-1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăTechCalitatea rețelelor de telecomunicații din România este în pericol

Calitatea rețelelor de telecomunicații din România este în pericol

Guvernul discută astăzi în ședință proiectul de lege 5G, proiect care a apărut în prima formă în august anul trecut. În ciuda opoziției multor companii din mediul privat și a instituțiilor de profil, proiectul a rămas, în părțile esențiale, la fel ca în august. Ceea ce înseamnă că ar putea face mai mult rău decât bine rețelelor de telecomunicații.

Mai exact, criteriile politice baza cărora vor fi autorizați producătorii și furnizorii de echipamente și aplicații defavorizează companiile din China, care ar putea fi excluse din participarea la construcția rețelelor din România. Or acest lucru se traduce prin pierderi uriașe pentru operatorii de telecomunicații români, pentru industria locală în general și pentru PIB.

Companiile din industria ITC au avertizat în repetate rânduri că proiectul de lege în actuala formă va avea un impact negativ, mergând până la o pierdere de 9,3 miliarde euro pentru PIB-ul României. Pierderile apar ca urmare a eliminării producătorului Huawei din lista de companii autorizate, deoarece Huawei este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente de telecomunicații, atât în România, cât și în lume.

Și nu este vorba doar de viitoarele rețele 5G. Proiectul de lege prevede ca și tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate deja în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a legii şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ale căror producători nu dețin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de maxim 5 ani. După 5 ani, acestea trebuie înlocuite.

Înlocuirea înseamnă investiții suplimentare de peste 4 miliarde euro pentru operatori, conform calculelor acestora. Inclusiv costurile noilor echipamente vor crește, dat fiind că dispare concurența de pe piață, iar furnizorii autorizați, foarte puțini la număr, vor fi sub presiune pentru livrare și vor scumpi automat echipamentele.

Pierderile financiare vor fi transmise utilizatorilor finali, care se vor vedea obligați să plătească tarife mai mari pentru telefonia mobilă. Mai mult, va scădea și calitatea rețelelor, adică a serviciilor de voce și, mai ales, a traficului de date.

Scăderea calității va fi dată și de eliminarea Huawei, care are cele mai multe patente 5G la nivel global. Industria de telecomunicații nu va mai putea beneficia de cercetările făcute de compania chineză în acest domeniu, cercetare care implică mii de ingineri și multe miliarde de euro.

De altfel, subsidiara locală a Huawei, prezentă în România de aproape două decenii, continuă să creeze valoare pe piața românească prin susținerea a mii de locuri de muncă direct și indirect și printr-o contribuție la PIB de peste 200 de milioane de euro pe an. Compania investește anual între 3 și 5 miliarde de dolari în cercetare și inovație.

Huawei România face parte din grupul care deține cele mai multe patente de 5G (conform unui studiu al Technical University of Berlin și Iplytics GmbH). Compania a investit în dezvoltarea a 23 de instituții de cercetare în 12 țări europene și este un contributor cheie la crearea standardelor de securitate 5G.

Un studiu Oxford Economics arată că aproximativ 2,4 milioane de români vor avea acces întârziat la 5G în cazul restricționării competiției pe această piață. Rețelele 5G vor îmbunătăți experiențele consumatorilor și vor crește performanțele operatorilor economici, datorită vitezei mai mari de transmitere a datelor și a unei conexiuni mai stabile.

Dacă va fi adoptat de guvern, proiectul de lege va fi trimis în Parlament, unde va intra în dezbaterea ambelor camere. Pentru a fi adoptat, el trebuie votat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă