3 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSportMinistrul Comănescu a discutat cu Victoria Nuland, la ONU

Ministrul Comănescu a discutat cu Victoria Nuland, la ONU

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a discutat, luni, cu asistentul secretarului de stat SUA pentru afaceri europene și euro-asiatice, Victoria Nuland, pe tema task-force-ului româno-american care va avea loc la 26 septembrie 2016 la Washington, conform unui comunicat al AME, remis redacției. 

"Ambele părți și-au manifestat interesul de a extinde și aprofunda colaborarea economică, prin promovarea unor proiecte investiționale de substanță.", se precizează în comunicat.

Au fost trecute în revistă o serie de teme privind securitatea regională, atât în vecinătatea estică cât și cea sudică, cu accent pe evoluțiile în zona Mării Negre, implicațiile fenomenului migraționist și modalități de abordare a acestuia. Au fost abordate, de asemenea, teme de pe agenda ONU.

Discuţiile au avut loc cu ocazia participării la cea de-a 71-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

––

La 26-27 septembrie 2016, se va desfășura la Washington cea de-a cincea sesiune anuală a Dialogului Strategic bilateral și respectiv reuniunea Task Force-ului dintre Statele Unite și România pentru implementarea Declarației Comune. Ambasada SUA la Bucureşti declara la 13 septembrie, într-un comunicat, că se aşteaptă la "o discuție substanțială, care va marca progresele realizate în cei cinci ani de la adoptarea Declarației Comune și va formulă prioritățile noastre comune pentru anul următor și dincolo de acesta".

Task Force-ul, a cărui creare a fost convenită la 6 octombrie 2011, reprezintă mecanismul inter-instituţional de coordonare a procesului complex de implementare a Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA, adoptată la Washington, la 13 septembrie 2011. 

Declaraţia Comună este primul document politic bilateral care consacră Parteneriatul Strategic dintre cele două state, fixând cadrul general al relaţiilor bilaterale şi stabilind domeniile prioritare ale cooperării viitoare: componenta politică, componenta economică, componenta militară şi de securitate, componenta relaţiilor interumane şi componenta ştiinţifică şi tehnologică, de cercetare, educaţională, culturală.

Din Task Force fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, Ministerului Justiţiei, Ministerului pentru Societatea Informaţională, Ministerului Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice, Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Transporturilor, precum şi ai Ambasadei SUA şi agenţiilor guvernamentale americane reprezentate la Bucureşti.

 

Cele mai citite

Cum să-ți transformi bradul de Crăciun într-o operă de artă? Trei variante propuse de profesioniști

Crăciunul este momentul magic al anului în care casele se îmbracă în straie de sărbătoare, iar bradul de Crăciun este, fără îndoială, piesa centrală...

Republica Moldova: Guvernul Recean rămâne în funcție, după ce moțiunea de cenzură a eșuat

Moțiunea de cenzură înaintată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Guvernului condus de premierul Dorin Recean a fost respinsă în Parlamentul Republicii Moldova. Doar 18...

Guvernul și Fondul European de Investiții , un nou fond de 100 de milioane de euro pentru investiții în tehnologie

Guvernul României, în parteneriat cu Fondul European de Investiții (FEI), a anunțat alocarea a 100 de milioane de euro pentru susținerea fondurilor de investiții...
Ultima oră
Pe aceeași temă