Atunci când resursele financiare nu reprezintă o condiţionalitate, aveţi toate premisele pentru o amenajare spectaculoasă, mai ales când este vorba de o baie la mansardă. Totul depinde numai de capacitatea dumneavostră de a manageria un astfel de proiect.
Pentru exemplificare, am ales să vă prezentăm amenajarea unei băi amplasată la mansarda unui imobil cu două niveluri. Instalarea unei băi la mansardă este o situaţie cu care ne întâlnim mai rar. În cazul pe care îl prezentăm, ea este în perfectă consonanţă cu proiectul de amenajare al spaţiului mansardei în care mai figurează şi două dormitoare. Chiar dacă în locuinţă mai există două băi prevăzute cu toate dotările necesare, proprietarii au dorit construirea uneia şi în zona de noapte mansardată. Proiectul a fost uşor de realizat, fără a ridica probleme speciale, datorită spaţiului mare al mansardei. În final s-a obţinut o amenajare spectaculoasă, la care şi-au dat concursul atât finisajele din piatră naturală şi marmură, cât şi piesele specifice prezente aici: cada cu hidromasaj, lavoarele etc.
Spaţiul băii de la mansardă a fost compartimentat, ca toate celelalte încăperi de aici, cu ajutorul plăcilor de gips-carton. Spre deosebire de celelalte camere însă, aici au fost folosite plăci verzi, rezistente la umezeală.
Baia prezintă, ca şi întregul spaţiu al mansardei, încălzire prin pardoseală. Întregul sistem a necesitat lucrări specifice care au presupus montarea unui pat din polistiren de 5 cm grosime şi turnarea unei şape speciale care a acoperit conductele. S-a optat, totuşi, şi pentru montarea suplimentară a două radiatoare tip spalier, care au şi rolul de a încălzi prosoapele, astfel încât ieşirea din baie să fie cât mai plăcută.
Pentru instalaţia de apă au fost folosite conducte din cupru. Acestea au fost trecute printr-un strat izolant şi au fost montate în interiorul pereţilor din gips-carton. Pentru scurgere au fost folosite conducte din PVC care au fost direcţionate prin pardoseală.
Înainte de montajul obiectelor sanitare, pardoseala şi pereţii au trecut prin procesul de finisaj. În acest scop au fost folosite plăci din piatră naturală şi din marmură.
Au fost montate două lavoaruri din sticlă într-un blat din piatră naturală. Întregul ansamblu a fost fixat pe un cadru din inox (foto 1).
Pentru montajul căzii cu hidromasaj a fost construit un schelet din profile metalice care are rolul să integreze cada rotundă într-unul din colţurile băii (foto 2). De jur-împrejurul căzii a fost realizată o mască din plăci din gips-carton care, ulterior, a fost placată cu piatră naturală şi marmură (foto 3).
O oglindă de mari dimensiuni a fost montată pe jumătatea de perete de deasupra lavoarelor. Aceasta este încadrată de o ramă realizată din piatră naturală (foto 4).
Iluminatul natural al băii este asigurat de două ferestre speciale pentru zonele mansardate, montate în şarpanta acoperişului. Cea mai mare dintre ferestre a fost montată în centrul băii iar cealaltă, de dimensiuni mai mici, a fost amplasată deasupra căzii. Proprietarii au fost cei care au dorit ca zona de îmbăiere să fie amenajată sub ferestră, acest lucru contribuind la aspectul relaxant pe care îl are cada cu hidromasaj.