15 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăSpecialFestival cultural în Versailles-ul Transilvaniei

Festival cultural în Versailles-ul Transilvaniei

Arta medievală, luptele cavalerilor de la Castelul Corvinilor şi spectacolele folclorice ori muzica rock au fost reunite sub brandul „Zilele castelului din Bonţida”.

Cristi Minculescu şi-a luat la revedere de la fanii Iris într-un decor deosebit. Ultimul concert al trupei Iris, în formula care a consacrat-o drept cea mai iubită trupă românească de muzică rock a avut loc în castelul baroc din Bonţida. Mii de tineri s-au adunat ca să îi vadă pe cei de la Iris, dar şi să se bucure de celelalte evenimente care au avut loc, sâmbătă şi duminică în incinta castelului familiei maghiarizate Banffy (la origine Ban), care era supranumit ofinioară drept Versailles-ul Transilvaniei.

Castelul, care a fost incendiat în timpul celui de-al doilea război mondial, de către trupele naziste, care se retrăgeau din Transilvania de Nord, apoi a fost distrus de regizorul Liviu Ciulei în timpul filmărilor de la pelicula „Pădurea spânzuraţilor”, este acum refăcut cu ajutorul fondurilor oferite de Alteţa Sa Regală, principele Charles al Ţării Galilor, moştenitorul Coroanei Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord. În decursul celor două decenii de muncă susţinută, fundaţia Transilvania Trust, condusă de Csilla Hegedus, a reuşit să transforme acest castel, parţial restaurat, într-un adevărat pol cultural, care este dedicat păstrării diversităţii tradiţiilor românilor, maghiarilor şi ţiganilor din comună.

Aprecieri unanime

„Este un eveniment extraordinar. Eu am fost la mai multe ediţii ale acestui festival şi pot să spun că doamna Hegedus şi colaboratorii săi fac un lucru minunat. Este un festival de cea mai bună calitate, un festival al diversităţii, iar organizatorii săi merită toate felicitările noastre”, a spus artistul Mihai Pop. Ediţia din acest an a festivalului a adus concursuri de gătit, demons­traţii legate de viaţa nomazilor care trăiesc în iurte, proiecţii de film, debateri, dar şi teatru de păpuşi. Vizitatorii au avut ocazia să afle tainele gastronomiei tradiţionale din Transilvania, însoţite de degustări de vin produs în podgoriile ardeleneşti, dar şi să guste folclorul românilor, maghiarilor şi ţiganilor de pe Valea Someşului Mic. Nu au lipsit nici recitalurile de muzică clasică, prezentările de carte ori demonstraţiile de luptă medievală, susţinute de cavalerii de la Castelul Corvinilor.

De asemenea, au existat târguri de produse tradiţionale, realizate de meşterii ardeleni din zone precum Turda ori satele de pe Valea Arieşului, Dej ori cei de pe Câmpia Transilvaniei. Vizitatorii, din România sau din străinătate, au avut prilejul să participe la tururi ghidate ale castelului. Însă cel mai aşteptat eveniment al festivalului a fost concertul Iris. „Am venit special din Oradea. Nu ştiu dacă aş fi venit doar pentru acest festival, care este foarte furmos, însă, având în vedere că este vorba de ultimul concert al Iris cu Cristi Minculescu, am zis că merită efortul. După concert şi plecăm spre casă. La anul cred că vom veni şi vom sta două zile. Organizatorii au făcut minuni, însă cred că ar mai trebui să fie amenjate pe viitor şi nişte locuri de cazare de tip camping, undeva, aici, în sat. Cred că ar avea de câştigat mult în domeniul turismului cu asemenea festivaluri şi concerte”, a spus Aida Panait.  

Castel nobiliar

Castelul de la Bonţida, construit în stil baroc, a fost una dintre cele mai frumoase reşedinţe aristocratice din Transilvania. El a primit numele de Versailles-ul Transilvaniei. În perioada celui de-al doilea război mondial, o aripă a castelului a fost folosită pe post de punct de comandă de către Wehrmacht, iar o altă aripă a fost utilizată drept spital de campanie. La retragere, trupele germane au incendiat castelul. Dezastrul a fost desăvârşit de sătenii din Bonţida, care au au distrus sau furat multe dintre lucrurile din castel. Aripile castelului care au rezistat au fost confiscate de comunişti şi transformate în sediul CAP-ului din Bonţida, după încheierea războiului. Castelul a fost din nou incendiat, de către regizorul Liviu Ciulei, în timpul filmărilor pentru „Pădurea spânzuraţilor”. Ulterior, ruinele castelului au fost abandonate, până după căderea comunismului. De două decenii, Csilla Hegedus, preşedintele Transilvania Trust, a început demersurile pentru restaurarea castelului, care a reînceput, încet-încet, să îşi recapete strălucirea de odinioară.

 

 

Cele mai citite

Viktor Orban lansează o consultare națională privind orientarea Ungariei spre Rusia și China, în detrimentul UE

Premierul Viktor Orban a lansat o consultare națională pentru a evalua sprijinul public pentru o eventuală reorientare a Ungariei spre Rusia și China, în...

Carlos Sainz își îndeplinește obiectivul înainte de plecarea de la Ferrari!

Carlos Sainz a devenit al șaselea pilot care obține două victorii în sezonul 2024 al Formulei 1, triumfând în cadrul Marelui Premiu al Mexicului,...

Scandal de rasism la El Clasico! Vinicius Jr. cere pedepsirea fanilor lui Real Madrid pentru insultele adresate lui Yamal, Fati și Raphinha

Meciul dintre Real Madrid și FC Barcelona, încheiat cu scorul de 4-0 în favoarea catalanilor, a fost umbrit de comportamentul rasist al unor fani...
Ultima oră
Pe aceeași temă