5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSpecialPROTESTUL de la OLTCHIM, SUSPENDAT

PROTESTUL de la OLTCHIM, SUSPENDAT

Protestul de la Oltchim a fost suspendat, vineri dimineaţă, anunţă Realitatea TV.

Potrivit primelor informaţii, angajaţii de la combinatul din Râmnicu Vâlcea care intraseră în greva foamei au renunţat la această modalitate drastică de a atrage atenţia asupra situaţiei de la combinat.

Protestatarii de la Oltchim plănuiesc să-şi reia manifestaţiile la începutul săptămânii viitoare, însă au anunţat că vor aştepta rezultatul discuţiilor pe care o delegaţie a salariaţilor ar urma să le aibă luni cu ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Citeşte şi:

Opt salariaţi de la Oltchim au intrat în GREVA FOAMEI

Potrivit lui Corneliu Cernev, liderul protestatarilor, în noaptea de joi spre vineri salariaţii aflaţi în greva foamei au fost monitorizaţi medical de echipajele de la dispensarul policlinicii de pe platforma Oltchim şi au primit ceai cald, pentru a putea înfrunta frigul, relatează Mediafax.

„Sunt 14 persoane în greva foamei, deoarece a 15 a persoană, o femeie a renunţat aseară, la cererea noastră. În această dimineaţă am luat hotărârea să suspendăm protestele pe platforma Oltchim, urmând să se renunţe şi la greva foamei, până luni seară, după discuţiile pe care conducerea combinatului şi o delegaţie a salariaţilor ar urma să le aibă la Ministerul Economiei cu ministrul Daniel Chiţoiu. În paralel, continuăm să strângem semnături pentru a-l demite pe preşedintele sindicatului, Mihai Diculoiu, care poate fi dat afară cu două treimi din numărul membrilor de sindicat”, a declarat, vineri dimineaţă, Corneliu Cernev, liderul protestatarilor.

Potrivit acestuia, greviştii foamei urmează să părăsească pavilionul administrativ unde se află cortul în care a avut loc protestul.

PROTESTUL DE LA OLTCHIM a devenit POLITIC

Protestul de la combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a început, miercuri dimineaţă, ca un protest spontan al angajaţilor, nemulţumiţi de situaţia în care se află combinatul, ca urmare a opririi tuturor instalaţiilor, generată de sisterea energiei electrice neplătite.

Joi, însă, participanţii la protest au cerut demisia Guvernului condus de premierul Victor Ponta: „El este şeful cel mare, care e în relaţia cu FMI, el ne-a pus că trebuie să închidă acest combinat, el trebuie să detensioneze situaţia”.

De asemenea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, care a ajuns la Oltchim în jurul orei 13.00, a fost întâmpinat cu huiduieli de cei aproximativ 500 de salariaţi care protestează în faţa pavilionului administrativ al unităţii, oamenii scandând „Hoţii”, scrie Mediafax.

Citeşte şi:

O nouă zi de proteste la Oltchim Râmnicu Vâlcea. 14 angajaţi, în GREVA FOAMEILiviu Pop a ajuns la Oltchim în jurul orei 13.00, fiind primit cu huiduieli de cei aproximativ 500 de protestatari, care au strigat „Hoţii, hoţii!”.

Tot joi, un angajat al Oltchim a fost scos pe targă din rândul protestatarilor după ce i s-a făcut rău în timp ce încerca să intre în clădirea pavilionului administrativ al combinatului, la discuţii cu conducerea unităţii şi cu ministrul Liviu Pop, în cădere bărbatul lovindu-se la cap.

Incidentul s-a produs la scurt timp de la sosirea ministrului, când protestatarii s-au îmbulzit pentru a intra în sediul pavilionului administrativ al combinatului, la discuţii cu Liviu Pop şi cu conducerea unităţii.

Bărbatului i s-a făcut rău, iar în cădere s-a lovit la cap. La faţa locului a ajuns, în scurt timp, un echipaj medical care i-a acordat primul ajutor, protestatarul fiind luat de acolo pe o targă.

La ora transmiterii acestei ştiri, la Oltchim au loc discuţii între ministrul pentru Dialog Social şi noua conducere a combinatului, la întâlnire participând şi cei 15 angajaţi care au intrat în greva foamei.

Luni a avut loc o întâlnire cu principalele trei bănci comerciale şi cu unul din partenerii comerciali cei mai mari ai Oltchim, o firmă puternică din Austria, iar marţi vicepremierul şi ministrul Economiei a avut consultări cu toate marile bănci prezente în România, pe tema problemelor din economie şi punctual pe subiectul Oltchim.

Ministerul Muncii precizează că în 18 septembrie va fi anunţat câştigătorul licitaţiei, până în prezent fiind 12 cumpărători pentru caietele de sarcini, inclusiv cei patru din prima etapă.

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Ministerul Economiei va negocia cu OMV Petrom, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, o opţiune de cumpărare de active ale rafinăriei Arpechim, exercitabilă de către investitorul desemnat pentru privatizarea Oltchim.

Data licitaţiei pentru privatizarea combinatului a fost stabilită pentru 18 septembrie.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.


<!–
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/a52346bd010039cd6d23f274e2b8c775/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// –>
&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;a href=”http://www.contentchannel.ro” mce_href=”http://www.contentchannel.ro” target=”_blank”&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt; &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;img border=”0″ alt=”content channel” title=”content channel” src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” mce_src=”http://worker.contentchannel.ro/img/logo-mic.png” /&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt; &amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;lt;/a&amp;amp;amp;amp;amp;amp;amp;gt;

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă