16.9 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialPREMIERĂ în ROMÂNIA: ANI a SESIZAT CSM în cazul Diaconu. CSM a...

PREMIERĂ în ROMÂNIA: ANI a SESIZAT CSM în cazul Diaconu. CSM a sesizat Curtea Constituţională. Horia Georgescu: Constituţia a fost călcată în picioare şi aruncată în derizoriu!

UPDATE

CSM a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la conflictul intre puterile statului respectiv intre puterea legislatica reprezentata de Senat, si cea judecatoreasca, reprezentatat de nerespectarea hotararii judecatoresti definitive a ICCJ  prin care senatorul Mircea Diaconu a fost declarat incompatibil. CSM considera ca prin nerecunoasterea hotararii judecatoresti de incomsatibilitate  a lui Diaconu s-au incalcat principiile statului de drept consfintite in Constitutie.

Decizia Senatului poate fi anulata de Curtea Constitutionala.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, miercuri, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în cazul senatorului Mircea Diaconu, transmite Realitatea TV.

Şeful ANI, Horia Georgescu, a declarat, marţi, pentru Hotnews, că Agenţia se va adresa CSM în contextul în care „asistăm la un conflict constituţional între puterile statului” şi a atras atenţia că „Agenţia Naţională de Integritate nu are alte instrumente în afară de a se adresa Consiliului Superior al Magistraturii”.

„Mâine (miercuri – n. red.) ne adresăm Consiliului Superior al Magistraturii şi le aducem în atenţie că asistăm la un conflict constituţional între puterile statului. CSM va analiza solicitarea nostră. Sunt convins că va sesiza Curtea Constituţională printr-un demers care să tranşeze acest conflict”, a declarat preşedintele ANI.

Citeşte şi EDITORIALUL: Ce se ascunde în spatele DECLARAŢIEI DE RĂZBOI făcute, prin Senat, României

Într-o postare făcută pe Facebook, Horia Georgescu scria, tot marţi, că „Parlamentul României a votat refuzarea aplicării unei hotărâri judecătoreşti definitive„: „În felul acesta, se încalcă în mod grav autoritatea justiţiei. Fiind vorba de o încălcare comisă de o putere în dauna unei alte puteri, este în mod clar o problemă de conflict între puteri care trebuie supusă analizei Curţii Constituţionale. Preşedintele CSM este una dintre autorităţile care poate sesiza CCR în această materie şi voi susţine acest lucru, alături de alţi membri ai CSM care au formalizat deja o solicitare în acest sens în urmă cu 3 săptămâni”.

„Fundaţia statului de drept a fost atacată astăzi (marţi – n. red.) la bază! Vom suportă consecinţe dramatice pentru acest vot politic care nu respectă o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie! Este fără precedent ce s-a întâmplat! În România nu mai există separaţia puterilor în stat. Constituţia a fost călcată în picioare şi aruncată în derizoriu!„, a mai scris şeful ANI pe pagina personală de Facebook.

Precedent PERICULOS. Senatul ignoră decizia Înaltei Curţi: Mircea Diaconu rămâne în Parlament. Vezi reacţia ANI şi cea a Comisiei Europene

Plenul Senatului a respins, marţi, solicitarea ANI privind încetarea mandatutului senatorului PNL Mircea Diaconu, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Senatorul PNL Mircea Diaconu a declarat, marţi, după votul prin care a fost respinsă solicitarea de încetare a mandatului său, că Senatul şi-a „asumat culpa” prin care a decis iniţial că nu se află în vreo situaţie de incompatibilitate şi a menţionat că justiţia nu a solicitat sancţionarea sa.

 

Cele mai citite

Suspiciuni de fraudă la programul „Casa Verde Fotovoltaice“. „Au fost încărcate dosare offline“

Fondurile alocate programul „Casa Verde Fotovoltaice“ pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, incluzând județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea, s-au epuizat în doar 1 minut...

Avertisment pentru cei cu centrale de apartament. Încălzirea centralizată revine la putere

În Europa se urmărește eliminarea centralelor individuale, din cauza consumului și a poluării Directorul general al Electrocentrale București, Claudiu Crețu, a declarat că încălzirea centralizată...

Ianis Hagi, pasă de gol și cartonaș roșu la meciul 100 pentru Rangers!

Revenit pe teren după o lungă absență, Ianis Hagi a reușit să ofere un assist, dar a încheiat partida cu o eliminare în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă