15.5 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialCiuboțica-cucului ne scapă de durerile de cap și de stările de anxietate

Ciuboțica-cucului ne scapă de durerile de cap și de stările de anxietate

Ciuboțica-cucului se mai numește în România și floarea cheii, cizma cucului sau cinci clopoței. Florile, de culoare galbenă, sunt așezate în grupuri amintind de un mănunchi de chei.

A fost folosită încă din Antichitate în tratamentul bolilor reumatice, cefalee, spasme, insomnii, palpitații și stări de anxietate. De-a lungul timpului s-a constatat că este un bun remediu și pentru tuse, bronșite, răceli. Se folosesc, în scop terapeutic, în special florile și frunzele, bogate în flavonoizi și saponozide.  Florile sunt bogate în vitamina C și betacaroten, potasiu, calciu și sodiu.

Sub formă de infuzie, decoct sau sirop, ciuboțica-cucului este folosită pentru a combate afecțiunile respiratorii. Pentru tuse seacă se poate prepara dintr-o lingură de rădăcină și o jumătate de litru de apă un ceai din care se bea câte o jumătate de cană de trei ori pe zi. Este un excelent calmant și expectorant. În cazul răcelilor, gripei, bronșitei se poate consuma sirop din rădăcină de ciuboțica-cucului. Se mărunțește rădăcina, se amestecă cu o lingură de miere și se lasă la macerat cam trei săptămâni, după care se poate consuma ca orice sirop de tuse.

Planta are efecte benefice asupra sistemului nervos, fiind și un bun tonifiant cardiac. Infuzia din florile ei, câte o cană pe zi, este un adevărat sedativ natural și calmant al sistemului neros central, un remediu practic și rapid atunci când avem stări tensionate, când ne simțim iritați.

Putem face o cură de detoxifiere a organismului consumând timp de o săptămână două căni de ceai pe zi, cu înghițituri mici, dintr-un amestec de ciuboțica-cucului, mlădițe de soc, frunze de urzică și rădăcini de păpădie.

Ciuboțica-cucului este o plantă recomandată și pentru cardiaci. Pentru a calma palpitațiile și stările de anxietate se poate consuma planta astfel: se pun într-un vas mai mare flori de ciuboțica-cucului, cam doi pumni, iar peste ele se toarnă doi litri de vin alb și se lasă într-un loc unde bate soarele. După două săptămâni se deschide vasul, se strecoară și se consumă câte trei linguri pe zi. Pentru cei care au dureri reumatice este recomandată o cură de câteva luni cu infuzie de flori, câte una sau două căni pe zi. În uz extern, plata se folosește pentru echimoze, contuzii, ulcerații ale pielii.

Atenție! Nu se folosește în timpul sarcinii, deoarece stimulează contracțiile uterine. De asemenea, ea nu este recomandată persoanelor care suferă de orice formă de epilepsie, celor alergice la aspirină, ori celor care fac tratament cu anticoagulante.

Cele mai citite

Sub-ocuparea, noul șomaj

În 2023, aproape 100.000 de români erau „sub-ocupați". Intră în această categorie persoane disponibile să lucreze mai multe ore decât o cere locul de muncă...

Dan Petrescu, despre revenirea la CFR: “Mă simt ca acasă aici, mă motivează totul”

Dan Petrescu, antrenorul legendar care se întoarce pentru al patrulea mandat la conducerea echipei de fotbal CFR Cluj, a subliniat într-o conferință de presă...

Bogdan Lobonț, înaintea partidei cu CFR Cluj: “Avem din nou posibilitatea să arătăm ceea ce putem în momentul de faţă”

În cadrul unei conferințe de presă desfășurate vineri, antrenorul echipei de fotbal FC Rapid București, Bogdan Lobonț, a împărtășit gândurile sale înaintea meciului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă