17.7 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMogherini: UE va continua să lucreze cu Turcia pentru liberalizarea regimului vizelor

Mogherini: UE va continua să lucreze cu Turcia pentru liberalizarea regimului vizelor

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, a declarat, vineri, la Ankara, că Uniunea Europeană va continua să lucreze cu Turcia asupra acordului privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci, informează Reuters, citat de Agerpres.

Federica Mogherini a făcut declarațiile în cadrul unei conferințe de presă comune cu Johannes Hahn, comisarul european pentru extindere, și cu ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu.

Totodată, Mogherini a precizat că este necesară începerea unui proces politic în lupta împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizație teroristă de Ankara.

La rândul său, comisarul european pentru extindere, Johannes Hahn, a afirmat că o soluție la disputa cu Ankara privind ritmul liberalizării vizelor este posibilă și că momentul soluționării depinde de Ankara.

UE și Turcia au încheiat în martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE.

Turcia și-a respectat până acum partea prevăzută de acord, și anume oprirea imigrației ilegale spre Europa prin teritoriul său. Decizia de eliminare a vizelor pentru cetățenii turci este totuși întârziată, din cauza legislației antiteroriste din Turcia, pe care unele țări din UE o consideră ca fiind prea extinsă, și a reprimării de după lovitura de stat eșuată.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă