27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCei trei români din reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme...

Cei trei români din reportajul Sky News despre presupusul trafic de arme din România rămân în arest preventiv, până în octombrie

Cei trei presupuși complici români ai jurnaliștilor de la Sky News rămân în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, vineri, prelungirea mandatelor de arestare preventivă până în 10 octombrie, informează News.ro.

Instanţa supremă a decis, definitiv, prelungirea măsurii de arestare preventivă pentru cei trei români care apar în reportajul Sky News despre un presupus trafic de arme. Cu o săptămână în urmă, Curtea de Apel Bucureşti hotărâse că Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics pot fi cercetaţi sub control judiciar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis prelungirea cu 30 de zile a mandatelor de arestare preventivă, de pe 11 septembrie până pe 10 octombrie, în cazul lui  Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, românii care apar în reportajul Sky News despre un presupus trafic de arme. Decizia magistraților vine la o săptămână după ce Curtea de Apel București hotărâse că bărbații pot fi cercetați sub control judiciar, pentru 60 de zile.

În 23 august, Instanţa supremă a respins contestaţiile bărbaților la măsura arestului preventiv.

Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics au fost puşi sub acuzare de DIICOT pentru constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti care a decis arestarea preventivă arată, în motivarea deciziei, că „nu se pot reţine susţinerile apărării”, iar Mihai Aurelian Szanto, Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics nu pot invoca „naivitatea şi convingerea sinceră a participării într-un film, în contextul în care toată modalitatea de desfăşurare a filmării „le putea crea măcar suspiciuni asupra naturii reale a acesteia”.

Magistratul menţionează că aceştia au acceptat cu uşurinţă „rolurile atribuite”, deşi nu sunt actori, şi nu au discutat sau întrebat despre vreun contract care să consemneze derularea evenimentelor nici atunci când li s-a cerut să poarte cagule, să vorbească într-un anumit limbaj şi să prezente „arme adevărate”. Această derulare de scene ar fi trebuit să atragă atenţia oricărei persoane „cu un grad normal de instrucţie” asupra consecinţelor, în condiţiile în care în film se vorbeşte despre trafic de arme, iar complicii jurnaliştilor de la Sky News spuneau „că sunt dispuşi contra unor sume de bani să vândă arme oricui plăteşte, inclusiv teroriştilor”.

Mai mult, magistratul arată că nici după ce postul de televiziune britanic Sky News a prezentat reportajul, din care puteau înţelege că armele de vânătoare pe care le-au filmat au fost prezentate ca arme de război, cei trei complici nu i-au denunţat pe jurnaliştii britanici.

Magistratul a arătat că datele şi informaţiile comunicate verbal şi surprinse în materialul video al postului britanic de televiziune, care  au fost răspândite prin intermediul a numeroase alte posturi de televiziune, inclusiv în mediul virtual, ştiind că persoanele care apăreau nu erau traficanţi de arme, ci doar vânători, iar armele manipulate şi prezentate de aceştia erau arme de vânătoare deţinute legal, „au pus în pericol securitatea naţională”.

Instanţa a apreciat că „toate aceste acţiuni pe teritoriul României sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului român, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei sau alte zone de conflict”.

Televiziunea britanică Sky News a difuzat, în 7 august, un reportaj despre care a spus că a fost filmat în România, realizat de jurnalistul Stuart Ramsay, în care presupuşi traficanţi le prezintă jurnaliştilor arme pe care ar fi intenţionat să le vândă. în urma reportajului, procurorii DIICOT au deschis un dosar penal.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă