Apropiații lui Daniel Constantin îl atacă pe liderul ALDE, iar nemulțumirile pornesc de la alcătuirea listelor parlamentare.
Președintele executiv al ALDE, Vasile Nistor, i-a solicitat copreședintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu să își prezinte demisia din funcția de președinte al Senatului, întrucât este „acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului”. Vasile Nistor este cunoscut în ALDE ca un apropiat al copreședintelui Daniel Constantin. După solicitarea demisiei, Nistor a revenit și a cerut organizarea unui congres extraordinar al ALDE în care să se aprobe o serie de criterii de integritate. Ar urma să nu mai candideze membrii de partid urmăriți penal sau trimiși în judecată pentru fapte de corupție, arestați preventiv, la domiciliu sau puși sub control judiciar pentru fapte de natură penală, ori condamnați pentru incompatibilitate.
Oamenii președintelui
Dacă ar fi însușit de partid, acest document ar echivala cu excluderea de pe liste a lui Tăriceanu însuși, dar și a unor oameni aduși de acesta în partid. Propunerea a fost făcută publică după ce au apărut informații neoficiale potrivit cărora 15 lideri de filiale, proveniți din vechiul PC, sunt nemulțumiți de faptul că în partid au venit o serie de oameni cu probleme penale, dar aflați în relații bune cu Tăriceanu.
Nu doar că nou-veniții strică imaginea partidului, dar aceștia dispun de fonduri pentru a achita sumele cerute de conducerea centrală pentru a candida pe listele pentru Parlament – 63.000 de lei. Printre nou-veniți se numără Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Un alt loc eligibil ar urma să îi revină lui Ovidiu Silaghi, fost ministru al Transporturilor, urmărit penal pentru trafic de influență. La Brașov, Tăriceanu a intervenit personal pentru a-i oferi șefia filialei ALDE și un loc eligibil lui Aristotel Căncescu, trimis în judecată de DNA sub acuzația de abuz în serviciu (cinci infracțiuni), luare de mită, spălare de bani, trafic de influență. Și la Sibiu Tăriceanu s-a deplasat personal pentru a-l instala în fruntea filialei județene pe Ion Ariton, fost ministru al Economiei, trimis în judecată în dosarul „Gala Bute“. Vasile Nistor susține că lista penalilor este mai lungă. „Toți cei la care faceți referire urmează să candideze pe listele ALDE. Însă, domnul Tăriceanu are și niște consilieri de suflet, cu care ia toate deciziile importante. Și mă refer aici la Daniel Chițoiu și Cristian David“, afirmă Nistor.
Reacții temperate
Ieri, Tăriceanu s-a ferit de o poziționare radicală, afirmând doar că nu se opune organizării unui congres extraordinar al formațiunii sale, însă ar prefera ca acesta să aibă loc după alegerile parlamentare (când criteriile nu ar mai avea efect). Tăriceanu a afirmat că relația sa cu Daniel Constantin este una „colegială”. În schimb, poziția oficială a lui Daniel Constantin a fost una nuanțată. El s-a ferit să se poziționeze în favoarea lui Nistor, mulțumindu-i pentru activitatea în PC și ALDE. Constantin a susținut că motivele care au stat la baza solicitării lui Nistor țin atât de discuțiile purtate cu privire la listele de candidați pentru viitorul Parlament, cât și de faptul că senatorul nu mai deține, în această sesiune parlamentară, funcția de vicepreședinte al Senatului. Însă, Constantin a evitat să răspundă la întrebarea dacă este de acord sau nu cu criteriile de integritate propuse de Vasile Nistor și nici nu a explicat care sunt relațiile sale cu Tăriceanu. Singurul care l-a atacat frontal pe Nistor a fost senatorul Varujan Vosganian, un apropiat al lui Tăriceanu, care l-a acuzat că își pregătește trecerea la un alt partid (PNL), Nistor dezmințind existența unor negocieri.
Nemulțumiri oficiale și neoficiale
De menționat însă că, recent, a ieșit la rampă și deputatul ALDE Cătălin Drăgușanu. Acesta s-a referit la votul din Parlament în cazul fostului ministru Gabriel Oprea, afirmând că „ceea ce au făcut senatorii este ruşinos”. Comentariul a apărut după ce presa a publicat numele a 24 de senatori care au votat împotriva urmăririi penale, printre ei numărându-se Tăriceanu însuși. Drăgușanu este unul dintre primii parlamentari care s-au poziționat în favoarea lui Daniel Constantin atunci când acesta a intrat în conflict cu Dan Voiculescu. Însă, majoritatea parlamentarilor proveniți din fostul PC își exprimă nemulțumirile neoficial. „Tăriceanu ne privește de sus, oamenii veniți din PC parcă nici nu există. Suntem excluși de la toate deciziile importante, iar listele sunt pregătite de Tăriceanu și apropiații săi“, afirma un parlamentar PC, care nu a dorit să fie citat.
Zilele trecute, liderul tineretului ALDE, Ionuţ Negoi, a decis să părăsească formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, acuzând conducerea partidului că promovează doar interesele PSD și oamenii fără valoare din anturajul propriu.
Precedent. Episodul Tudy
Primele informații despre neînțelegeri între Tăriceanu și Constantin au apărut după nominalizarea lui Tudor Ionescu, un apropiat al lui Tăriceanu, drept viceprimar al Capitalei din partea ALDE. Scandalul public care a provocat retragerea lui Ionescu a fost dublat de un scandal în partid, Constantin reproșându-i lui Tăriceanu că a discutat direct cu Liviu Dragnea, peste capul conducerii ALDE.