O specie rară de pește a fost găsită, la începutul săptămânii, în Marea Neagră. Descoperirea a fost făcută de pescarii unei cherhanale din Agigea, care au ieșit în larg cu bărcile.
În năvoadele lor s-a prins un pește pe care nu îl mai văzuseră. Exemplarul a fost adus la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, iar specialiștii de aici l-au identificat. Este vorba despre un sparid (denumirea științifică este Diplodus puntazzo).
„Este un pește nemaiîntâlnit de multă vreme. A urcat în Marea Neagră din Marea Mediterană“, a declarat Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Multe specii de sparid sunt hermafrodite. Unele dintre acestea se dezvoltă inițial la momentul maturității sexuale ca masculi și se transformă mai târziu în femele, altele se transformă din femele în masculi.
În ultimele săptămâni, în apele Mării Negre a pătruns, în premieră, și un tip de broască țestoasă care trăiește în Marea Mediterană, dar și o specie de crab albastru, întâlnită inițial în apele americane. Apariția acestor specii este cauzată, cel mai probabil, de încălzirea apelor din Marea Neagră. Nu este exclus nici transportul accidental cu apele de balast ale navelor.