5.1 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialCum să economiseşti 2.000 de lei

Cum să economiseşti 2.000 de lei

Ideea conform căreia tot ce este vechi trebuie înlocuit, nu este întotdeauna cea mai potrivită. Demonstraţia acestei teze a fost făcută de proprietarul unui apartament construit în perioada interbelică. Pe parcursul lucrărilor de renovare el a decis să păstreze vechile calorifere din fontă.

 

Iniţial, în planurile renovării, era inclusă şi înlocuirea caloriferelor cu unele noi, din oţel. Cum era şi normal, proprietarul a început un proces de informare asupra mărcilor aflate pe piaţă, pentru a obţine un raport cât mai bun calitate-preţ. În timpul acestui demers, el a vizitat mai multe firme care importă şi distribuie calorifere. Din dialogurile cu specialiştii a aflat că performanţele vechilor calorifere din fontă sunt cel puţin la fel de bune ca cele ale modelelor noi. În acest context, proprietarul a decis să păstreze caloriferele. Importanta sumă economisită (peste 2.000 de lei) a fost folosită pentru achiziţionarea unor materiale de finisaj pe care, altfel, el nu şi le-ar fi putut permite.

În următoarea etapă, proprietarul a comunicat meşterilor decizia sa şi le-a cerut acestora sfatul pentru a optimiza performanţele caloriferelor. Trebuie să specificăm faptul că, în iarna precedentă, confortul termic din locuinţă a fost serios afectat de parametrii scăzuţi la care ele au funcţionat.

În urma evaluării, meşterii au ajuns la concluzia că robineţii, în special cei de tur, sunt serios afectaţi de depunerile acumulate în timp. În consecinţă, decizia finală a fost înlocuirea tuturor robineţilor, a dopurilor de aerisire şi curăţarea conductelor care asigură conectarea caloriferelor la coloanele de încălzire.

Etape de lucru:

1. Eliminarea vechiului robinet. Pentru ca înlăturarea vechiului robinet să se facă mai uşor, acesta a fost tăiat. După eliminarea lui, atât conductele de tur şi retur, cât şi interiorul caloriferului au fost curăţate de depuneri.

2. Montajul noului robinet. Filetele caloriferului şi conductei au fost degresate înainte de montaj. Pe filet a fost aplicată pastă verde iar peste aceasta au fost înfăşurate fâşii de câlţi. Materialele menţionate vor împiedica scurgerile de apă.

3. Eliminarea dopului de aeri­sire. Eliminarea acestui element a fost îngreunată de forma lui, dar şi de straturile succesive de vopsea aplicate în timp. Din acest motiv, a fost necesară arderea vopselei înainte de desfiletarea dopului.

4. Montajul noului dop. Elementul din metal a fost înfiletat în calorifer. Au fost folosite aceleaşi materiale ca şi la robinet: pasta verde şi câlţii. La final, dopul din plastic a fost înfiletat în elementul metalic.

5. Curăţarea racordurilor. Cele două ţevi, de tur şi retur, au fost bine curăţate de depuneri. Este recomandat ca aceste conducte să fie înlocuite cu unele noi, din cupru sau polipropilenă, deoarece diametrul lor redus cazuzează colmatarea.

6. Vopsirea caloriferului. După montaj, la finalul lucrărilor de renovare din apartament, caloriferele au fost fopsite împreună cu elementele nou montate şi cu ţevile de tur şi retur. A fost folosită vopsea pentru metal, de culoare albă.

Atenţie!

Dacă efectuaţi asemenea lucrări, este recomandat ca în toamna următoare, în ziua în care se introduce agent termic în sistem, pentru probe, să fiţi prezenţi în locuinţă pentru a verifica buna funcţionare a caloriferelor şi a evita eventualele inundaţii cauzate de scurgerile de apă.

Constantin Stefan
Constantin Stefan
Constantin Stefan
Cele mai citite

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...

Acuze de transfer pe bani al parlamentarilor de la opoziție la putere. În ce condiții s-ar duce Marcel Ciolacu la POT

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a afirmat, luni, imediat după votul de învestitură, că oricine are dovezi că social-democraţii ar oferi sume de...

Guvernul Ciolacu nou învestit a dat prima OUG. Ce măsuri prevede la nivelul administraţiei publice centrale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de luni seara, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale, care transpune în legislaţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă