Biografia actualului ministru de Interne avea deja câteva umbre până să preia această funcție, în noiembrie 2015.
Până să ajungă el însuşi ministru de Interne, Petre Tobă a condus Inspectoratul General al Poliţiei Române peste trei ani, pe timpul mandatului a patru miniştri – Ioan Rus, Mircea Duşă, Radu Stroe şi Gabriel Oprea.
În mai 2012, venea pentru a doua oară la conducerea Poliţiei Române, după ce a mai ocupat funcţia, între 2009 și 2010, când a fost demis şi înlocuit cu Liviu Popa, cu care a făcut rocada doi ani mai târziu.
Petre Tobă a fost destituit după asasinarea interlopului Gheorghiţă Mararu, într-o cafenea din Piatra-Neamţ, crimă care a dus la un mare scandal în Ministerul de Interne, care s-a încheiat și cu demiterea secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu din funcţia de şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică. Presa a relatat atunci despre strânsa legătură dintre familia victimei şi Aurelian Şorici, şeful Inspectoratului de Poliție Județean Neamţ. Pe acest fond, Valentin Fătuloiu a început să-l atace pe Petre Tobă, acuzându-l că a distrus instituţia, că este abuziv şi că nu comunică eficient cu subordonaţii.
Citește și: Cât mai rămâne în Guvern Petre Tobă?
Răsunător a fost şi scandalul declanşat imediat după moartea poliţistului Bogdan Gigină în 20 octombrie 2015. Acesta a pierit în timpul unei misiuni, după ce a căzut într-o groapă din asfalt cu motocicleta care deschidea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, ministrul de Interne în acel moment. Astfel s-a descoperit că acesta se folosea din greu de oamenii din subordinea lui Petre Tobă, atunci șeful Poliției Române. Mai mulți polițiști au acuzat, sub protecția anonimatului, faptul că fostul vicepremier transformase instituția Poliției în propria curte. Numai în 2015, până în momentul accidentului, Gabriel Oprea ar fi folosit coloana oficială în peste 1.600 deplasări, ceea ce făcea imposibil ca șeful Poliției să nu fi ştiut. Mai mult, instituţia a fost acuzată că a încercat să acopere accidentul mortal. Dosarul a fost preluat de DNA.
Numele lui Petre Tobă a fost vehiculat şi în dosarul în care sunt judecaţi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu şi fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi Constantin Ștefan Ponea. Procurorii DNA arătau, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne şi asupra şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. Adrian Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi influenţa pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din IGPR, dar şi să o numească pe Elisabeta Ponea, soţia acestuia, într-o funcţie de conducere în Ministerul Public. Mai mult, Petre Tobă a fost acuzat că s-ar fi întâlnit cu Adrian Duicu, în biroul prim-ministrului Victor Ponta.
Cea mai recentă acuzaţie îndreptată împotriva ministrului de Interne este cea de plagiat. Petre Tobă este acuzat că în lucrarea sa de doctorat a comis una dintre cele mai grave forme de plagiat posibile, încadrându-se “în grupa celor de maximă gravitate în încălcarea bunelor practici de cercetare științifică”, potrivit prof. univ. Dumitru Sandu, citat de New.ro. Petre Tobă spune că sunt calomnii, dar aşteaptă cu interes verdictul. El a obţinut doctoratul la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi şi-a susţinut teza în anul 2011. Potrivit unor investigaţii, Petre Tobă ar fi plagiat 250 din cele 390 de pagini ale lucrării. În apărarea ministrului a sărit chiar universitatea, spunând că nu e vorba de „plagiat”, ci de „similitudini”. Asociația Profesională pentru Educație și Cercetare, EDU CER, e de părere că dacă CNATDCU nu va constata plagiat în cazul tezei lui Tobă, ”toată credibilitatea acestei instituţii dispare, inclusiv vor fi puse sub semnul întrebării deciziile luate în cazul Ponta şi Oprea” .
Pe de altă parte, referatul emis în februarie 2011 de Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) „Carol I”, obţinut de News.ro, arată că teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost depusă la catedra şcolii doctorale pe 21 decembrie 2010, iar cartea semnată de Ionel Tucmuruz, din care se presupune că Tobă ar fi copiat, a văzut tiparul în 2011. Verdictul final ar putea fi dat pe 3 septembrie.