17.8 C
București
miercuri, 18 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGarsonierele au ajuns proprietăţi-vedetă

Garsonierele au ajuns proprietăţi-vedetă

Numărul mic de unităţi scoase la vânzare şi creşterea în perspectivă a tarifelor la utilităţi au determinat prima variaţie pozitivă în ultimele 12 luni pe piaţa imobiliară din Bucureşti: garsonierele sunt mai scumpe cu 1% dacă ne raportăm la octombrie 2011.

 

Potrivit portalului anunturiparti­culari.ro, preţurile apartamentelor de 1-3 camere din Bucu­reşti au avut în octombrie prima lună de creştere de la începutul crizei. Cu aprecierea de 6,5% din această lună garsonierele au bifat o creştere firavă de 1% faţă de octombrie 2011, o premieră pe piaţa imobiliară autohtonă, afectată de ani buni de scăderi, preţul ajungând la o valoare medie de 36.760 euro la nivelul Capitalei. Performanţa este notabilă dacă avem în vedere că în cazul apartamentelor de două camere scăderea în ultimele 12 luni este de 4% (preţ mediu octombrie 55.740 euro), la trei camere preţul a pierdut 3% (78.000 euro suma medie solicitată acum de proprietari), iar apartamentele de patru camere, singurele care au mai scăzut în octombrie, cu 2%, sunt cu 6% mai ieftine decât în urmă cu un an (94.500 euro preţ mediu).

Ce a generat această evoluţie? Împuţinarea fondurilor din pro­gramul „Prima Casă” pe final de an şi incertitudinea privind continuarea sa în 2013 au o anumită contribuţie. Numărul mai mic de unităţi disponibile pe piaţă (anunturiparticulari.ro monitorizase luna trecută un număr de 460 de unităţi scoase la vânzare, faţă de 730 pentru trei camere şi 910 apartamente de două camere) a pus suplimentar presiune în raportul ­cerere-ofertă.

Principalul motiv poate fi însă trendul preţurilor la utilităţi în perioada următoare. Gigacaloria se produce cu 325 lei, dar costă (încă!) 169 de lei în Bucu­reşti, pentru că 2012 este an electoral. Din 2013 vom avea, previzibil, reduceri de sub­ven­ţii sau chiar alinieri la costul de producţie, adăugaţi la asta intrarea în calendarul de libera­lizare completă a tarifelor pentru popu­laţie la energia electrică şi gaze ce va aduce scumpiri pe linie în următorii patru ani şi înţelegem de ce vor fi preferate tot mai mult spaţiile de locuit reduse.

Previziuni

Au obosit scăderile din piaţa imobiliară? Ritmul foarte lent în care preţurile pierd teren în prezent (cu excepţia apartamentelor de patru camere, celelalte unităţi locative din Bucu­reşti şi-au păstrat valoarea în… lei în ultimele 12 luni sau chiar au crescut uşor) dă semnale că ne-am apropiat de fundul sacului, cel puţin temporar. Rămâne de văzut cum se vor comporta cumpărătorii dacă economia pică în nas în 2013, având în vedere că venim totuşi după doi ani de creştere economică şi reîntregiri ale veniturilor bugetarilor. În mod previzibil, discounturile solicitate vor fi mai mari în această ipoteză. 

Cele mai citite

Parlamentul Georgiei interzice prin lege propaganda LGBT

O lege împotriva propagandei LGBT a fost adoptată de Parlamentul Georgiei, marți. Este legea supra "valorilor familiale şi protecţiei minorilor", inspirată de legislația rusească...

Portugalia: Trei pompieri au murit într-un incendiu care a mistuit o pădure

În Portugalia, trei pompieri și-au pierdut viața din cauza unui incendiu care a răvășit o pădure din partea de nord a țării. De câteva...

Bărbat din Gorj dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa

Un bărbat din Târgu Cărbunești a fost dat dispărut de familie după zece ani de la dispariția sa. Familia a relatat că Dănuț Cătălin...
Ultima oră
Pe aceeași temă