17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialPolițiștii nu vor mai răspunde penal dacă folosesc armele din dotare, în...

Polițiștii nu vor mai răspunde penal dacă folosesc armele din dotare, în timpul misiunii

Polițiștii nu vor mai răspunde penal, în cazul în care vor folosi armele de foc pe care le au în dotare, pentru a trage după suspecți periculoși, prevede o lege votată în Parlament, potrivit Digi24.

Inițiatorul proiectului legislativ, deputatul Ştefan Burlacu, fost ofiţer SPP în garda preşedintelui, susține că această schimbare era necesară, întrucât România rămăsese printre singurele ţări din Uniunea Europeană în care poliţiştii aflaţi în pericol ezitau să folosească armele de foc, pentru a nu li se întocmi dosare penale. Astfel, în cazul în care foloseau focuri de armă în misiune, ei trebuiau să își justifice decizia în scris.

„Aceste noi prevederi sunt ancorate în realitatea anului 2016. Acel uz de armă din 1996 era o prevedere comunistă. Dacă aveam vătămare, era cercetat pentru vătămare, dacă era deces, era cercetat pentru omor calificat”, a explicat vicepreședintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

Potrivit noilor prevederi, „uzul de armă executat în condiţiile şi situaţiile prevăzute de lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială”.

 

Astfel, polițiștii care vor trage cu pistoalele sau puştile vor da explicaţii şefilor şi procurorilor, dar nu vor mai putea fi daţi în judecată dacă anchetatorii constată că au respectat Legea. „Dacă infractorul sau familia îl acţionau în instanţă, el trebuia să se apere singur. Instituţia îşi lua mâna de pe el, se apăra singur. Cântărea de câteva ori, să trag sau nu”, a spus deputatul Ștefan Burlacu.

În plus, în situaţii excepţionale, precum ameninţările teroriste, armamentul poate fi folosit fără somaţie, potrivit noii Legi.

Sute de poliţişti, jandarmi, ofiţeri SPP şi militari au fost cercetaţi pentru că şi-au folosit armele în timpul serviciului, dintre care unii au fost condamnați.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă