UPDATE 17,20: Avocatul Alexandru Chiciu, apărătorul Elenei Udrea, consideră că în cazul noii cereri de urmărire penală pe numele acesteia, procurorii au făcut o solicitare prematură, informează Agerpres.
„Punctul de vedere exprimat astăzi în Comisia juridică a fost în sensul în care noi precizăm că procurorii au făcut o solicitare prematură. Există o solicitare de începere de urmărire penală in persona, așadar procurorii trebuiau să prezinte probe din care să rezulte faptul că sunt în posesia unor elemente certe de vinovăție. Aceste elemente trebuiau prezentate Parlamentului și sigur, pe baza lor, procurorii fac diferențiere între urmărirea penală in rem cu privire la faptă și cea in persona. Din tot materialul de urmărire penală rezultă foarte clar, pe de o parte, absența probelor care să o indice direct pe doamna Udrea și ceea ce, din punctul nostru de vedere, este absolut hilar — faptul că, deși există două așa-zise instigări la infracțiunea de luare de mită, una dintre persoanele care ar fi fost instigate neagă orice fel de legătură cu doamna Elena Udrea”, a afirmat avocatul Alexandru Chiciu, apărător al Elenei Udrea, la Camera Deputaților.
–––––––––––––––––––
UPDATE15.59: „Dosarul se referă la finanțarea campaniei de publicitate nu pentru prezidențiale, ci pentru referendumul pentru 300 de parlamentari. Este vorba de două plăți care totalizează aproximativ 300.000 de euro”, a declarat Elena Udrea.
Potrivit Digi24, deputații juriști au dat aviz pozitiv, în cazul urmăririi penale a lui Elena Udrea, potrivit Digi24.
15.44: Ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților în care se discută despre cererea DNA privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea a început. La ședință este prezentă și Elena Udrea, care a venit să își spună punctul de vedere cu privire la acuzațiile care i se aduc, potrivit Agerpres.
–––-
Deputații juriști discută, luni, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) privind încuviințarea urmăririi penale în cazul Elenei Udrea, în dosarul în care a fost pusă sub control judiciar pentru instigare la luare de mită, în cazul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.
Liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, a precizat, la finalul săptămânii trecute, că PNL va vota în favoarea cererii Justiției în cazul Elenei Udrea. „Vom vota așa cum am votat întotdeauna, la vedere, pentru a da permisiunea Justiției să facă ce crede că este mai bine pentru lămurirea acestui caz. Nu avem ce spune altceva, suntem consecvenți”, a declarat Nicolăescu.
Marți, va fi dat votul în plen, a decis Biroul permanent al forului legislativ.
Potrivit DNA, dosarul are ca obiect fapte prin care, pe parcursul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din anul 2009, ar fi fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni, care au fost folosite ulterior pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
În cursul lunii septembrie, procurorii i-au pus sub acuzare pe Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Turismului, Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, suspectați de luare de mită, precum și pe Elena Udrea, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de spălare de bani. Ulterior, au fost obținute noi probe cu privire la săvârșirea de către Udrea a două infracțiuni de instigare la luare de mită, pentru care se impune extinderea urmăririi penale.
Conform DNA, Udrea ar fi coordonat persoanele care au acționat ca intermediari pentru transferurile bancare realizate, astfel încât banii obținuți pe cale nelegală să ajungă la societățile care prestau servicii legate de campanie.
Procurorii precizează că, în acest dosar, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Silviu Ioan Wagner, Ioana Băsescu și Giovanni-Mario Francesco sunt cercetați sub control judiciar, aceeași măsură fiind dispusă și față de Elena Udrea în legătură cu cele cinci infracțiuni de spălare de bani.