4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăAldineFOTO. Liderii europeni acuză Rusia de intenţii ostile. Președintele Consiliului European: E...

FOTO. Liderii europeni acuză Rusia de intenţii ostile. Președintele Consiliului European: E clar că strategia Rusiei este să slăbească UE. Răspunsul Moscovei

UPDATE. Relocarea recentă de către Rusia a unor sisteme mobile de rachete Iskander în regiunea Kaliningrad nu reprezintă o amenințare la adresa Uniunii Europene, ci este un avertisment pentru NATO, a declarat joi într-un interviu pentru Euronews ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov.

„De fapt, Rusia avertizează astfel NATO. Nu cred că aceasta are de a face cu UE”, a afirmat diplomatul rus, întrebat dacă transferul de sisteme Iskander în Kaliningrad reprezintă o amenințare militară directă la adresa UE. Citeşte aici detalii.

––––––

Liderii Uniunii Europene reuniți joi la Bruxelles au căzut de acord că Rusia încearcă să slăbească Uniunea, transmite Reuters. Potrivit președintelui Consiliului European, Donald Tusk, ei „au subliniat tot felul de ostilități din partea Rusiei, de la violări ale spațiului aerian la campanii de informare, atacuri cibernetice, amestec în procesele politice din UE și nu numai”, informează Agerpres.

„Având în vedere aceste exemple, e clar că strategia Rusiei este să slăbească UE”, a spus Tusk într-o conferință de presă, târziu după miezul nopții.

„Scopul nostru nu este să creăm tensiuni cu Rusia. Noi pur și simplu reacționăm la pașii făcuți de Rusia. Sigur că UE este permanent deschisă dialogului, dar nu ne vom compromite valorile și principiile”, a insistat președintele Consiliului. „De aceea, am căzut de acord să ne menținem orientarea și mai ales să păstrăm unitatea UE”, a adăugat el.

Citeşte şi Putin amenință Europa cu conflicte naționaliste și etnice. România și Ungaria sunt menționate

Liderii europeni au convenit și să ia în calcul toate opțiunile în caz că Rusia continuă să comită atrocități în Siria, alături de armata siriană. Cu toate acestea, ei nu au formulat explicit opțiunea unor noi sancțiuni, așa cum era prevăzut în forma inițială a concluziilor summitului. Reuters afirmă că Italia s-a opus până la capăt ideii de suplimentare a sancțiunilor împotriva Moscovei, deși Regatul Unit, Franța și Germania au insistat pentru maximum de presiuni pentru încetarea asaltului asupra rebelilor sirieni de la Alep.

Premierul italian Matteo Renzi, a cărui țară are relații economice extinse cu Rusia, a declarat presei că sancțiunile economice nu trebuie incluse în strategia UE, deoarece nu vor obliga Moscova să negocieze un acord de pace.

Citeşte şi VIDEO+FOTO. Premierul Italiei, Matteo Renzi, a forţat retragerea, la summitul UE, a unei propuneri privind noi sancţiuni contra Rusiei

La summit s-au discutat și subiecte legate de migrație și comerț. A rămas deschisă problema acordului de liber schimb între UE și Canada (CETA). Liderii europeni vor continua vineri să încerce să convingă regiunea belgiană Valonia să accepte tratatul, pentru a permite Belgiei să își dea acordul. Înaintea reuniunii, Tusk afirmase că în cazului unui eșec, CETA ar putea fi „ultimul acord comercial” al UE.

Citeşte şi Autoritățile finlandeze susțin că avioane de vânătoare rusești ar fi încălcat spațiul aerian. Rusia dezminte informațiile

Premierul britanic Theresa May, aflată la prima participare la o reuniune europeană la vârf, a avut puțin timp la dispoziție, la finalul dineului de lucru de joi, pentru a-și prezenta planurile privind retragerea țării sale din UE. Președintele francez Francois Hollande a avertizat-o să fie gata de negocieri dure pentru Brexit.

Citeşte şi Franţa şi Rusia plonjează într-un nou război rece. Diplomaţia Niet

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Țările care nu sărbătoresc Crăciunul și tradiții inedite din toată lumea

Crăciunul, celebrat pe 25 decembrie, este una dintre cele mai populare sărbători creștine la nivel global, marcând nașterea lui Iisus Hristos. Evenimentul nu este...

Inspector RAR, trimis în judecată pentru multiple infracțiuni de corupție

Rețeaua facilita, contra cost, atestarea falsă a efectuării inspecțiilor tehnice periodice (ITP) pentru vehicule care nu erau prezente în stațiile de inspecție Procurorii Direcției Naționale...

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...
Ultima oră
Pe aceeași temă