16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul a rămas fără bani

Statul a rămas fără bani

Victor Ponta a ieşit la rampă cu o declaraţie surprinzătoare: Guvernul mai poate plăti salariile şi pensiile şi mai poate asigura funcţionarea instituţiilor, pe ultimele 45 de zile ale lui 2012, doar dacă va tăia din altă parte, motivând că fosta putere a construit un buget pe 10 luni în loc de 12. Realitatea, însă, este cu totul alta: în raport cu realizările, proiecţia bugetară pe anul în curs a păcătuit numai prin optimism.

În 2012, nici încasările din privatizări, nici absorbţia fondurilor europene, nici dinamica exporturilor ori veniturile din accize nu s-au potrivit estimărilor, dar cheltuielile au urcat, pe fondul majorării pensiilor şi salariilor. Concluzia? Circa 3,5 miliarde lei nu s-au prezentat la apelul Guvernului Ponta, care va fi nevoit să pună mâna pe foarfecă şi să taie din nou din bugetele ministerelor, folosind, în plus, la căptuşirea găurilor din bugetul de stat şi jumătate din cele 680 milioane de euro încasate de stat pentru licenţele 4G. În condiţiile în care este de aşteptat ca problemele de fond ale economiei să persiste şi în 2013, când se înregistrează şi un vârf de plată în contul datoriei publice, devine tot mai neclar din ce surse va putea fi asigurată reîntregirea pensiilor şi salariilor din sistemul bugetar.

  În decembrie vom mânca… 4G. Nu este vorba de Ghiţă porcul, darurile lui Moş Gerilă, gogonele şi gogoşi electorale, ci de alocarea unor sume obţinute din vânzarea licenţelor 4G pentru acoperirea cheltuielilor curente ale statului ajuns la fundul sacului. Prezent într-o emisiune televizată, premierul Victor Ponta a afirmat ieri că a constatat că fosta administraţie a aprobat un buget din care lipseşte finanţarea aferentă ultimelor 45 de zile din acest an, în condiţiile în care cererile de alocări însumează 3,5 miliarde lei, reprezentând necesarul minim până la sfârşitul anului.

Potrivit şefului Guvernului, Ministerul Finanţelor va acoperi o parte dintre aceste solicitări prin realocări de fonduri, încasări suplimentare şi sumele obţinute din vânzarea licenţelor 4G.

De fapt, nu alocarea deficitară în 2011 reprezintă problema, ci neîndeplinirea veniturilor prog­nozate pentru acest an (nu uitaţi că iniţial bugetul s-a construit pe o creştere a PIB de 1,8-2,3%, iar în acest moment FMI ia în calcul una de numai 0,9%). Cu o ţintă a veniturilor din privatizări de 1 miliarde euro dar cu încasări în final de numai 34 milioane (pachetul Transelectrica), cu eşecuri în privinţa absorbţiei fondurilor europene (7 programe au fost suspendate), cu o agricultură care s-a ţinut de glume proaste, nu e de mirare că bugetul a ajuns la fundul sacului mai devreme. Din fericire pentru actualul executiv, ultima etapă de majorare a salariilor bugetarilor (7,4%) vine în ultima lună a anului şi există prima tranşă din cele două aferente vânzarii licenţelor 4G care pot umple din găurile bugetului din acest an (682 milioane euro, adică 3,1 miliarde lei va încasa statul, în două tranşe, pe 30 noiembrie 2012 şi 30 iunie 2013, de la companiile de telefonie). Pentru diferenţă va urma probabil o rectificare.

De altfel, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, declara marţi că Guvernul va efectua o rectificare bugetară în această lună, el precizând că prioritare sunt ministerele Muncii, Educaţiei şi Sănătăţii şi că la rectificare vor fi prevăzuţi şi banii pentru reîntregirea salariilor bugetarilor. Ultima rectificare bugatară a fost efectuată de Guvern în 23 august, iar atunci Cabinetul Ponta a alocat 500 de milioane de lei pentru plata arieratelor către firme şi 100 milioane lei pentru primăriile care nu mai au bani de salarii, încă 100 de milioane lei fiind daţi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi.

Ce se va întâmpla în 2013, an în care salariile bugetarilor proaspăt reîntregite trebuie susţinute 12 luni? Probabil că executivul va alcătui din nou un proiect de buget super-optimist, care va supralicita veniturile din încasări suplimentare de taxe şi impozite, fonduri europene, privatizări etc.

Apoi, pe măsura neîndeplinirii acestora şi în faţa perspectivei adâncirii deficitului, vor urma noi rectificări, tăieri de cheltuieli, majorări de impozite. Asezonate cu un curs mai slab euro/leu, „care va ajuta însă execuţiei bugetare” (încasările din TVA, accize vor creşte dacă euro se apreciază).

Socoteala din târg

Proiectul de buget pentru 2012 prevedea iniţial o creştere de 7% a veniturilor, aproximativ 14 miliarde lei. Guvernul Boc miza pe o creştere cu 50% a încasărilor din fonduri europene, până la 13,5 miliarde lei, pe  creşterea încasărilor din TVA cu 7% şi pe o dinamică spectaculoasă a exporturilor, care urmau să mai adauge încă 11% după un avans de 20% în 2011. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târg, la nivelul lunii iulie absorbţia fondurilor europene era de 9% iar suma atrasă abia ajungea la 4 miliarde lei, exporturile stagnau, încasările din privatizări se plafonaseră la câteva zeci de milioane euro faţă de miliardul promis, iar cheltuielile de personal şi cele aferente majorării pensiilor şi salariilor urcaseră cu 3 miliarde lei după acordarea celor 8% bugetarilor şi restituirii diferenţelor cuvenite pensionarilor.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă