6.7 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialCauţi FERICIREA? E la 7 paşi distanţă!

Cauţi FERICIREA? E la 7 paşi distanţă!

Cercetătorii au arătat că cele mai neaşteptate lucruri contribuie la buna noastră dispoziţie, potrivit site-ului cracked.com.

Filmele triste

Un studiu, realizat cu ajutorul a câteva sute de participanţi şi a dramei „Atonement”, a testat modul în care unul dintre cele mai triste filme îi afectează pe oameni. Rezultatul? Subiecţii erau mai binedispuşi după ce au urmărit filmul. Cercetătorii atribuie acestui fapt o singură explicaţie: existenţa dramatică a personajelor din filme ne face să ne raportăm altfel la propriile griji şi să ne apreciem mai mult viaţa.

Carnea roşie

Există o strânsă legătură între carnea roşie şi sănătatea noastră mintală. Cercetătorii susţin că un consum redus de carne dublează riscul de depresie.

La studiu au participat o mie de australience, care au răspuns la întrebări legate de obiceiurile alimentare şi starea emoţională. Deşi a luat în calcul o multitudine de alţi factori, precum statutul socio-economic, starea fizică, greutatea, vârsta sau domiciliul, experimentul a demonstrat că femeile care consumă cantitatea recomandată de carne roşie sunt mult mai puţin predispuse la depresie.

E adevărat, totuşi, că dieta australiană este mai bogată în nutrienţi decât altele.

Agitaţia

Munca nu are, de obicei, legătură cu fericirea. Însă câteva studii au arătat că dacă îţi menţii mintea ocupată eşti mai satisfăcut emoţional decât dacă te concentrezi pe o singură activitate (sau pe niciuna).

Oamenii care combină diverse activităţi se simt mai bine decât cei care se limitează la una singură, spun cercetătorii. Motivul? Cu cât îi dai creierului mai multe sarcini, cu atât se eliberează mai multă dopamină – hormonul fericirii – în organism.

Certurile

Cearta este la fel de grozavă ca sexul. Comportamentul agresiv declanşează, şi el, secreţia de dopamină.

Mersul cu metroul

Cercetătorii suedezi au descoperit că mersul cu metroul chiar ne poate face să ne simţim mai bine. Persoane care au luat, timp de o lună, metroul în locul maşinii, au devenit mai mulţumite de viaţa lor.

Treburile din casă

Bărbaţii sunt cu atât mai fericiţi cu cât ajută mai mult în casă. Un studiu având 30.000 de subiecţi sugerează că, atunci când îşi văd soţiile muncind prin casă, bărbaţii se simt vinovaţi dacă nu le ajută. Astfel, ei se simt mai mulţumiţi de ei înşişi atunci când dau cu aspiratorul, de exemplu.

Moartea

Când se gândesc la moarte, oamenii devin mai plăcuţi şi mai puţin capricioşi – o companie mai bună pentru cei din jurul lor. Cercetătorii spun că, atunci când ne amintim cât de trecătoare ne este existenţa, ne dorim să transformăm acest timp într-unul cât mai valoros. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă