7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăGDPRTerapia antiangiogenică oferă speranţe persoanelor cu probleme de vedere

Terapia antiangiogenică oferă speranţe persoanelor cu probleme de vedere

Cercetările în domeniul angiogenezei, centrate pe înţelegerea modului în care organismul uman produce vase de sânge, au dezvăluit secretele multor boli şi au relevat noi modalităţi de a le combate. Ultimele descoperiri în domeniu sunt tratamentele antiangiogenice pentru tulburările de vedere.

Înmulţirea în exces a va­se­lor de sânge în orga­nism poate cauza probleme grave de sănătate, in­clusiv cancer şi pierde­rea vederii. Terapia antiangio­genică are ca scop interceptarea şi stoparea creşterii vaselor de sânge pentru a menţine starea de sănătate.

Ultimele descoperiri în domeniu sunt tratamentele antiangiogenice pentru tulburările de vedere, precum degenerescenţa maculară, o boală care afectează, de obicei, persoanele în vârstă şi se manifestă prin pierderea clarităţii vederii în zona centrală a retinei. Cu ajutorul noilor tratamente, pacienţii îşi pot recupera parţial vederea, chiar şi în cazurile în care problemele de vedere sunt avansate.

Tulburările de vedere afectează dramatic calitatea vieţii pacien­ţilor prin mobilitatea redusă, creşterea dependenţei de familie şi povara psihologică. Aceste persoane, de obicei, în vârstă, nu mai pot să citească ziarul sau să mai vadă la televizor, dar şi mai grav nu îşi mai recunosc copiii sau nepoţii, nu pot să mai iasă singuri pe stradă şi nu pot să mai citească prospectul de la medicamente. Aşadar, terapia antiangiogenică oferă speranţe persoanelor cu probleme de vedere care înainte erau condamnate să orbească.

Degenerescenţa maculară reprezintă principala cauză de pierdere a vederii în ţările dezvoltate. Incidenţa bolii la persoanele de 55 de ani este de 14%, în timp ce la persoanele de peste 75 de ani ajunge la 37%. În plus, o dată cu înaintarea în vârstă creşte şi riscul apariţiei bolii la ambii ochi.

Există două tipuri de dege­nerescenţă maculară: uscată şi umedă. Tipul uscat se întâlneşte în 90% din cazuri, tipul umed întâlnindu-se doar în 10% din cazuri. Comparativ cu tipul uscat, degenerescenţa maculară umedă progresează mai rapid şi poate determina pierderea bruscă a vederii, fiind cauzată de sângerările produse de noile vase de sânge în retină (angiogeneză).

„În trecut, nu existau metode de tratament ale degenerescenţei maculare, dar ca urmare a cerce­tărilor în domeniul angiogenezei medicii au dezvoltat terapia de injectare intravitreană anti-VEGF. Injecţiile neutrali­zează acţiunea VEGF în orga­nism, o proteină care eliberată în exces determină creştere vas­culară, şi pot reface macula, astfel încât pacienţii să îşi recupereze parţial vederea”, a declarat dr. William Li, preşe­dintele „The Angiogenesis Foundation”. Potrivit doctorului Li, ­terapia anti-VEGF este prima ­descoperire revoluţionară în tratarea problemelor de vedere, iar alte 18 medicamente pentru tratamentul degenerescenţei maculare se află în studii clinice avansate.

„Injecţiile anti-VEGF sunt o procedură invazivă, de aceea cercetătorii încearcă să producă o soluţie sub formă de picături de ochi pentru a trata această boală şi pentru a uşura viaţa pacienţilor care acum trebuie să se prezinte lunar la medicul oftalmolog pentru terapie”, a precizat dr. William Li. Industria farmaceutică contribuie la progresul medical prin investirea unor sume importante de bani în cercetarea şi dezvolta­rea de noi medicamente.

„În 2011, compania Bayer a investit 2,9 miliarde de euro în cercetare şi dezvoltare. Medicii şi cercetătorii noştri explorează în prezent mai multe afecţiuni oftalmologice pentru a pune la dispoziţia pacienţilor cu pro­bleme de vedere alternative de tratament”, a declarat dr. Oliver Zeits, directorul Clinicii oftalmologice de dezvoltare globală a ­Bayer HealthCare.

Preşedintele asociaţiei de pa­cienţi MD Vereniging din Olanda, Bram Rutgers van der Loeff, a ­subliniat faptul că prevenţia problemelor de vedere la seniori este ­foarte importantă şi de aceea, chiar dacă persoanele de vârsta a treia nu au probleme de vedere, trebuie să meargă la un consult periodic la oftalmolog.

Beneficiile terapiei antiangiogenice au fost prezentate în cadrul unei conferinţe interna­ţionale pe tema problemelor de vedere la persoanele în vârstă, organizată de organizaţiile Retina France, The Angiogenesis Foundation şi Bayer HealthCare. Evenimentul a avut loc cu ocazia Zilei interna­ţionale a vederii (World Sight Day), care se mar­chea­ză, anual, pe 11 octombrie.

Dieta care previne pierderea vederii

Degenerescenţa maculară apare o dată cu înaintarea în vârstă şi afectează centrul vederii (macula). Principala cauză este vârsta, dar unele cercetări sugerează că ereditatea poate, de asemenea, să cauzeze această boală, alături de un stil de viaţă nesănătos. Medicii specialişti din cadrul spitalului Europe Eye susţin că în 90% din ­cazurile de degenerescenţă maculară deteriorarea funcţiei maculare în rândul populaţiei peste 50 de ani a apărut şi din cauza obezităţii. De altfel, organizaţia Macular Degeneration Foundation din Australia a realizat cu ajutorul unui bucătar profesio­nist o carte de bucate intitulată „Eating for Eye Health” (Mâncând pentru sănătatea ochilor). Persoanele care au tulburări de vedere trebuie să aibă o dietă echilibrată, să limiteze consumul de grăsimi, să mănânce peşte de două sau trei ori pe săptămână, să consume zilnic vegetale cu frunze verzi şi fructe proaspete şi o câteva nuci o dată pe săptămână.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Meta pregătește ochelari inteligenți cu ecrane: Lansare așteptată în 2025

Meta, în parteneriat cu Ray-Ban, va lansa anul viitor ochelari inteligenți echipați cu ecrane mici, conform unui raport publicat de Financial Times. Aceste ecrane...

Vin întăriri pentru Șumudică! Transferul lui Denis Ciobotariu aproape de a fi realizat

Rapid caută soluții pentru a întări echipa în vederea calificării în play-off-ul Superligii, iar Denis Ciobotariu este una dintre țintele principale ale lui Marius...

Călin Georgescu amenință noul Guvern și pe Klaus Iohannis: Veți regreta orice decizie luată împotriva poporului

Georgescu a calificat actuala conducere drept o „haită politică” care a instaurat un guvern „ilegitim” Călin Georgescu, fost candidat la președinție, a lansat o serie...
Ultima oră
Pe aceeași temă