Federaţia Română de Oină este în fierbere mare: până în septembrie trebuie să termine echipamentele speciale pentru demonstraţia pe care o vom susţine în Japonia. FRO speră să obțină acceptul de a deschide Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020, cu o demonstraţie de oină, pentru popularizarea internaţională a sportului nostru naţional.
Oina a stârnit interesul străinilor şi chiar al tinerilor din România, a explicat, pentru „România liberă“, Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină (FRO), în acelaşi timp comisar-şef al Gărzii de Coastă din Constanţa.
Oina este unul dintre sporturile cu tradiţie în România, găsindu-se similitudini şi variante de joc asemănătoare în toate regiunile ţării, astfel că, în urmă cu peste un secol, Spiru Haret, ministru al Instrucţiunilor Publice, a decis să unifice stilurile şi să-l introducă în şcoli. În 1899 s-a ales varianta unică şi în acelaşi an s-a ţinut primul Campionat Naţional la Bucureşti, cu 17 echipe, câştigătoare fiind echipa Liceului „Nicolae Bălcescu“ din Brăila. În 1912, în timpul Regelui Carol I, a fost publicat în Monitorul Oficial „Regulamentul unic al jocului de oină“. „Ministrul Spiru Haret a vrut să facă din oină un sport naţional… Dar au apărut în epocă războaiele, care au dus la alte chestiuni urgente şi la diminuarea importanţei sporturilor“, afirmă Nicolae Dobre. La 20 de ani după publicarea regulamentului în Monitorul Oficial, în 1932, s-a creat prima structură organizatorică a acestui sport, luând naştere precursoarea actualei FRO.
Citește textul integral în ziarul print de joi, disponibil la toate chioșcurile de difuzare a presei!