2.9 C
București
joi, 7 noiembrie 2024
AcasăSpecialANM: Secetă pedologică, până în 9 septembrie

ANM: Secetă pedologică, până în 9 septembrie

Solul agricol are cantități foarte scăzute de apă, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă în cea mai mare parte a țării, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în prognoza valabilă pentru 3-9 septembrie, conform TVR. 

"În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de umiditate va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafețe extinse din Banat, Transilvania, nord-vestul Olteniei, local în sud-vestul și centrul Moldovei, precum și în nordul Munteniei, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare", conform ANM.

Pe fondul menținerii stresului hidric asociat cu cel termic din aer și sol, la culturile prășitoare neirigate (porumb, floarea-soarelui) procesele de maturare vor fi în continuare accelerate și forțate, îndeosebi în sud-estul, sudul, estul și local vestul țării.

În schimb, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, procesele de vegetație vor evolua în general normal, plantele prezentând o stare de vegetație pe ansamblu bună și medie.

Potrivit prognozei agrometeorologice, cultura de floarea-soarelui se va afla predominant în faza de maturitate deplină (10-100%) pe întreg teritoriul agricol, continuându-se, totodată, lucrările de recoltare.

"Cultura de porumb va parcurge maturitatea ceară (60-100%) și deplină (30-100%) la nivelul întregii țări, iar la hibrizii timpurii semănați în epoca optimă se va continua recoltarea. La sfecla de zahăr se vor înregistra îngroșarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof, creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum și recoltarea la soiurile tardive", potrivit specialiștilor ANM.

Totodată, speciile pomi-viticole se vor afla la creșterea și maturarea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, iar la soiurile aflate la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.

În ceea ce privește cultura de rapiță înființată pe suprafețe agricole restrânse, aceasta va parcurge primele faze de vegetație (germinare-răsărire), precum și continuarea lucrărilor de semănat.

Specialiștii ANM recomandă pregătirea terenurilor în vederea însămânțării culturilor de toamnă (rapiță, orz și grâu), în special pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Pentru perioada prognozată, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă (recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat) se vor desfășura în general, în condiții bune.

Din punct de vedere meteorologic, perioada menționată se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15 și 27 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1 — 7 grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 24 și 34 de grade Celsius, la nivelul întregii țări, iar cea minimă va oscila între 7 și 21 de grade Celsius, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în zonele depresionare. Sub aspect pluviometric se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toate zonele de cultură.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă