloarea lor o încasaţi cu numerar, va trebui să achizitionaţi o casă de marcat şi să declaraţi comisionul aplicat de societate la administraţia financiară.

Sunt exceptaţi de la obligativitatea achizitiei casei de marcat agentii economici care desfasoara activitati de livrari de bunuri prin automate comerciale, vanzare de ziare prin distribuitori specializati, comertul cu amanuntul prin curierat precum si prin corespondenta, servicii de intretinere si reparatii asupra bunurilor prestate la domiciliul clientului, furnizarea de internet.

Obligaţiile PFA

După înfiinţarea PFA (Persoană Fizică Autorizată), ca şi în cazul societăţilor comerciale, intervin anumite obligaţii care, în cazul în care sunt ocolite, vă fac pasibil de amendă.

Astfel, în 15 zile de la înfiinţarea PFA, sunteţi obligat să depuneţi declaraţia de impunere privind veniturile estimate pentru anul curent. Achiziţia registrului unic de control, este o altă obligaţie, termenul fiind de 30 zile de la data înfiinţării.

Daca intentionati sa efectuati importuri de bunuri din tari non UE veti avea nevoie de un cod EORI care este acordat de autoritatea vamala in vederea vamuirii marfurilor.

Acest numar este oferit de catre Autoritatea nationala a vamilor si reprezinta un numar unic in Comunitatea Europeana, pe care autoritatile vamale il atribuie operatorilor economici si altor persoane interesate, in vederea utilizarii acestuia incepand cu 1 iulie 2009 la toate operatiunile vamale derulate de acestea pe intreg teritoriul Uniunii Europene.

Societatile care doresc sa efectueze achizitii sau livrari intracomunitare sunt obligate sa se inregistreze in Registrul operatorilor intracomunitari.

In cazul platitorilor de TVA , inregistrarea in registrul operatorilor intracomunitari se efectuiaza prin depunerea unei solicitari la administratia financiara de care apartine acea societate.

In cazul neplatitorilor de TVA, inregistrarea in scopuri de TVA nu transforma societatea in platitoare TVA ci doar se atribuie un cod de TVA intracomunitar. Ulterior obtinerii codului de TVA intracomunitar se va face inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari (ROI). Neplatitorii de TVA pot face achizitii de TVA din spatiul european fara sa fie obligate sa se inregistreze in ROI daca valoarea achizitiilor este inferioara sumei de 10.000 euro.

Orice societate care angajeaza personal, este obligata sa respecte anumite termene.

Angajarea de personal – se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.

Incetarea contractului de munca: transmiterea revisalului in ziua cand inceteaza contractul de munca.

Modificari de contract conform actelor aditionale (durata muncii, functia, salariul, tipul contractului) :se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare.

Se sanctioneaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala primirea la munca a mai mult de 5 persoane, fara incheierea unui contract individual de munca.

Contractele de munca nu ar trebui inregistrate fara a avea la dosar (inaintea angajarii) adeverinta medicala de la un centru de medicina a muncii. Orice contract de munca trebuie sa fie insotit de un dosar de personal.

Este foarte important să dobândiţi o bază solidă de cunoştinţe financiar- contabile în noua dumneavoastră postură şi nu trebuie să ignorati ajutorul specializat oferit de fimele care pot oferi suportul financiar-contabil adecvat şi personalizat nevoilor dumneavoastră. Orice secundă conteaza şi nu doar în lupta specifică mediului de afaceri, ci şi în evitarea oricărui pericol fiscal ce poate duce la amenzi sau contravenţii deloc neglijabile.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă