16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăGDPROMS: Vaccinarea antigripală a gravidelor este o prioritate

OMS: Vaccinarea antigripală a gravidelor este o prioritate

Cel mai eficient mod de prevenire a gripei sezoniere rămâne vaccinarea, această măsură având o rată de protecţie între 70% – 90%, în ceea pe priveşte apariţia bolii în rândul adulţilor. De aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca  femeile însărcinate, copiii sub 5 ani şi persoanele peste vârsta de 65 de ani  să se vaccineze în luna octombrie.

Gripa este o afecţiune contagioasă care poate cauza probleme serioase de sănătate, în special gravidelor, copiilor şi seniorilor. De aceea, anul acesta, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut o recomandare fermă în ce priveşte vaccinarea antigripală a femeilor însărcinate. Această recomandare este susţinută atât de potenţialul sever al îmbolnăvirii la gravide, cât şi de necesitatea protejării antigripale a sugarului care în primele luni de viaţă nu are un sistem imunitar care să îl apere de bolile sezonului rece. 

,,Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenţie atunci când vorbim despre gripă. În perioada 2009 – 2010, toate ţările recomandau vaccinarea împotriva gripei pentru persoanele în vârstă. Aceeaşi recomandare clară o regăsim în multe ţări pentru persoanele cu afecţiuni cronice – pulmonare, cardiovasculare, renale. Începând cu acest an, cel mai important grup ţintă pentru vaccinarea antigripală este reprezentat de femeile însărcinate. Urmează cei care activează în domeniul sanitar, copiii cu vârste între 6 – 59 luni, persoanele în vârstă şi tinerii care prezintă riscuri crescute”, a declarat Dr. David Fedson, profesor la Facultatea de Medicină de la Universitatea Virginia, SUA.

Vaccinarea antigripală se recomandă a fi efectuată în fiecare an, în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), deoarece organismul are nevoie de cel puţin două săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului şi a instala protecţia. De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toată durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei.

„În România, doar gravidele aflate la risc sunt, de obicei, vaccinate împotriva gripei, dar este important să conştientizăm faptul că vaccinarea antigripală este indicată tuturor gravidelor, vaccinul asigurându-le protecţia în faţa gripei nu doar lor, ci şi a nou-născutului”, a declarat Conf. Dr. Victoria Aramă, medic primar boli infecţioase la INBI „Prof. Dr. Matei Balş”.

Gripa sezonieră este o boală extrem de contagioasă ce se poate transforma în o problemă de sănătate publică. Doar în ţările dezvoltate, anual, se estimează un număr între 0.25-0.5 milioane de decese cauzate de epidemiile anuale de gripă, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Cele mai multe decese cauzate de această afecţiune se întâlnesc la grupa de vârstă peste 65 de ani (în ţările dezvoltate).

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă